[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 18. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada nije primenila elaborat o prodaji državnih paketa akcija koje je pripremila prethodna vlast

Dinkić i Maršićanin krivi za

čerupanje državnog kapitala

Prethodna vlada napravila elaborat da bi predupredila slučajeve "neprijateljskog" preuzimanja firmi, a nova vlast je sve stopirala, kaže Aleksandar Mališić iz Ministarstva finansija

BEOGRAD - Vlade Divac ne odustaje od kupovine "Knjaza Miloša". Divac kaže da će njegova firma MAG 12 LLC dati konkurentnu ponudu za kupovinu većinskog paketa ove fabrike vode, koji će zajedno sa akcionarima formirati država i da će poštovati sve tražene uslove. Divac je nagovestio i da će pokrenuti pitanje odgovornosti nadležnih institucija zbog nepoštovanja Pisma o namerama koje je potpisao sa Agencijom za privatizaciju.

Konstatacijom da će biti konkurentan u nadmetanju sa kompanijama "Laško" i "Danon", Divac je želeo da poruči akcionarima da ne žure sa prodajom svojih akcija po 17.200 dinara jer sada takmičenje počinje cenom od 20.000 dinara. Imajući u vidu da u proseku svaki od oko 4.500 akcionara ove fabrike ima po 80 akcija, u slučaju da ih proda do 20. septembra, dobio bi po 18.594 evra.

Slovenija i Hrvatska su se zaštitile

Slovenački "Merkator" po ovom aktuelnom zakonu hoće da kupi naš "Ce market", a hrvatska "Podravka" "Centroproizvod". Ipak, te dve bivše republike SFRJ znaju kako da očuvaju domaću privredu jer su njihove države, preko institucionalnih fondova, suvlasnici dobrih firmi. Tako u "Podravki" nijedan od akcionara nema pojedinačno više od 14,84 odsto vlasništva, koliko inače ima jedan fond. U Hrvatskoj se dobre firme objedinjuju, a ne rasparčavaju, pa je tako kompanija "Lura" nastala spajanjem "Dukata", "Sirele", zadarske "Mlekare" i same grupe "Lura". Kod nas je ta ista "Lura", u kratkom roku, postala većinski vlasnik somborskog "Somboleda".
Poznat je i slučaj pivare "Union" u Sloveniji koju je hteo da kupi "Interbru", ali je država priskočila, pa je preko svog fonda sa pivarom "Laško" kupila tu fabriku.

Akcije i do 25.000 dinara

Međutim, ako bi stisnuli petlju, pa sačekali i do 24. septembra se pridružili državi, izvesno je da bi mogli da dobiju najmanje po 27.000 evra, računajući samo cenu akcije od 25.000 dinara. Uslov za ovu računicu je da nijedna od tri firme ne uspe da kupi manjinski ili većinski paket "Knjaza" do 20. septembra.

Inače, za konfuziju koja prati prodaju "Knjaza" najveći krivci su Mlađan Dinkić i Dragan Maršićanin, ministri koji ni posle pola godine od dolaska na vlast nisu proučili aktuelne zakone. Da su više brinuli o interesima privrede i države, a manje o radu svojih partija, Dinkić i Maršićanin mogli su da primene elaborat o prodaji državnih paketa koji je pripremila prethodna vlast.

Aleksandar Mališić, načelnik u Ministarstvu finansija i tvorac Zakona o finansijskom tržištu, po kojem se danas u Srbiji obavlja takozvano neprijateljsko preuzmanje srpskih firmi, odbacuje tvrdnje da je upravo on glavni krivac za nastali haos.

- Prethodna vlast je napravila elaborat da bi predupredila slučajeve preuzimanja firmi gde ona, iako najveći akcionar, biva samo oštećeni posmatrač. Sve je bilo dogovoreno sa bivšim direktorom Agencije za privatizaciju Mirkom Cvetkovićem.

Nisu krivi lobiji

U međuvremenu je promenjena vlast koja je stopirala sve projekte one prethodne, precizira Mališić, i dodaje da je Agencija za privatizaciju nameravala da objavi spisak svih takvih firmi, kao i uslov prodaje svojih paketa. Na taj način Agencija za privatizaciju prva bi dala ponudu za prodaju svojih akcija, ne čekajući da joj uslove diktira, na primer, kajmanski fond.

Nova vlast nije ispravila ni nelogičnost da država nema upravljačka prava na svoje akcije, pa se tako i dešava da firma koja kupi 25 odsto akcija "Knjaza" zapravo dobija upravljački paket od oko 40 odsto.

Mališić odbacuje spekulacije da su za sve krivi finansijski lobiji koji prave i kroje zakone i propise preko "svojih" partija. On kaže da je zakon dobar iako je morao da ga napiše za 21 dan. Mališić kaže da su odmah uočene greške trebalo da budu ispravljene donošenjem 133 amandmana koji se još nisu našli u Skupštini Srbije. Izmenama u zakon bi ušla i 13. direktiva EU prema kojoj onaj ko kupi 25 odsto akcija jedne firme dužan je da objavi ponudu za preuzimanje i svih preostalih akcija.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Budžet Srbije biće bogatiji od poreza na dodatu vrednost za 30 odsto

17:14h

Uvoznici naduvali milijardu dolara

17:23h

Kostolac upozorio EPS i ministarstvo

17:30h

Potrošnja goriva iznad BDP

17:38h

Vlada nije primenila elaborat o prodaji državnih paketa akcija koje je pripremila prethodna vlast

17:47h

Miodrag Đorđević: Hoće "Knjaz" prljavim parama

 


     


FastCounter by LinkExchange