[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ministarka prosvete sumnja
u teoriju da čovek i čovekoliki majmun imaju zajedničkog pretka

I svetska javnost reagovala na potez srpskih vlasti da se ne izučava Darvinova teorija

I bog stvori Ministarku

Zvaničnici Srpske pravoslavne crkve navode da nastava verounauke nije kontradiktorna nastavi iz drugih naučnih disciplina i to su potkrepili upravo primerom Darvinove teorije

Odluka ministarke prosvete Ljiljane Čolić o izostavljanju Darvinove teorije iz nastavnih planova i programa za biologiju u osmom razredu odjeknula je ne samo u domaćoj, već i u svetskoj javnosti, a polemika je u roku od 48 sati prevazišla ne samo školske, već i državne granice.

Ministarka Čolić je u naknadnom saopštenju objasnila da niko nije zabranio profesorima da predaju i lekciju koja je izbačena, ponovila da učenici ako hoće mogu sami da je pročitaju - i dodala da je tema o poreklu čoveka ostala u programu za šesti razred. Dva dana pre toga je objašnjavala da se na ovaj potez odlučila da se ne bi stvarala konfuzija u dečjim glavama, pošto je od školske 2001/02. godine u srpsko školstvo uvedena verska nastava. (Tada je kao pandan veronauci počeo da se predaje i predmet građansko vaspitanje).

Legalnost dovedena u pitanje

Takođe je naknadno saopštila i da će Nacionalni prosvetni savet, kad se bude formirao, utvrditi plan i program za sve razrede osnovne škole, pa i to u kom će se razredu i u kojoj meri predavati Darvinova teorija. Nije, međutim, ništa govorila o teškoćama koje prate osnivanje ovog tela koje bi u budućnosti trebalo da pravi strategiju obrazovanja u Srbiji. Naime, krajem avgusta prošli su svi zakonski rokovi, a još nije izabran sastav ovog tela.

Premijer Vojislav Koštunica na RTS-u je rekao da je sve preuveličano, jer se Darvinova teorija uči i u šestom razredu, mada ipak, da se on pitao, ostavio bi Darvinovo učenje i u šestom i u osmom razredu osnovne.

Pisanje Glasa, koji je prvi pokrenuo ovu temu, juče su citirale mnoge svetske agencije. Reagovali su i iz Američkog nacionalnog centra za obrazovanje u nauci, sa (za ovdašnje prostore) neverovatnom pretpostavkom da su možda i američki pobornici teorije stvaranja sveta umešali prste u dešavanja u Srbiji. To se, tvrde, inače, sve češće događa u svetu.

Pojedini domaći eksperti, međutim, dovode u pitanje i legalnost i legitimnost odluke, a neke političke stranke (GSS i SDU) iskoristili su ovaj ministarkin potez da zatraže ostavku i to pod hitno! U sličnom tonu javila su se juče i razna udruženja i organizacije (ORKA - organizacija za poštovanje i brigu o životinjama, te Centar za prava deteta).

U Ministarstvu prosvete i sporta kategorički tvrde da je sve urađeno po zakonu - da ministarka ima pravo da menja planove i programe i da se sve može videti i u Prosvetinom glasniku od 4. avgusta broj 9.

Molitva za umudrivanje

U poslednjem broju Pravoslavlja, novina Srpske patrijaršije, objavljen je i intervju sa ministarkom Čolić u kome je ona, pored ostalog, objasnila i zašto se na zvaničnom sajtu MPS pojavio lik prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save.
- Odgovor je kratak: Zato što sam ja to tražila, zato što se od stupanja na dužnost ministra prosvete svako veče pred spavanje molim Svetom Savi da me prosvetno umudri. O zaslugama našeg najvećeg svetitelja i prosvetitelja nije potrebno govoriti. On je naša antejska podloga. Ako ne znamo odakle smo krenuli, kako da znamo gde nam valja stići - kaže Čolićeva.

U Centru za prava deteta, međutim, procenjuju da je izostavljanje teme "poreklo i razvoj ljudske vrste" "ponovno kršenje domaćih zakona i međunarodnih obaveza u oblasti obrazovanja i tvrde da ta odluka predstavlja direktno kršenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je stupio na snagu u junu ove godine".

- Donošenje nastavnih planova i programa osnovnog i srednjeg obrazovanja je u isključivoj nadležnosti Nacionalnog prosvetnog saveta, a ne ministra prosvete (članovi 12 i 76). Iako NPS ni do danas nije imenovan, ne postoji osnov po kome bi njegovu nadležnost preuzeo ministar prosvete. Naime, članom 65 ovog zakona se izričito predviđa da ministar izuzetno donosi nastavni plan i program samo za prvi i drugi razred osnovnog obrazovanja - tvrde u Centru za prava deteta.

Mada je u prvoj izjavi za Glas ministarka prosvete izjavila da je lično ona odlučila da se Darvinova teorija ove godine izostavi iz nastavnog plana i programa za osmi i da će se tek dogodine ponovo izučavati ravnopravno sa teorijom po kojoj je Gospod Bog stvorio čoveka i svet, u Ministarstvu sada kažu da je Darvinova teorija evolucije prebačena u šesti osnovne prema planu i programu istoimenog Odeljenja Ministarstva prosvete.

Biolozi, međutim, tvrde da se u udžbeniku iz biologije za šesti razred ne nalazi Darvinovo učenje.
- U šestom razredu se ne izučava nauka o čoveku, tu nema nijedne lekcije o poreklu čoveka, čovek se izučava tek u osmom razredu, bar tako je bilo do sada - kažu biolozi.

Globalna priča

Autor biologije za šesti razred Brigita Petrov, profesor Biološkog fakulteta, kaže da u udžbeniku postoji jedan mali uvod u organsku evoluciju i o tome kako se danas priča o evoluciji.
- Tu se nalazi i tekst o Darvinovom značaju, ali samo kao opšta, globalna, priča. Međutim, ne stoji sadržaj koji se nalazi u udžbeniku za osmi razred, gde se konkretno izučava priča o poreklu čoveka. Pri tome, u osmom razredu nema ponavljanja gradiva, niti nastavljanja na ono što đaci uče u šestom osnovne - objašnjava Petrova.

U celu polemiku uključila se posredno i SPC. Prema informaciji koju je prenela Beta, predsednik Srpske pravoslavne crkve za pripremu programa verske nastave episkop braničevski Ignjatije još pre tri godine je kazao da nastava verounauke nije kontradiktorna nastavi iz drugih naučnih disciplina i to potkrepio upravo primerom Darvinove teorije.

Strane medijske kuće prenele napise Glasa javnosti

Samovoljni potez ministarke Čolić, koja je rešena da ostavi trag u istoriji srpskog obrazovanja ili da je zapečati, privukao je pažnju i (za sad) nekoliko svetskih medija. Južnoafrički vebsajt Vesti 24, pod naslovom "Srbija zadaje udarac Darvinu", prenosi pisanje Glasa javnosti o izbacivanju Darvinove teorije evolucije iz srpskog nastavnog programa. Vesti 24 naglašavaju i da je vlada premijera Koštunice podržala ministarkinu odluku, uz obrazloženje da je "akumulirano naučno saznanje o poreklu i razvoju čoveka puno rupa". Na ovom sajtu se naglašava da se rastući uticaj crkve u Srbiji ogleda u uvođenju veronauke u prvi razred i planovima da se ovaj predmet uvede čak i u predškolsko vaspitanje.
I britanska medijska kuća BBC citira Glas u tekstu "Srpske škole odbacuju Darvina".
O upisivanju ministarke Čolić u anale srpske (a možda i svetske) istorije piše i Rojters, a prenosi ga američka medijska korporacija En-Bi-Si, uz komentar "Srbija zadaje udarac evoluciji". Ovi mediji podsećaju da je jedino američka savezna država Kanzas 1999. godine iz nastavnog programa izbrisala svaki pomen evolucije i Velikog praska. NBC nosi i komentar profesora Nikole Tucića da je ovo igranje sa umovima srpskih osnovaca politički potez premijera Koštunice, koji podrškom crkve želi da ojača oslabljene pozicije svoje partije.


O. Nikolić


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

I svetska javnost reagovala na potez srpskih vlasti da se ne izučava Darvinova teorija

   
 


     


FastCounter by LinkExchange