[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 18. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čečenski vođa priznao da je organizovao terorističke napade po Rusiji

Basajev odgovoran

za Beslan i avione

Kremlj odbacuje ocene da su, zbog kritika Vašingtona upućenih Moskvi povodom najavljenih reformi u borbi protiv terorizma, zahladneli njihovi odnosi

MOSKVA - Čečenski lider Šamil Basajev preuzeo je odgovornost za otmicu u školi u Beslanu, u Severnoj Osetiji, navodi se u saopštenju Basajeva, prenose agencije. Kako je juče objavljeno na veb sajtu koji koriste čečenski separatisti, Basajev, najtraženiji čovek u Rusiji, rekao je da su pripadnici organizacije Rijadus-Salikin, čiji je on lider, izveli napad u Beslanu.

U saopštenju se, takođe, navodi da je ta organizacija odgovorna za samoubilačke bombaške napade u dva putnička aviona i napade u Moskvi, navodi se na sajtu njnjnj.kavkazcenter.com.

Bez mešanja sveta

"Zahvaljujući Alahu, brigada mučenika Riadus-Salikin izvela je seriju uspešnih vojnih operacija na ruskoj teritoriji", navodi se u pismu potpisanom sa "Abdalah Šamil".

Zamenik šefa ruske diplomatije Jurij Fedotov odbacio je juče mogućnost uključivanja međunarodne zajednice u rešavanje situacije u Čečeniji.

- Ne smatramo da je za rešenje pitanja, vezanih sa jačanjem političkih procesa u Čečeniji, neophodno privlačiti međunarodnu zajednicu - kazao je Fedotov na konferenciji za novinare i dodao da čečenski problem i nije na dnevnom redu međunarodnih foruma.

Eksplodirao naftni tanker

U jučerašnjoj eksploziji naftnog tankera na ruskom jezeru u blizini Arktika povređeno je 10 osoba, dok se njih šestoro vode kao nestali, saopštili su lokalni mediji. Kako je prenela agencija Itar-tass, četiri osobe nalaze se u teškom stanju. Tanker je prenosio između 600 i 800 tona benzina i 180 tona nafte, a za sada nije poznato šta je prouzrokovalo eksploziju koja se dogodila u trenutku istovarivanja, u blizini jednog sela u republici Jakutiji. Itar-tass je naveo da prvobitni izveštaji ukazuju da je do eksplozije došlo u strojarnici.

Zvanični predstavnik Ministarstva Aleksandar Jakovenko odbacio je pojedine ocene da je, zbog poslednjih kritika Vašingtona upućenih Moskvi povodom najavljenih reformi u borbi protiv terorizma, došlo do zahlađenja odnosa. Odgovarajući na pitanja novinara o Ahmadu Zakajevu, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, i Ilijasu Ahmadovu, koji uživa gostoprimstvo SAD, Jakovenko je rekao da će ruska strana učiniti sve da joj budu izručene sve osobe povezane sa terorističkim delovanjem na teritoriji Rusije. Komentarišući izjavu Šamila Basajeva da stoji iza svih terorističkih napada u Rusiji, Jakovenko je rekao da "ne veruje u takve izjave".

- To je deo širih međunarodnih terorističkih aktivnosti, i postoji mnogo dokaza da postoji finansiranje iz inostranstva - dodao je Jakovenko.

Potpredsednik Vlade Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je rukovodstvo Čečenije uznemireno zbog izjava nekih političara o "čečenskom tragu" u terorističkom aktu u Beslanu i pritisaka na predstavnike čečenske nacije izvan republike.

Uhapšen Alžirac na Kavkazu

On je rekao da je Rusija suočena sa međunarodnim terorizmom, koji je internacionalan i naglasio da ne smeju da se prave razlike među teroristima.

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je juče da je na Severnom Kavkazu uhapšen plaćenik zvani Abu Mushab, koji je, prema prvim podacima, alžirski državljanin.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

17:12h

Čečenski vođa priznao da je organizovao terorističke napade po Rusiji

17:20h

Revolt roditelja osnovaca zbog postupka vlade Distrikta Brčko

17:28h

Novinar uneo lažnu bombu u parlament

17:36h

Ljiljana Petrović-Džordž: "Ivan" je prošao, ali čekam uragan "Džin"

      


FastCounter by LinkExchange