[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 18. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Budžet Srbije biće bogatiji od poreza na dodatu vrednost za 30 odsto

Karić posvađao Poresku

upravu i Trgovinski sud

Ilić: Trgovinski sud na strani Astra banke. Kozić-Knežević: Važno nam je samo sprovođenje zakona

BEOGRAD - Od naplate poreza na dodatu vrednost (PDV-a) državni budžet biće bogatiji za oko 30 odsto, izjavio je juče na konferenciji za novinare direktor Poreske uprave Vladimir Ilić. To će se precizno znati tek kada se završi analiza, pošto konačni rezultati još ne postoje, dodao je on.

- Ova cifra je uslovna zbog "sive zone" koju je teško utvrditi. Do sada se prijavilo 1.100 obveznika za plaćanje PDV-a. Krajnji rok za poreske obveznike je 30. septembar. Očekujemo da do kraja septembra bude 100.000 obveznika - naglasio je Ilić.

Kazne za neprijavljene

On je podsetio na visoke kazne koje će zadesiti one koji izbegnu da se prijave za PDV. Minimalna kazna za preduzeća je 100.000 dinara, a maksimalna do milion dinara. Za preduzetnike, kazne su od 12.500 do 500.000 dinara, dok su za "odgovorno lice u pravnom licu" od 10.000 do 50.000 dinara.

- Obveznici su sva preduzeća koja očekuju godišnji promet viši od dva miliona dinara ili novoosnovane firme sa očekivanim, istim iznosom prometa. Na početku 2005. početni broj obveznika uvećavaće se iz meseca u mesec. PDV će uticati na bolji izvoz i smanjenje nekontrolisanog uvoza - dodao je Ilić.

- Uredbom ćemo sledeće nedelje od fiskalizacije izuzeti stare zanate (lončare, grnčare, izradu suvenira, sajdžije...). Rok za drugu grupu obveznika je 30. septembar - kazao je Ilić o fiskalizaciji.

On je ponovio da je očigledno da se "u slučaju naplate ekstraprofita od Astra banke Trgovinski sud stavlja na stranu te banke".

Optužbe nisu tačne

- Već dve godine ne možemo da uđemo u Astra banku i izvršimo nalog Vrhovnog suda o veštačenju. Ne znam čime je motivisan Trgovinski sud da sprečava PU i Gradski zavod za veštačenje da uđu u banku. Jednom se oglašavaju nenadležnim, drugi put ne pošalju svoje predstavnike na zakazan ulazak u banku. Obratili smo se i ministru pravde i Trgovinskom sudu - rekao je Ilić.

Zamenik predsednika i portparol Trgovinskog suda sudija Ivanka Kozić-Knežević rekla nam je juče da, iako Trgovinski sud nema običaj da reaguje putem novina, takve optužbe nisu tačne.

- Početkom sledeće nedelje biće gotova odluka Suda o zahtevu PU za pružanje pravne pomoći u slučaju Astra banke. U toku je izrada te odluke, koju ćemo komentarisati posle objavljivanja. Trgovinski sud je državni organ i ne motiviše ga ništa drugo nego sprovođenje zakona - kazala nam je Kozić-Knežević.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Budžet Srbije biće bogatiji od poreza na dodatu vrednost za 30 odsto

17:14h

Uvoznici naduvali milijardu dolara

17:23h

Kostolac upozorio EPS i ministarstvo

17:30h

Potrošnja goriva iznad BDP

17:38h

Vlada nije primenila elaborat o prodaji državnih paketa akcija koje je pripremila prethodna vlast

17:47h

Miodrag Đorđević: Hoće "Knjaz" prljavim parama

 


     


FastCounter by LinkExchange