[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otvoreno pismo odgovornim u Jugoslovenskom registru internet domena

Zašto tako naopako?

Gospodo iz YU NIC-a, pravilnik kojeg se tako slepo držite je ispod svake mere nedotupavnosti. Ovaj članak počinjem ovim surovo realnim zaključkom jer je i vrapcima već jasno da dodela domena ne može da funkcioniše kroz neprofitnu organizaciju u kojoj se volonterski obavljaju usluge za sada samo pravnim licima (čitaj firmama) koje obavljaju ozbiljan posao, a zahvaljujući ograničenjima koje nameće Vaš pravilnik, često su u nemogućnosti da isti završe u predviđenim rokovima.

To nije možda vaša greška, već greška vlasti koju izgleda ne zanima ko i kako upravlja i postavlja pravila za najveći resurs koji jedna država danas može da ima a to je učestvovanje u informacionom društvu, a kao što znate, danas je informacija roba koja se najskuplje plaća. Okreni, obrni, ova "zamrznuta" situacija odgovara gomili usijanih glava, koje se izgleda ne zanimaju za svetske standarde, i za postavljanje stvari na pravo mesto.

Pravilnik koji izgleda kao da ga je pisao sam Staljin, "bistreći" neki petogodišnji plan razvoja, kaže sledeće:

1. Pravo na registraciju imaju isključivo domaća pravna lica i organizacije
Zašto pravo na registraciju? Ko je taj "njeekend njarrior" koji kroji pravila i daje prava? Zašto domen ne može da se iznajmi ili zakupi kao u celom normalnom svetu?

2. Fizička lica nemaju pravo na registraciju domena.
(A u dodatnim upozorenjima: Prijave koje glase na ime fizičkih lica i neregistrovanih firmi će se automatski odbijati.)

Zašto fizička lica nemaju to pravo? Ko odlučuje o tome ko sme a ko ne sme? Znam da postoji CO.YU sajt jedne poznate pevačice, koja očigledno nije FIRMA! Kakvo je to (što bi rekao Rambo Amadeus u pesmi) nonšalantno "po babu i stričevima" pravo da neko može a neko "baš" ne može? Na kraju, to je kršenje ljudskih prava građana ove države. Jer gospodo, postoji pravo na slobodu govora, a možda baš JA želim da ostvarim to pravo na domenu OVE države (a ne na nekom internacionalnom domenu), tako što ću slobodno da govorim na mojim WEB stranicama.

Ostatak ovog licemerja pogledati na:
http://www.nic.yu/molba.html.

3. Dozvoljena je registracija JEDNOG domena po jednom pravnom licu.
Zašto tako naopako? Umesto da se poslovna komunikacija širi i da firme mogu da registruju više domena, neko izgleda ne želi mnogo da radi. Objašnjavaju nam da je to volonterski, i dobra volja ljudi koji su taj posao preuzeli. E pa, ako je tako zašto se ne obratite Vladi ove države, tražite plate, tražite budžet, tražite na kraju krajeva da YU NIC postane profitna organizacija. Mi smo spremni da platimo punu cenu Vašeg rada, samo da ne bi morali da "rodimo mečku" svaki put kad želimo da registrujemo domen koji će možda da doprinese u razvoju našeg poslovanja. A što mi više zarađujemo, više dobija i država od poreza koji plaćamo.

Mi kao izdavačka kuća imamo nekoliko izdanja. Da li Vi zaista očekujete da MI sva naša izdanja držimo na jednom domenu? Smejurija. Ako niste u stanju da obavljate usluge profesionalno, sklonite se i prepustite posao nekom sposobnijem, umesto da svoj nemar krijete iza pravila koja Vi postavljate. I onda se čudite što mnogi žele da vas zaobiđu.

Na kraju, saradnja sa vašom organizacijom koja samozvano hara, daje dozvole i zabranjuje imitirajući državu u državi, se mnogima odavno ogadila. Zato, odoh ja lepo da registrujem .COM a pare koje su mogle da ostanu u Srbiji neka odu na truli zapad. Ko zna, možda jednog dana ovo nekog i zainteresuje!

G. J.


vesti po rubrikama

^tehnologija

15:35h

Otvoreno pismo odgovornim u Jugoslovenskom registru internet domena

15:40h

Lodžitekov novi sistem za pisanje

15:50h

Sonijeva digitalna kamera nove generacije

15:55h

Naučnici izumeli repliku bube poznate kao "vodeni hodač"

16:15h

IT BAROMETAR: Yahoo grabi punom parom

16:20h

Tehno vesti: Intel za "pametniji" internet

 


     


FastCounter by LinkExchange