[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U prodaji najvećeg domaćeg trgovinskog lanca desio se isti trapavi scenario kao kod "Knjaza Miloša"

"Ce marketom" još drmaju

akcionari samoupravljači

Konce i dalje vuče Slobodan Radulović, iako se radi, ustvari, o privatnoj firmi, jer su penzioneri i radnici postali vlasnici 76 odsto kapitala po zakonu iz 1996. godine

BEOGRAD - Iako je prodaja najvećeg trgovinskog lanca "Ce marketa" krenula na potpuno legalan način po Zakonu o finansijskom tržištu i metodu javne ponude, u isto vreme počela je i medijska hajka na Slovence kojima se zamera da "hoće da uguše domaće proizvođače".

Slika okupljenih radnika "Ce marketa" koji se socrealističkim transparentima protive nadiranju "Merkatora" na srpsko tržište, mogla je da dirne samo neupućene. I ovi radnici su, kao i građani početkom devedesetih, bili samo oruđe onih koji se uvek pozivaju na patriotizam da bi ostvarili svoje političke i finansijske ciljeve.

U slučaju "Ce marketa" konce, to je gotovo sasvim izvesno, vuče Slobodan Radulović, generalni direktor te trgovine. Radulović je na čelu firme punih 14 godina, pa iako je firma privatizovana pre osam godina posluje kao da je društvena. Kako inače objasniti činjenicu da je sam Radulović pre tri godine izjavio da firma vredi tadašnjih 350 - 400 miliona maraka, dok je danas slovenački "Merkator", prema podacima iz Centra za bonitet NBS, procenio da osnovni kapital ove firme vredi 40,25 miliona evra.

Liberali nisu za liberalizaciju

U sve se uplela i politika, jer Radulović je član Liberala, stranke čiji je predsednik bio ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj vladi. Da li je ta činjenica bila presudna da država zaboravi da u ovoj firmi ima oko 16 odsto kapitala i da može zajedno sa sitnim akcionarima da ih ponudi na berzi, znaju zapravo samo političari koji su uvek trgovali da bi se što duže održali.

 

Ne bi da se mešaju

Srđan Srećković, pomoćnik ministra trgovine, kaže da bi se vlada stavljanjem na čelo konzorcijuma domaćih firmi, stavila na stranu jednog kupca. "To ne smemo da radimo. Vlada pozdravlja takvu nameru Delte", kaže Srećković. Na pitanje da li bi država takvom konzorcijumu mogla da da kredit iz Fonda za razvoj, Srećković kaže da to nije realno jer taj novac služi za pokretanje proizvodnje. On je dodao i da se u vladi ne razmatra ideja o tome da država kupi akcije, čime bi sakupila većinski paket.

Da li je u međuvremenu kapital ispario ili je firma obezvređena jer nije razvijana, pitanje je na koje bi teško mogli da odgovore njeni pravi vlasnici, odnosno akcionari. Radnici sada zahtevaju da ih kupi Radulović, a zaboravljaju da mu to prethodne dve godine niko nije branio. Kao i u slučaju "Knjaza Miloša", ni Radulović nije hteo da omogući akcionarima da izađu na berzu, pa je vreme proticalo i sada se on za prodaju firme i ne pita, jer o tome odlučuju samo akcionari.

- U ovoj medijskoj halabuci protiv stranog nadiranja, zaboravlja se da je "Ce market" ustvari privatna firma, jer su penzioneri i radnici postali vlasnici 76 odsto kapitala po zakonu iz 1996. godine. To izgleda apsurdno, jer često nastupaju kao da su i dalje samo najamnici, a ne i vlasnici - kaže Nebojša Medojević, direktor Centra za tranziciju.

Medojević na to dodaje novi apsurd: Država je dala pravo svojine, ali ne i mehanizme za zaštitu akcionara pa je ostalo da ona postavlja direktore tih firmi, a ne sami akcionari.

- Sada kada su upravo ti direktori sve upropastili, akcionarima nameću ideju o odbrani nacionalnih interesa. Radulović je radnicima trebalo da obezbedi platu od 1000 evra i da poveća vrednost firmi i to bi bio pravi nacionalni interes. Uostalom, akcionari treba da postave pitanje, odakle Raduloviću toliki novac da kupi "Ce market", kaže Medojević i dodaje da država što pre treba da donese antimonopolske zakone.

Ni državi, koja u Akcijskom fondu ima neprodatih 16 odsto akcija, nije bilo zabranjeno da okupi domaće firme da bi one u konzorcijumu kupile većinski paket "Ce marketa". Umesto toga, tek kad je Merkator dao ponudu za kupovinu 33,4 odsto akcija najveće srpske trgovine, ministri su se dosetili pa su ovih dana najavili svoju ponudu. Isti trapavi scenario kao i u slučaju "Knjaza Miloša".

Milan Prostran, sekretar Odbora za agrar Privredne komore Srbije, kaže da je najvažnije da se proda roba koja se u Srbiji proizvede, a da nije važno da li će to biti u domaćoj ili ino trgovini. - U "Merkatoru" su, otvarajući prvi objekat u Srbiji, obećali da će 40 odsto asortimana činiti upravo roba iz Srbije. Međutim, uslov za to su konkurentnost i kvalitet robe, jer Slovenci imaju svoje standarde, podseća Prostran, koji napominje da je dolazak strane konkurencije neizbežan .

Nikad robom!

Gordana Kerkez, predsednica Udruženja mladih radnika Ce marketa, koji inače nemaju akcije, kaže da je već 29 godina u ovoj kući i da ne odustaju od borbe da ih kupi direktor Radulović. Na pitanje ko mu je to do sada branio odgovara "da ponudu Merkatora u svakom slučaju niko nije očekivao i zato nećemo dozvoliti da nas kupi stranac, zbog nas, da se ne bismo našli na ulici, a i zato što nismo egoisti jer štitimo domaću privredu, poručuje "mlada radnica" koja, kako kaže, ima devet godina do penzije.


Z. M. - I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:14h

Dinkić: Neće biti povećanja poreza

17:22h

Sve više vozila ugrađuje instalacije za tečni plin

17:30h

"Ce marketom" još drmaju akcionari samoupravljači

17:38h

Još se ne zna gde je pet odsto akcija "Knjaza"

17:47h

Pola "Centroproizvoda" u vlasništvu "Don kafe"

 


     


FastCounter by LinkExchange