[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


IT BAROMETAR

 

Yahoo grabi punom parom

Kompanija Yahoo, koja se proslavila najposećenijim pretraživačem veb strana na svetu, kupovinom firme Musicmatch, koja se bavi proizvodnjom audio softvera. Yahoo je ovo zadovoljstvo platio 160 miliona američkih dolara.
Ovom transakcijom je Yahoo postao direktni konkurent kompanijama koje postavljaju medijske portale poput Apple-a (iTunes) i Majkrosofta (MSN entertainment), RealMedia, Wal-Mart-a i Napster-a.

"Ovaj poslovni potez je jedan u nizu novih ideja koje smo usvojili, i verovatno ćemo uložiti još sredstava u razvoj sopstvenom medijskog portala", rekao je Teri Semel, izvršni direktor kompanije Yahoo.

Musicmatch je kompanija iz San Dijega, osnovana 1997. godine, i jedna je od pionira digitalnog kompjuterskog softvera za obradu i reprodukciju zvučnih zapisa. Njihov najpoznatiji softver je Jukebox, koji korisnicima dozvoljava da reprodukuju, snimaju i organizuju digitalnu muziku. Samo u 2003. godini kompanija je prodala više od 700.000 pesama po ceni od 99 centa po fajlu.

Onlajn prodavnica koju planira Yahoo će nuditi cele albume po ceni od 9.99 dolara, a kako bi privukli mušterije oglašavaju se kao najjednostavniji web servis, bez gomile nepotrebnih sistema za registraciju korisnika. Ovaj sistem odlikovaće se i "sent to a friend" opcijama, pa će mnogi ljubitelji muzike moći da dobiju e-mail sa albumima omiljrnih grupa i to na poklon.

Procene koju su izvršili stručnjaci za elektronsko poslovanje kažu da će promet na Yahoo servisima sa dosadašnjih 12.9 miliona stalnih korisnika porasti na neverovatnih 23 miliona posetilaca.

Ako se predviđanja ispune, velike su šanse da Yahoo izgradni jaku poziciju na tržištu digitalne muzike, kako kao dobavljač audio medija, tako i kao provajder filmova i multimedijalnog sadržaja. Taj položaj bi doneo kompaniji zaradu u visini od 270 milona dolara samo do kraja ove godine, a do 2009. bi račun dostigao cifru od vrtoglavih 1.7 milijardi dolara.


vesti po rubrikama

^tehnologija

15:35h

Otvoreno pismo odgovornim u Jugoslovenskom registru internet domena

15:40h

Lodžitekov novi sistem za pisanje

15:50h

Sonijeva digitalna kamera nove generacije

15:55h

Naučnici izumeli repliku bube poznate kao "vodeni hodač"

16:15h

IT BAROMETAR: Yahoo grabi punom parom

16:20h

Tehno vesti: Intel za "pametniji" internet

 


     


FastCounter by LinkExchange