[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto
Foto
Foto
Foto
Snimci koje je emitovao
ruski TV kanal NTV

Istražni organi se domogli šokantnih video-snimaka iz Beslana

Čečeni u školi silovali decu

Ruska služba bezbednosti ponudila 300 miliona rubalja (oko 10 miliona dolara) za pouzdane informacije o tome gde se nalaze Basajev i Mashadov

MOSKVA - Ruski TV kanal NTV emitovao je kasno preksinoć deo materijala zabeleženog na video-kasetama snimljenim u zauzetoj školi u severnoosetinskom gradu Beslanu, koje su snimili sami otmičari.

Međutim, kako juče piše list "Žiznj", snimljeni video-materijali koje su našli istražni organi svedoče i o tome da su se teroristi iživljavali i nad odraslima i nad decom, da su čak i silovali sedmogodišnje devojčice, dok su dve "šahidke" izabrale dvojicu dečaka starijih razreda i naterale ih da zadovoljavaju njihovu pohotu, ali ta informacija zasad nije potvrđena.

NTV je došao u posed kaseta, verovatno snimljenih 1. septembra, odmah po ulasku u školu, koje su teroristi pravili, kako se pretpostavlja, verovatno da bi nekome podneli izveštaj o akciji.

Snimak prikazuje sportsku salu isprepletanu žicama povezanim sa eksplozivom koji je postavljen na koševe i na podu. Iz snimljenih materijala se takođe može izvući zaključak o pravom broju talaca jer preko hiljadu ih sedi zbijenih u sali, većina ćuti, nema panike. Vide se naoružani teroristi u maskama i žene samoubice u crnom. Na podu krv. Na kraju snimka čuje se glas teroriste koji očigledno razgovara preko mobilnog telefona, a mada je glas teško razaznati, pretpostavlja se da nije razgovarao na ruskom.

Neprestane pretnje

Inače, o toku istrage ruskog predsednika Vladimira Putina je jutros obavestio generalni tužilac Rusije Vladimir Ustinov. On je naveo da je ubijeno 326 ljudi, od čega je identifikovano 210. U školi se nalazilo preko 1.200 talaca i ukupno 32 terorista, od kojih je 31 ubijen, a jedan zarobljen.

- Među teroristima je bilo nezadovoljnih, koji su pitali "zašto zauzimamo školu". O surovosti otmičara govori i podatak da je njihov vođa ubio jednog od svojih ljudi i aktivirao eksploziv koji su nosile dve žene samoubice da bi ostale zastrašio - izjavio je generalni tužilac.

- Stalno je prećeno i taocima i članovima bande da će svejedno tu poginuti i da postoji samo jedan cilj - izvršiti teroristički napad - naveo je Ustinov. Po njegovim rečima, posle dva dana, počeli su iz nekih razloga da premeštaju sistem eksplozivnih naprava i došlo je do eksplozije. Tada je zavladala panika, mnogi taoci su pokušali da pobegnu, a otmičari su otvorili vatru - dodao je Ustinov.

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je juče da je spremna da isplati 300 miliona rubalja (oko 10 miliona dolara) za pouzdane informacije o tome gde se nalaze čečenski ekstremisti Šamil Basajev i Aslan Mashadov, osumnjičeni da stoje iza više terorističkih napada u Rusiji, od kojih je najtragičniji bio u školi u Beslanu.

Foto Foto

Šamil Basajev

Aslan Mashadov

Preventivne mere

Načelnik ruskog Generalštaba Jurij Balujevski izjavio je juče da će ruska vojska preduzimati preventivne mere u likvidaciji terorista u bilo kom delu sveta.

- Insistiranje Zapada na pregovorima sa čečenskim separatistima ometa borbu Rusije protiv terorizma - izjavio je juče direktor ruskog Instituta za politička istraživanja Sergej Markov, koji se smatra bliskim Kremlju. Bio je to komentar Markova na izjavu predstavnika američkog ministarstva spoljnih poslova Ričarda Baučera da administracija SAD ne isključuje mogućnost susreta sa "umerenim" čečenskim separatistima.

Agencije

 

Bošnjak umešan u napad

Aleksandar Voronin, novinar ruskih novina "Moskovski kosmolec", objavio je listu pet mlađih stranih boraca koje su ubili ruski specijalci u Čečeniji, a među njima su dobrovoljci iz Jemena, Saudijske Arabije, Bosne i Hercegovine i Alžira. Ministarstvo sigurnosti BiH zatražiće od domaćih obaveštajnih službi da provere da li je u Čečeniji ubijen državljanin BiH koji je, navodno, povezan sa terorističkim napadom u Severnoj Osetiji, izjavio je Bariša Čolak, ministar sigurnosti BiH.

Z. P.


vesti po rubrikama

^svet

16:25h

Istražni organi se domogli šokantnih video-snimaka iz Beslana

16:36h

Kina: Pred bujicama nemoćna i najveća brana na svetu

16:48h

U Iraku do juče poginulo hiljadu američkih vojnika

        


FastCounter by LinkExchange