[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Meštani su svojim sredstvima
nedavno obnovili celu školu

Meštani Šarkamena obeležili vek postojanja seoske škole

Osam učenika kao

i pre sto godina

Najstariji, živi učenik ove škole devedesetčetvorogodišnji Dobrivoje Dobra Marković, koji je kao đak prvak seo u klupu, daleke 1919. godine, sa devet godina zbog Prvog svetskog rata

NEGOTIN - Posle više od sto godina, od kada je u krajinskom selu Šarkamen počela sa radom prva škola, kao da se sve vratilo na početak. Naime, ni te 1892. godine, kada je prvopostavljeni učitelj Milan Radojević stao pred svoje đake nije ih bilo više nego ove jeseni, kada je to isto učinila sadašnja učiteljica Gordana Marković. Uključujući i sadašnju učiteljicu, od daleke 1892. godine, do sada je šarkamenske đake učilo osam učiteljica i dvadeset i četiri učitelja.

Mnogo uspomena

Foto

Dobrivoje Marković

U ovoj četvororazrednoj školi, koja je područno odeljenje OŠ "Hajduk Veljko" u Štubiku, danas ima samo osmoro đaka, uključujući i troje koji pohađaju predškolsku nastavu. Uprkos tome, meštani Šarkamena odlučili su se da, ove godine, renoviraju oronulu školsku zgradu i obeleže stotinu godina škole u ovom selu, koja je, pre čitav vek, kao nova, primila svoje stanare u jesen 1904. godine, a počela da se gradi dve godine ranije.

Obeležavanje stogodišnjice škole u Šarkamenu bila je prilika za susret nekadašnjih i sadašnjih đaka ove škole, ali i da se pomenu mnogi koji, zauzeti obavezama uspešnih poslovnih ljudi u mnogim evropskim zemljama, Americi i Australiji, nisu mogli da prisustvuju ovom jubileju.

Najviše sećanja i uspomena, kao što je i red, imao je i najstariji, živi, učenik ove škole devedesetčetvorogodišnji Dobrivoje Dobra Marković, koji je kao đak prvak seo u klupu, daleke 1919. godine, sa devet godina zbog Prvog svetskog rata.

Na proslavu je, kao i pre 85 godina, došao prvi da mlađima ispriča kako se nekad volela škola i poštovao učitelj, kao što je bio njegov Tihomir Dimiresković, koji je, mada bez formalne diplome, opismenio sedamdeset i četvoro Šarkamenaca.
- U ono vreme učitelj je smeo da tuče decu, ako ne uče i ne vladaju se lepo. U ćošku moje učionice bilo je uvek pet-šest dudovih prutova za batine i opomenu. U školu, u koju nas je klepalom pozivao poslužitelj Aleksandar Kalić, išli smo svaki dan osim nedelje - priseća se deda Dobra, australijski penzioner i farmer sa negovanom zelenom okućnicom i dve stotine grla ovaca.

Rođendanska knjiga

Šta kaže legenda

Po legendi, prilikom gradnje šarkamenske škole majstori su u njene temelje zazidali senku zaprege, volova i kola meštanina koji je dovozio kamenje. On za to nije znao jer se verovalo da će se onome čija senka bude uzidana zatreti porodica. Meštani su dugo pripovedali da su tamošnje učitelje, koji su u školi i živeli, budila, u noćima punog meseca, rika goveda, a na zidovima soba se pojavljivala slika uzidane zaprege.

Dvojica, od ukupno 1.300 đaka, koji su, do 2004. godine, prošli kroz ovu školu, Ratomir Rade Milosavljević, nastavnik srpskog jezika, i negotinski pesnik Vlasta Mladenović odlučili su da napišu knjigu Šarkamen - 100 godina škole da bi od zaborava sačuvali vek zbivanja i događaja vezanih za šarkamensku školu.

Ono što nije zauzelo svoje mesto u knjizi odnosi se na kritiku koju je deda Dobra uputio mladim žiteljima Šarkamena.
- Ovako lepa i obnovljena škola zaslužuje mnogo više bistrih i lepih đaka, a za to treba vi da se pobrinete - savetovao je svoje seljane ovaj starina vedrog duha, nadajući se da će shvatiti da u svakoj šali ima pola istine.

Ž. R. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

16:28h

Meštani Šarkamena obeležili vek postojanja seoske škole

16:34h

Pitanja o stanju u vranjskom Domu za nezbrinutu decu ostala bez odgovora odgovornih

16:42h

Hidrocentrala "Đerdap 1" ove godine obeležava četiri decenije rada

16:49h

Požarevac: Ekološka deponija na ugašenom ugljenokopu

16:56h

Bor: Tužna muzika za uvrede u obraćanju građanima

17:04h

Lokalni izbori 2004. - Kruševac: Više ni jaja nisu naša

17:12h

Loznica: Crkva pod video-nadzorom

   
 


     


FastCounter by LinkExchange