[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Oko hiljadu zaposlenih u aranđelovačkoj fabrici mineralne vode pred zgradom Vlade Srbije

Radnici "Knjaza"

plaše se "kajmana"

Oko 70 kamiona i autobusa juče ujutro blokiralo centar grada i vladine zgrade. Od nadležnih se traži da se preispitaju kupljene akcije "Balkan Limitida" sa Kajmanskih ostrva

BEOGRAD - Radnici aranđelovačkog "Knjaza Miloša" protestovali su juče ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni što Agencija za privatizaciju i Agencijski fond nisu objavili ponudu za prodaju paketa akcija od 71,87 odsto koju su formirali radnici i država. Oko 70 kamiona ove firme i šest autobusa blokirali su sam centar grada. Ogorčeni i u strahu da neko ponovo želi da ih izigra i da rasformira većinski paket jer se ponuda nije objavila u zakazanom terminu 27. septembra ove godine, odlučili su se na ovakav korak.

Radnici strahuju da bi jedan od zainteresovanih za njihovu firmu "Balkan Limitid", koji je već otkupio 25,03 odsto akcija, mogao da otkupi i preostalih 4 odsto akcija, koliko im je potrebno da postanu većinski vlasnici i formiraju Skupštinu. Strahovanja su i opravdana jer je ovom Fondu zakonski dozvoljeno da nastavi sa otkupom akcija do 11. oktobra.

Da li će ih država obmanuti?

Na ulazu u prestonicu kolonu vozila iz Aranđelovca, slučajno ili namerno, dočekao je veliki mlaz vode, jer je, kako kažu, pukla vodovodna cev na Dušanovcu. Naravno, to ih nije sprečilo da nastave dalje. Pred Vladu su stigli oko 10 sati. Šestočlanu delegaciju koja je predstavljala nezadovoljne radnike primili su Predrag Bubalo, koordinator u Ministarstvu privrede, predstavnici Agencije za privatizaciju kao i predstavnici Agencijskog fonda.

Vrbovanje preko telefona

- Zvali su me kući noću i predstavili se "ovde Balkan Limitid", pitali me da li sam prodala akcije. Posle mog odgovora da sam ušla sa državom u zajednički paket, spustili su slušalicu. Zvali su i mog brata koji radi u "Knjazu" i postavili mu isto pitanje. Pa moju koleginicu, koja nije ušla u ovaj paket sa državom, vrbovali su na sve moguće načine da akcije proda njima. Nije lepo da se vrši takav pritisak na ljude - ogorčena je Stojanka Braunović, jedna od učesnika protesta.

Podrška sindikata

Protest radnika "Knjaz Miloša" podržala je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata koja njihove zahteve smatra opravdanim, jer privatizacija ne sme da bude na štetu zaposlenih, kao i da se iza nje ne smeju skrivati bilo kakvi uski politički interesi određenih grupacija. Privatizacija mora biti javna, pod kontrolom nadležnih i uz punu odgovornost države - navodi se u saopštenju Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Razgovori su trajali dva i po sata. Posle toga su pregovarači u vladi zamolili svoje "saborce" da se presele na Ušće kako bi saobraćaj u gradu proradio. Pregovori nisu završeni i nastavljeni su u sedištu Komisije za hartije od vrednosti.

Poučeni primerima iz prethodnog perioda kada ih je država više puta obmanula, radnici nisu želeli da idu na Ušće, već su ostali ispred zgrade vlade. Zvižduci, lupa, skandiranja, prolamali su se Nemanjinom ulicom. Istaknuto je i niz parola kao što su "Beko lopov", "Prevara", "Nešto je trulo u državi Srbiji", "Držite reč", "Dosta krađe".

Učesnici protesta tražili su da im se obrati neko iz vlade, kao i da ostavke podnesu direktor Agencije za privatizaciju i odgovorni ministar privrede, koji su etiketirani kao jedini krivci za ovaj problem. Naravno na "prozivci" su bili i Miroljub Labus, kao i Mlađan Dinkić.

Ono od čega strahuju radnici to je tri odsto akcionara koji se, za sada, nisu priključili nikome. Vlasnici akcije nisu prodali "Balkan limitidu", ali nisu ušli ni u većinski paket sa državom. Kako kažu radnici, predstavnici "Balkan limitida " ne prestaju da vrbuju ljude po Aranđelovcu da prodaju svoje akcije. Ako im se priključi ovih tri odsto, ne treba im mnogo do krajnjeg cilja.

- Ne odustajemo od zahteva da država preispita otkupljenih 25 odsto akcija, kao i da se zaustavi njihova dalja prodaja "Balkan limitidu". Ja sam u "Knjazu" 35 godina i ostalo mi je do penzije nekoliko godina, mogao bih da prodam akcije bilo kome. Ali ova firma je deo mene i ne mogu da dozvolim da se nastavi ovako - kroz plač kaže Rajko Matijašević, učesnik protesta.

Borba za tri odsto akcija

Predstavnik Skupštine akcionara "Knjaza Miloša" Miroslav Stojić izjavio je, posle pregovora s ministrom Predragom Bubalom i predstavnicima Agencije za privatizaciju, da "Balkan limitid" "napada" državni paket akcija otkupljujući ih po ubrzanom postupku.

Stojić je kazao da firma "Balkan Limitid" s Kajmanskih ostrva, sa 25 odsto akcija koje je otkupila, ima 43 odsto upravljačkih prava dok se ne završi prodaja većinskog paketa i dodao da se sa oko tri odsto akcija, koje se do sada nisu pojavile na tržištu, akcionari nastoje da uvrste u većinski paket.

Radnici "Knjaza", koji su se u velikom broju okupili ispred zgrade Vlade Srbije, zahtevaju da se prodaja akcija "Balkan limitidu" ograniči, ocenivši da je ona "sumnjiva i nejasna", s obzirom da su se akcionari, koji su svoje akcije pridružili državnom paketu, obavezali da u narednih 95 dana ne mogu da ih ponude drugom kupcu.

Danas javna ponuda za prodaju 71,87 odsto akcija

Javna ponuda za prodaju 71,87 odsto akcija aranđelovačke fabrike "Knjaz Miloš" nakon dva dana neizvesnosti danas će biti objavljena u dnevnom listu "Politika". Reč je o zajedničkoj prodaji državnih i akcija sitnih vlasnika fabrike po minimalnoj ceni od 20.000 dinara, pri čemu kupac mora da prihvati investicioni program od 20 miliona evra ulaganja iz sopstvenih sredstava, kao i socijalni program prema kojem nema prisilnog otpuštanja radnika u prve tri godine. Agencija za privatizaciju i Akcijski fond u javnoj ponudi preciziraju da od 11. oktobra u 12 sati teče rok u kojem zaključno sa 29. oktobrom prvi ponuđač može da dostavi svoju ponudu. Zainteresovani kupci moraju da otkupe minimum 50,01 odsto ili 182.750 akcija uz mogućnost otkupa i svih 365.425 postojećih akcija "Knjaza".
U prethodnom periodu kajmanski "FPP Balkan" javnom ponudom kupio je 25 odsto akcija aranđelovačke fabrike. Iako je javna ponuda zatvorena 20. septembra, Komisija za hartije od vrednosti je dala tumačenje da isti fond može i narednih 20 dana, zaključno sa 11. oktobrom, da nastavi sa otkupom akcija. Komisija je bila "veći papa od pape" pa je saopštila da je "FPP Balkan" čak obavezan da otkupi sve ponuđene akcije u tom periodu.

Z. M.

Podela među akcionarima

ARANĐELOVAC - Ispred brokerske kuće "ITM - Monet" u Aranđelovcu juče se okupilo tridesetak radnika koji apeluju na akcionare da svoje akcije ne prodaju firmi "Balkan Limitid". Prema izjavi člana IO Samostalnog sindikata Ilije Jeftića, radnici su se okupili kako bi objasnili kolegama koji još nisu pridružili svoje akcije Akcijskom fondu, da je bolje da to učine nego da ih, preko "ITM-Moneta", prodaju firmi "Balkan Limitid". Broker Andreja Delević iz ovlašćene brokerske kuće "ITM - Monet", koja zastupa "Balkan Limitit", rekao je da je prisustvo radnika "Knjaza" ispred njihovih predstavništva u Aranđelovcu i Beogradu svojevrstan pritisak na akcionare koji žele samostalno da odlučuju o sudbini svojih akcija. U fabrici "Knjaz Miloš" od juče se održava samo minimum procesa rada, a oko 1.400 radnika je u štrajku.

28. Sep 2004 22:45 (GMT+01:00)

Odbijen zahtev

Komisija za hartije od vrednosti saopštila je večeras da je odbila zahtev delegacije dela radnika i akcionara "Knjaz Miloša" da se kompaniji FPP Balkan Limitid zabrani dalja kupovina akcija te aranđelovačke fabrike mineralne vode i sokova.
Kako se navodi u saopštenju, komisija će nastaviti sa kontrolonm i nadzorom celog procesa kupovine akcija kompanije i svi prekršioci zakona biće najstrože kažnjeni.
Dodaje se da je odluka komisije da se ponaša u skladu sa zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata najbolji način da se odbrane interesi akcionara i države kao vlasnika jednog dela akcija.

28. Sep 2004 22:53 (GMT+01:00)

Ceo paket na prodaju

Nema dokapitalizacije i celokupan paket akcija "Knjaz Miloša" od 72 odsto se prodaje, izjavio je večeras potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.
"Neće biti preknjižavanja akcija u centralnom registru dok cela stvar nebude raščišćena", kazao je Labus okupljenim akcionarima aranđelovačke fabrike mineralne vode i sokova "Knjaz Miloš", koji od jutros protestuju ispred zgrade republičke vlade u Beogradu.
Prema njegovim rečima, inspektori su u svim brokerskim kućama kako u Beogradu tako i na terenu, i u centralnom registru, i ako budu uočene neke nepravilnosti i nezakonitosti, one će sutra biti predate policiji na dalji postupak.
Labus je obećao da će sutra popodne otići na razgovore sa akcionarima, dodavši da on nije odgovoran za nastalu situaciju.


S. Tanasić


vesti po rubrikama

^društvo

16:33h

Oko hiljadu zaposlenih u "Knjazu" pred zgradom Vlade Srbije

16:41h

Da li je neposlušnost razlog razrešenja direktora "Zastava oružja"

16:49h

Užičke mašinovođe ljute na rukovodstvo srpskih železnica

16:58h

Jelašić: Siromaštvo nije izgovor za mahinacije

17:06h

Pod kakvim uslovima živi i radi oko trideset sudskih izvršitelja

17:14h

Nepoznato zašto "leže" pare, uplaćene u petak Poštanskoj štedionici

17:22h

Alpinisti iz Srbije prvi put iznad 8.000 metara

17:30h

Dan borbe za slobodan pristup informacijama

17:37h

Pomeren rok za ugovore u prosveti

17:46h

Nikišić: Gube školsku godinu zbog "maternjeg"

17:53h

Beograd: Besplatno testiranje na HIV virus
   


     


FastCounter by LinkExchange