[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sonijeva digitalna kamera nove generacije

DSC-M1

Soni je najavio novu digitalnu kameru od 5 megapiksela. Ovo je kamera u pravom smislu reči jer pored fotografija ima izvanredne mogućnosti snimanja video klipova, pa ako slika vredi koliko hiljadu reči, onda film vredi 25 puta više i to po jednoj sekundi snimka.

"Ova kamera upravo služi da ovekoveči one posebne trenutke u životima svih nas. Ali svi poduhvati koji su nas doveli do momenta kada možemo sa ponosom da predstavimo našu novu kameru su za nas isto toliko važna priča", rekao je Stiv Haber, stariji potpredsednik Sonijevog odeljenja za mobilnu elektroniku.

Kamera DSC-M1 spakovana je u elegantno mat crno kućište veličine pakovanja za špil karata. Izvanredan TFT LCD ekran dijagonale 2.5 inča ne nalazi se kao kod standardnih modela na bazi kućišta već je slobdno na šarkama i može da se rotira za 270 stepeni. Ovaj sistem omogućava korisniku bolji pristup tasterima i funkcijama kamera tokom samog snimanja.

Na spoljnoj ivici LCD ekrana nalaze se tasteri koji imaju dvostruku namenu. Kada je ekran u radnom položaju a kamera u modu za snimanje, tasteri imaju funkciju snimanja klipova ili fotografija. Takođe, kada je ekran priljubljen uz telo kamere tasteri služe za reprodukciju snimljenog materijala i pregled fotografija.

Softver pruža neverovatno kvalitetnu podršku za fotografisanje, pa tako osoba koja snima pored slike koju je pohranila na kameru ima mogućnost da sačuva i 6 sekundi QVGA zapisa i to 3 sekunde pre i 3 posle uzetog snimka.

"Ovaj sistem su mnogi korisnici priželjkivali dugo vremena. Sa njim više nema promašaja, pa i kad nismo snimili u pravom trenutku, ipak ćemo imati željenu fotografiju, dodaje Haber.

Napredne funkcije skidanja video klipova na kameri DSC-M1 omogućuju snimanje u MPEG-4 kompresiji i samim tim povećava kvalitet slike uz snačajno smanjivanje veličine video fajlova. Sa 512 MB memorije moguće je snimiti do 27 minuta videa u MPEG-4 sa 30 frejmova po sekundi ili 54 minuta sa količinom od jednog gigabajta.

U kameru je implementirana "Karl Zeiss" optika, ima 3h digitalni zum, Sonijev Real imagining processor i koprocesor koji ubrzava snimanje pomenutih "senki" od 3 sekunde pre i posle fotografisanja. Uz kameru dolazi i InfoLithium punjiva baterija, i softver koji nepogrešivo očitava stanje. Kamera ima klasičan USB 2.0 interfejs za povezivanje sa PC računarom, kao i audio i video out za povezivanje na TV aparat ili video rikorder.

I.Điković


vesti po rubrikama

^tehnologija

15:35h

Otvoreno pismo odgovornim u Jugoslovenskom registru internet domena

15:40h

Lodžitekov novi sistem za pisanje

15:50h

Sonijeva digitalna kamera nove generacije

15:55h

Naučnici izumeli repliku bube poznate kao "vodeni hodač"

16:15h

IT BAROMETAR: Yahoo grabi punom parom

16:20h

Tehno vesti: Intel za "pametniji" internet

 


     


FastCounter by LinkExchange