[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 18. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Promovisan program rada Garancijskog fonda za južnu Srbiju

Odobreni prvi krediti

Zasad izdato pet garancija. Obezbeđivanje uslova za podsticaj bržeg razvoja malih i srednjih preduzeća u opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga

LESKOVAC - U Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu promovisan je program rada Regionalnog garancijskog fonda za južnu Srbiju i izdate su prve garancije za pet odobrenih kredita. Fond je nastao na temeljima Garancijskog fonda opštine Leskovac, a njegov cilj je obezbeđivanje uslova za podsticaj bržeg razvoja malih i srednjih preduzeća u svim opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga, rečeno je na promociji.

Nebojša Denić, direktor Garancijskog fonda, kaže da će delovanjem regionalnog fonda malim i srednjim preduzećima biti omogućeno jednostavnije dobijanje kredita. Potencijalni korisnici su lokalno registrovana mala i srednja preduzeća, poljoprivredni kombinati, kooperative, zadruge i druga zemljoradnička udruženja, kao i lokalni preduzetnici koji imaju svoje radnje ili tek započinju biznis.

Za poslednju navedenu kategoriju korisnika važno je da imaju dobar projekat, biznis plan i imovinu kojom mogu garantovati uredno servisiranje kredita, a u prednosti su preduzeća koja imaju ugovore o poslovnoj saradnji sa inostranim firmama, navodi Denić.

- Odobravanjem garancija i supergarancija olakšaće se pristup finansijskom tržištu radi obezbeđivanja sredstava za potrebe novih i razvoj postojećih poslova. Uloga fonda je smanjenje rizika kod kreditiranja malih i srednjih preduzeća. Regionalni garancijski fond davaće garancije u visini do 50 odsto vrednosti kreditnog zahteva, a u izuzetnim slučajevima taj procenat može biti i veći. Komintent mora biti likvidan i solventan, mora uredno da izmiruje svoje obaveze, da ličnu imovinu osigura od rizika za vreme korišćenja garancije, a odobrena sredstva koristi namenski, redovno podnoseći izveštaj kreditnom odboru - kaže Denić. Za sada se garancije mogu dobiti uz kreditnu podršku Eksim banke, ali se očekuje da u proces uđu i druge finansijske institucije.

M. Z.


vesti po rubrikama

^Srbija

15:34h

Promovisan program rada Garancijskog fonda za južnu Srbiju

15:40h

Smederevo dobija savremenu deponiju

15:47h

Krajinsko vino u Evropi

15:52h

Inicijativa za dobijanje robne marke za najpoznatiji proizvod sa Zlatara

15:58h

Glas krenuo u osvajanje Šumadije i Pomoravlja

16:04h

Valjevo: Umetnik se odrekao dela

 
 


     


FastCounter by LinkExchange