[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


VESTI

 

Kinezi slomili pirate

PEKING (Tanjug-Ekos) - Broj zaplenjenih piratskih proizvoda povećan je za 30 odsto godišnje od ulaska Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) pre tri godine, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Sinhua je objavila da su kineske granične službe od 1999. do 2003. godine zaplenile više od 200 miliona piratskih laserskih diskova (CD, VCD i DVD) i podnele tužbe protiv 214 osumnjičenih osoba.

HP predstavio nove notebook

i palmtop računare

HP je predstavio dva nova modela prenosivih računara HP Compaq nx9020 i nx9030. Ovi računari se isporučuju u raznim kombinacijama veličine ekrana, procesora i mogućnosti bežičnog povezivanja.

Predstavljen je i prvi desktop računar iz serije 7000 i to model HP Compaq Business Desktop dc7100 kao i model HP Compaq Business Desktop dx6100. Posebnu pažnju priukli su i novi modeli iPaq ručnih računara poput entry level iPAQ rz1710, multimedijalni iPAQ rx3715 sa integrisanom digitalnom kamerom, iPAQ Pocket PC h6340 sa inovativnom 3-band bežičnom komunikacijom i podrškom za GSM/GPRS .

Intel za "pametniji" internet

U govoru na Intelovom forumu, Pat Gelsinger, Intelov viši potpredsednik i glavni menadžer za tehnologije, rekao je da kada bi se Internetu dodala mreža računarskih usluga, koju bi činili resursi za obradu i storidž podataka, računarska industrija bi mogla da učini srce mreže "pametnijim".

Na taj način bi se Internet kao system koji služi samo za protok podataka transformisao u ogromnu platformu za široku paletu usluga koje bi bile dostupne šest milijardi stanovnika naše planete. Gelsinger je pozvao industriju i potencijalne korisnike globalnih usluga da pomognu u izgradnji pametnijeg Interneta svojim pristupom konzorcijumu PlanetLab. PlanetLab je dodatna mreža za pružanje računarskih usluga i istovremeno otvoreno globalno mesto za testiranje i razvoj novih internetskih tehnologija.

Sto pedeset vrhunskih svetskih sveučilišta i istraživačkih laboratorija članovi su PlanteLaba, a među njima su: AT&T Labs, Cambridge University, France Telecom, HP, NEC Labs, Princeton University i UC Berkeley, nacionalne obrazovne mreže Brazila, Kanade i Kine i organizacija Internet 2.

Novi veliki MyDoom virus

Jedan analitičar za sigurnost Interneta izjavio je da javljanje serije manjih i bezopasnih MyDoom virusa tokom proteklih nekoliko dana može da znači i "zatišje pred buru". Pošto su se proteklih dana pojavile verzije MyDoom.u i MyDoom.x može da se očekuje i epidemija jedne opasnije MyDoom varijante što bi značilo reprizu scenarija sa Bagle virusima gde se pojavio jedan opasan nakon tri manje opasne varijante.

Postoji još jedan razlog u očekivanjima velikog MyDoom-a - naime, tu je i 11. septembar, napad na SAD te činjenica da preostaje vrlo malo slova u abecedi koje verzije ovog crva nisu imale. Zato ovih dana češće obnavljajte definicije virusa vaših A/V programa!

Computer Associates

na prvom mestu

Po broju izdanih licenci tokom 2003. godine kompanija Computer Associates International, je vodeća na tržištu alata za kreiranje baza podataka, navodi se u izveštaju analitičke firme Gartner Dataljuest.

Licence se odnose na njihov proizvod AllFusion ERwin Data Modeler koji predstavlja unapređenu verziju rešenja za kreiranje datoteka i ujedinjuje CA AllFusion Modeling Suite.

Prodao lobanju na sajtu E-bay

Džeri Dejvid Hason dao je oglas za prodaju ljudske lobanje na aukcijskom portalu eBay za koju je rekao da je stara preko 200 godina. Za taj čin optužen je i kažnjen za povredu arheološke imovine SAD-a maksimalnom kaznom od pet godina zatvora i novčanom kaznom od 250.000 američkih dolara.

Na kraju Hason je priznao kako je lobanju ukrao 1969. godine sa jednog arheološkog nalazišta na Mauiju. Stručnjaci su nakon detaljnog pregleda utvrdili kako je lobanja iz 1778. godine i da je od žene koja je bila stara oko 50-ak godina kada je umrla.


vesti po rubrikama

^tehnologija

15:35h

Otvoreno pismo odgovornim u Jugoslovenskom registru internet domena

15:40h

Lodžitekov novi sistem za pisanje

15:50h

Sonijeva digitalna kamera nove generacije

15:55h

Naučnici izumeli repliku bube poznate kao "vodeni hodač"

16:15h

IT BAROMETAR: Yahoo grabi punom parom

16:20h

Tehno vesti: Intel za "pametniji" internet

 


     


FastCounter by LinkExchange