[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zoran Bojanić revoltiran objavljivanjem oglasa za podršku Goranu Ćiriću

Kandidat PSS tuži Narodne novine

Povodom tužbe ove stranke reagovala je i niška policija, pa je glavni i odgovorni urednik Narodnih novina Dragana Nikolić pozvana na informativni razgovor

Pokret Snaga Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv lokalnog dnevnika Narodne novine zbog kršenja izborne ćutnje. Prema navodima koji pišu u prijavi, Narodne novine su u svom broju od petka 17. septembra objavile oglas Unije niških sindikata, u kojem se izražava podrška gradonačelničkoj kandidaturi Gorana Ćirića. U istom izdanju objavljen je i tekst pod nazivom "Pobeđujemo", u kojem se iznose pohvale na račun gradskog rukovodstva jer je uložilo napore da se uredi niški stadion "Čair".

- Ovakvim postupkom Narodnih novina grubo je povređen tok izbornog procesa. Ovo je još jedan dokaz da se u nastojanju da se osvoji vlast ne biraju sredstva i da se gradski čelnici nisu libili da u tu svrhu upotrebe i medije koje finansiraju i kontrolišu. Nije naše da procenjujemo štetu koja nam je naneta ovakvim postupkom, već očekujemo satisfakciju od sudskih organa - kaže Zoran Bojanić, lokalni lider Pokreta Snaga Srbije.

Prljava kampanja demokrata

Lokalni lider G 17 plus Branislav Jovanović kaže da je kršenje izbornog ćutanja deo prljave izborne kampanje Demokratske stranke.
- To što je rađeno pred izbore je čist kriminal. Deljeni su krediti za lečenje steriliteta, podizan spomenik kralju Aleksandru, iznošeni planovi za rekonstrukciju stadiona, otvarana obdaništa... To nije rađeno ni u vreme socijalističkog lidera Mileta Ilića - kaže Jovanović.
Kandidat za gradonačelnika DSS-a Goran Ilić navodi da je postupak Narodnih novina flagrantan primer kršenja izbornog ćutanja.
- Obavestili smo Gradsku izbornu komisiju o ovom incidentu, ali se njihova reakcija svela na konstataciju da je izborno ćutanje prekršeno. U situaciji kada ne postoji mehanizam za sprečavanje i kažnjavanje ovakvog ponašanja, princip izbornog ćutanja je obesmišljena - kaže Ilić.
Lider radikala Dragoljub Stamenković ima drugačije mišljenje o uticaju kršenja izborne tišine na rezultat glasanja. On kaže da je ishod izbora rezultat volje građana, tako da je svako pozivanje na navodne incidente koji su se odrazili na nečiji politički rejting običan izgovor - kaže Stamenković.

Povodom tužbe ove stranke reagovala je i niška policija, pa je glavni i odgovorni urednik Narodnih novina Dragana Nikolić pozvana na informativni razgovor.

- Policija me je saslušala u ponedeljak i objasnila sam da nemam nikakve veze sa spornim oglasom. Kao glavni i odgovorni urednik nisam nadležna za marketinšku službu u koju spadaju oba sporna teksta, već je to odgovornost direktora, odnosno njegovog pomoćnika i šefa marketinga - rekla je Nikolićeva i dodala da nije član nijedne stranke i da se tokom mandata glavnog i odgovornog urednika borila da Narodne novine oslobodi etikete partijskog biltena i učini ga građanskim listom. Redakcijski kolegijum podržao je glavnu i odgovornu urednicu saopštenjem u kojem je odgovornost za objavljivanje oglasa prebacio na direktora.

Direktor Narodnih novina Dejan Kuštrimović navodi, međutim, da ne želi da ulazi u polemiku oko toga ko je odgovoran za kršenje izbornog ćutanja i da će to utvrditi sud. On, takođe, ističe da kao direktor nema uticaja na uređivačku politiku koja je u isključivoj nadležnosti glavnog i odgovornog urednika.

Aleksandar Petković, opštinski javni tužilac, kaže da kršenje izborne ćutnje na ovaj način ne predstavlja krivično delo, ali da policija ipak obavlja provere navoda u krivičnoj prijavi.

- Zakon predviđa da će se kaznom zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina kazniti onaj ko silom, ozbiljnom pretnjom, podmićivanjem ili na drugi nedozvoljen način prinudi drugog ili na njega utiče da glasa na određeni način. U ovom slučaju prinude nije bilo tako da nema ni krivičnog dela - kaže Petković. Povodom ovog slučaja oglasila se i Gradska izborna komisija i osudila kršenje izbornog ćutanja.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

15:28h

Zoran Bojanić revoltiran objavljivanjem oglasa za podršku Goranu Ćiriću

15:34h

Gradski odbori demokratskog bloka najavili buduće koalicije

15:41h

Najava štrajka u zdravstvu

      


FastCounter by LinkExchange