[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ako ne valja, žalićemo se

Na osnovu odluka parlamenta formira se lekarska komora Vojvodine

Ko nema licencu za

rad taj i nije doktor

Dozvola se prvi put stiče posle završenog fakulteta i položenog državnog ispita, ali se obnavlja posle šest godina

NOVI SAD - Lekari u Vojvodini će na osnivačkoj skupštini, zakazanoj za sutra u Srpskom narodnom pozorištu, dobiti svoju lekarsku komoru, prvu u našoj zemlji posle Drugog svetskog rata.
Lekarska komora Vojvodine formira se na osnovu odluka pokrajinskog parlamenta radi preuzmanja poslovne edukacije, licenciranja i drugih obaveza iz domena lekarske prakse u pokrajini.

- Priča o formiranju lekarske komore je započeta još pre deset godina, ali smo, evo, tek sada, i to u samo jednom delu zemlje, uspeli da stvar dovedemo do kraja. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i lekarsku komoru Srbije, koju traže lekari iz svih delova zemlje, ali koja, iz nekih subjektivnih razloga, do sada nije osnovana - kaže predsednik organizacionig odbora LKV dr Zoran Bulatović.

Privatnici neće biti oštećeni

Nekoliko asocijacija privatnih lekara i stomatologa protive se formiranju lekarske komore jer smatraju da se na ovaj način institucionalizuje monopol njihovih kolega zaposlenih u državnom zdravstvu. Doktor Bulatović, međutim, kaže da takve primedbe nisu osnovane i naglašava da i sam radi u privatnoj praksi.

Lekarska komora Vojvodine prevashodno će sebaviti poslovima edukacije lekara jer, kako ističu, za stalnim usavršavanjem u ovoj struci postoji izrazita potreba. Svi lekari će imati obavezu da budu njeni članovi i svi će morati da poseduju licencu za rad, koju će izdavati LKV.

- Licenca će se prvi put steći na osnovu završenog medicinskog fakulteta i položenog državnog ispita, a onda će se obnavljati posle šest godina. U tom periodu, vrednovaće se rad svakog lekara, a za produženje licence biće potrebno da se prikupi 100 bodova. Ti bodovi će se sticati učešćem u različitim edukativnim programima. Eventualna prepreka produženju licence mogu biti i žalbe pacijenata i ogrešenja o kodekse - objašnjava dr Bulatović.

U formiranju LKV-a, učestvovale su sve medicinske ustanove u Vojvodini: Medicinski fakultet, vojvođanski ogranci Akademije medicinskih nauka i Srpskog lekarskog društva, novosadski KBC…

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

17:03h

Na osnovu odluka parlamenta formira se lekarska komora Vojvodine

17:09h

Lokalni izbori 2004. - Novi Sad: Gradska uprava prva na udaru

17:16h

Zrenjanin: Uništene biste Pupina i Vanjeka

17:22h

Senta: Počelo vađenje i prerada šećerne repe

   


     


FastCounter by LinkExchange