[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za veličanje ustaša do tri godine zatvora

RIJEKA - U Hrvatskoj će uskoro biti predložen zakon koji će zatvorskim kaznama do tri godine sankcionisati reklamiranje i veličanje totalitarnih ideologija i pokreta, kao i podsticanje mržnje i diskriminacije, piše juče riječki Novi list, a prenosi Beta.

Ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt potvrdila je riječkom dnevniku da je Ministarstvo već izradilo predlog izmena i dopuna postojećeg krivičnog zakona kojim se predviđa zatvorska ili novčana kazna za veličanje i reklamiranje totalitarnih režima.

Ona je precizirala da su u objašnjenju zakonskih akata fašizam, nacional-socijalizam i boljševizam nabrojani kao totalitarni režimi i ideologije, a dodala je i kako se nada da će zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru još pre kraja godine.

Novi list podseća da je hrvatska vlada, posle nedavno održane zatvorene sednice, na kojoj je donela odluku o rušenju spomenika ustaškim zločincima Mili Budaku i Juri Francetiću, najavila da će zabraniti veličanje fašizma i komunizma. Takve najave izazvale su polemike u Hrvatskoj o tome kako da se razluči komunizam od fašizma, prenosi list i ističe da komunizam kao ideologija nije zabranjen ni u jednoj zapadnoevropskoj zemlji, pa ni u SAD.


vesti po rubrikama

^balkan

16:14h

Za veličanje ustaša do tri godine zatvora

16:22h

Potraga za Gotovinom

      


FastCounter by LinkExchange