[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naučnici izumeli repliku bube poznate kao "vodeni hodač"

Najmanji robot na svetu

Dostignuće mehaničara Instituta za tehnologiju države Masačusets možemo da smatramo pravim malim mehaničkim čudom. Naime, grupa posvećenih ljubitelja robotike napravili su robota koji može da stoji i hoda po vodi. Ovaj uređaj podseća po svojoj građi na mnoge insekte koji se za kretanje po vodenim površinama služe dugim ekstremitetima.

Iako je ovo samo prototip, tim istraživača pretpostavlja da će ovi roboti uspešno savlađivati sve mirne vodene površine. Primene su raznovrsne, ali ukoliko bi se u ovu "bubu" uspešno ugradio senzor za hemijsku analizu vode, mogli bi mirno da pošaljemo minijaturnu sondu čak i u veoma kontaminirana područja.

"Minijaturni roboti su najnoviji izazov kibernetike, i ako ih uspešno proizvodite, znači da ste na izvoru novih tehnologija. Brzine kojima će ovi roboti moći da se kreću biće i do 600 kilometara na sat, približno brzinama kojima se i pravi insekti kreću", kaže Karnedži Melon vodeći inženjer na razvoju vodenog hodača.

Za sada je hodač malo veći od pola inča, napravljen je od ugljeničnih vlakana a ima i 8 nogu, i podseća malo i na pauka.
Robot je težak svega jedan gram, ili kao polovina kovanog centa, i veoma je jeftin, jer je materijal uložen u izgradnju prototipa nešto skuplji od 10 američkih dolara.

I. Đ.


vesti po rubrikama

^tehnologija

15:35h

Otvoreno pismo odgovornim u Jugoslovenskom registru internet domena

15:40h

Lodžitekov novi sistem za pisanje

15:50h

Sonijeva digitalna kamera nove generacije

15:55h

Naučnici izumeli repliku bube poznate kao "vodeni hodač"

16:15h

IT BAROMETAR: Yahoo grabi punom parom

16:20h

Tehno vesti: Intel za "pametniji" internet

 


     


FastCounter by LinkExchange