[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Milena Jauković o lekarskoj komori i moralnom propadanju doktora

Lekarima je očito

neophodan tutor

Čim ovaj zakon bude usvojen, više nema pomoći lekarima koji zaborave etiku i struku jer im se u tom slučaju, bar privremeno, oduzima dozvola za rad

BEOGRAD - Istina da lekarska komora za pacijenta i običan narod predstavlja samo još jednu frazu kojom im zdravstvena vlast maže oči u slučaju grešaka lekara, nesavesnosti i nestručnosti, ali uvođenjem ove institucije u našoj zemlji mnoge stvari bi zaista trebalo da budu bolje. Tako tvrde i oni najglasniji lekari, koji su uvek spremni da stanu na stranu pacijenta i struke, a među njima i javnosti dobro poznata dr Milena Jauković, vaskularni hirurg u Urgentnom centru, stručnjak koji se nikad nije libio da kaže da u bolnicama nema lekova, da je ovo i ovo rešenje ministra nepovoljno i da "bez dlake na jeziku" prozove one za koje svi misle da su krivi, ali to ne smeju da kažu.

Manje mare za pacijente

O lekarskoj komori poslednjih dana je itekako bilo reči povodom afere "gaza". Tada je i ministar najavio da predlog ovog zakona samo čeka sledeća zasedanje Skupštine i onda su dolijali svi oni lekari koji su zaboravili i etiku i struku, ali su se do sada izvlačili. Navodno, po predlogu ovog zakona, predviđeno je da se lekarima za koje se ustanovi da su na ovaj ili onaj način "zgrešili" oduzme na određeno vreme dozvola za rad. Naravno i to će imati svoju proceduru, ali konačno će lekari imati svog tutora jer im je to očito potrebno.

To priznaje i dr Jauković, navodeći u razgovoru za Glas da je ovu instituciju neophodno uvesti, jer lekari (čast izuzecima), posle petnaestak godina borbe za opstanak na radnom mestu i mešanja politike u zdravstvo, sve manje mare za pacijenta.
- Zbog svega toga, vi imate toliko rasturene odnose među lekarima, koji više ne mogu da se slože oko jednog pacijenta. Potpuno se otuđuju, nisu zainteresovani da napreduju u stručnom smislu, jer nema nadoknade za njihov rad i za to što "ne smeju da pogreše". Samo gledaju da završe posao i da onda odu što pre da odrade nešto privatno.

Konsultacije sa drugim lekarom su potpuno zaboravljena stvar u našem zdravstvu a lekari reaguju samo na strah i interes i u tom slučaju se konsultuju sa svima - upozorava dr Jauković, napominjući da ona ne napada lekare, već jednostavno traži rešenje da ova profesija vrati svoj nekadašnji ugled i podseti pravila lepog ponašanja.

Zbog raznoraznih propusta lekara u ovom periodu, a da nijedan ne snosi krivicu, Etički komitet Srpskog lekarskog društva, čiji je dr Jauković član, uveo je i etički kodeks (još nije ozvaničen), koji bi trebalo da uredi odnose lekara međusobno.

Lupe šamar i ništa

Nikad ne odgovaraju

- Da postoji lekarska komora ne bi moglo da se desi da lekar iz jedne od beogradskih ustanova otpusti ženu iz bolnice u lošem stanju, ne otkrivši da joj je pukao čir. Preko veze ona se vratila u istu ustanovu, tada je već nastala sepsa i ona je kroz nekoliko dana umrla. Ispostavilo se da je lekar čekao da mu se daju pare. Taj lekar i dan danas radi u istoj bolnici i ni za šta nije odgovarao - dodaje dr Jauković.
Prema njenim rečima, da postoji lekarska komora ne bi moglo da se desi da osoba protiv koji se vodi krivični postupak i dalje bude direktor ustanove i ne bi bio omogućen lekarima "tihi otpor", odnosno da oni rade sa pacijentima, ali se baš i ne pretržu oko njih.

- Po tom kodeksu trebalo bi, kao i u svetu, da jedan lekar izađe u susret drugom, da lekar u privatnoj praksi ne naplati drugom lekaru, da za svog kolegu ima strpljenja, a ne da se dešava da ga kolega čeka pred kancelarijom pola sata, a onda izađe i kaže "Nemojte da me prekidate, vidite da jedem". Ne bi trebalo da se dešava da pretpostavljeni i direktori reaguju samo na stručne greške lekara a ne i na to što lekar ošamari pacijenta, što se dešava.

Ili da možda ne odobre neki lek starijoj gospođi, obrazloživši rečenicom "Neću da mi fondove troše kojekakve babe". Direktor ne sme da bude nestrpljiv, ili lekar i da kaže pacijentu "Žali se ministru". On treba da mu se žali - napominje naša sagovornica, dodavši da upravo Komora ne bi dozvolila ovakvo ponašanje.

Ona je možda jedna od retkih lekara koja pre upućivanja pacijenta na drugu ustanovu kontaktira tamošnje lekare i upoznaje ih sa slučajem. A od kako je član Etičkog komiteta, svakodnevno joj se na stanje u zdravstvu žale i lekari i pacijenti. Dnevno bar jedan poziv, a nekad i dva, tri.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:30h

Istraživanje u pravosuđu pokazalo: Sudije i advokati najkorumpiraniji

16:39h

Arhitekta Dragomir Acović o uređenju enterijera Svetosavskog hrama

16:47h

Dr Milena Jauković o lekarskoj komori i moralnom propadanju doktora

21:08h

Na Aerodrom Beograd sinoć stiglo 211 prevarenih turista iz Turske

 


     


FastCounter by LinkExchange