[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Marija Karan, glumica u usponu, o sticanju iskustva i ulozi Ilejn Robinson u predstavi "Diplomac"

Svima objašnjavam da

nisam manekenka

Nisam ja seksepilna od juče, tako da brzo registrujem "baje" i "avanturiste"

Kada su marketiški producenti odlučili da iskoriste njen specifični seksepil za potrebe snimanja televizijskog reklamnog serijala za domaću brendiranu kafu, mlada glumica Marija Karan predstavljena je najširoj publici ali i beogradskim rediteljima.

Tek nekoliko meseci posle toga dobila je glavne uloge u filmu "Kad porastem biću Kengur" Raše Andrića i novom ostvarenju Ljubiše Samardžića "Jesen stiže, dunjo moja". Njen svakovečernji aganžman u predstavi "Diplomac" koju je režirala Alisa Stojanović u Beogradskom dramskom pozorištu veliki je profesionalni izazov, jer kako kaže, od 20. avgusta, kada je bila premijera, koncentraciju, kreaciju i motivaciju usmerava isključivo na večernji nastup u predstavi.

Dama i umetnica

- Dok smo pripremali "Diplomca"niko od nas nije bio realno svestan napora koji nas očekuje. Nijednog trenutka nismo sproveli specijalne fizičke pripreme, ali je Alisin dril na probama bio dovoljan da uđemo u potrebnu kondiciju. Meni teže pada psihološki stres svakovečernjeg igranja jer od premijere "Diplomca" imam utisak da je vreme stalo i da svaki put kada ujutru ustanem živim isti dan - kaže Marija Karan i ističe da joj iskustvo igranja sa Snežanom Bogdanović predstavlja pravi bonus na pozorišnom debiju.

- Retko mladi glumci imaju priliku da u svom prvom angažmanu u pozorištu sarađuju sa tako iskusnom ekipom kolega i preciznom i ambicioznom rediteljkom. Snežana je dama i umetnica sa stilom i probala sam da usvojim neka situaciona rešenja na sceni ali i odnos prema pozorišnoj igri uopšte.

Da li se između majke i ćerke nešto bitno promenilo u odnosu na period šezdesetih godina prošlog veka kada se "Diplomac" odigrava?
- Taj odnos je sada drugačiji jer su se socijalne okolnosti promenile, ali u našoj još uvek patrijahalnoj sredini postoje velika obostrana očekivanja iz kojih se kasnije izrode obostrana velika razočaranja. Slobode su sada proklamovano veće, ali se retko kada osvajaju u praksi. Teško se prevazilazi teret porodične ideologije koja biva izneverena kada majka ili ćerka biraju "svoj" život kršeći opšte društvene norme i predrasude.

Oprez obavezan

Kako ste uspeli da učestvujete u snimanju dva filma istovremeno?
- I "Kengura" i "Jesen stiže, dunjo moja"snimala sam u istom trenutku. Bilo je zanimljivo da jednog dana igram sadašnje vreme, a sutradan moram da se prebacim u film epohe i snimam potpuno u drugačijoj atmosferi, i sa drugačijom energijom. Zanimljivo i naporno, ali super.

Kako se nosite sa tabloidnim desantima?
-To je loša strana posla kojim se bavim. Nekada me neki novinari toliko isfrustriraju da pomislim da je komunikacija sa medijima besmislena jer demantiji retko kad očiste vest sa naslovne strane ili duplerice. Ne mogu više da im objašnjavam da treba da diplomiram glumu na Akademiji i da nisam manekenka. A sa kim se viđam u slobodnom vremenu ionako tabloidi otkrivaju svake nedelje.

Da li je seksepil prednost ili problem u Srbiji?
- Često je problem, jer svakakvim ljudima svašta pada napamet. Oprez je obavezan jer svi imaju ideju kako da vam pomognu u karijeri. Najdraže mi je što se moj profesionalni aganžman u kuloarima ne vezuje za bliskost sa nekim od pozorišnih ili filmskih klanova već sam uloge dobila čisto, u normalnoj poslovnoj komunikaciji. Nisam ja seksepilna od juče, tako da brzo registrujem "avanturiste" i "baje".

Mediteran ili rok koncert?
- Rok koncert na Mediteranu.

Aleksandar Nikolić


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Marija Karan o sticanju iskustva i ulozi Ilejn Robinson u predstavi "Diplomac"

16:13h

Nova strip-saga Arta Špigelmana, dobitnika Pulicerove nagrade

16:21h

Drama Ištvana Saboa: Osveta ambicioznom mladom ljubavniku

16:29h

Danas se u Tršiću održava 70. Vukov sabor

16:37h

Nova knjiga Pavla Ugrinova: Pogled preko našeg čopora

16:46h

Godina Internet portala za kulturu SEEcult.org

   


     


FastCounter by LinkExchange