[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Aleksandar Višnjić (u sredini) na konferenciji za štampu

Sud uvažio žalbe nezadovoljnih kandidata za funkcije u lokalnoj skupštini

GIK prekršio Zakon o lokalnim izborima

Posle sudske odluke usledio je novi skandal jer je Gradska izborna komisija nije automatski prihvatila, bez obzira na njenu pravnosnažnost, već se pristupilo glasanju o njenom verifikovanju

Opštinski sud je poništio odluke Gradske izborne komisije o odbacivanju kandidature za gradonačelnika Svetlane Dejanović-Avramović (GSS) i neprihvatanju odborničkih, odnosno lista za većnike grupe građana "Čista demokratska" i stranke Srpska pravda.

U obrazloženju sudskih odluka, na koje nije dozvoljena žalba, navodi se da je Gradska izborna komisija prekršila Zakon o lokalnim izborima jer podnosiocima izbornih lista nije ostavila rok od 48 časova da otklone nedostatke, niti im je ukazala na koji način to treba da učine.

Lideri GSS, Srpske pravde i "Čiste demokratske" pozdravili su ovakve sudske odluke i najavili da će protiv Gradske izborne komisije preduzeti mere, uključujući i podnošenje krivičnih prijava zbog kršenja izbornog zakona.

Neviđeni pritisci

- Posle sudske odluke usledio je novi skandal jer je Gradska izborna komisija nije automatski prihvatila, bez obzira na njenu pravnosnažnost, već se pristupilo glasanju o njenom poštovanju. Naša predstavnica u GIK- u Vesna Crnogorac posle nekoliko sati napustila je sednicu uplakana i požalila nam se da je bila izložena neviđenom pritisku kako bi se sprečila verifikacija kandidature Svetlane Dejanović-Avramović - saopštio je na konferenciji za novinare Božidar Živković, potpredsednik GSS-a.

Spisak na kompakt-disku

Aleksandar Višnjić je izrazio sumnju u navode GIK -a da je disketa sa spiskom birača bila prazna, što je bio jedan od navoda za odbacivanje njihovih lista.
- Ovoga puta ćemo spisak birača dostaviti na CD, on se ipak teže briše - rekao je Višnjić.

Odbacuje optužbe

Dragan Jovanović, sekretar GIK-a, odbacio je optužbe o nezakonitom radu i naveo da ga sudska odluka obavezivala samo na ponovno odlučivanje.
- Nakon sudske odluke, imali smo pravo na ponovno odlučivanje, pa samim tim i na prihvatanje ali i na odbacivanje kandidatura i izbornih lista - rekao je Jovanović.

Dodao je da je GIK nezakonitim postupanjem, njihovog kandidata za gradonačelnika stavio u neravnopravan položaj jer, dok njeni takmaci u izbornoj utakmici uveliko vode kampanju, Dejanovićeva je još prinuđena da se bori za priznavanje svoje kandidature.

Krivična prijava

Povodom poništavanja odluka GIK-a, konferenciju za novinare održala je i "Čista demokratska".
- Sud je utvrdio da su nam neosnovano odbačene izborne liste za odbornike u gradskoj Skupštini i većnike u Skupštini opštine Niška Banja. Ovakvu odluku smatramo svojom prvom pobedom nad onima koji se na vlasti održavaju pritiscima i kršenjem zakona - rekao je Aleksandar Višnjić, lider "Čiste demokratske".

- Ninoslav Jovović, lider Srpske pravde, čiju je odborničku listu Gradska izborna komisija ocenila neprihvatljivom, a sud poništio ovu odluku, najavio je da će protiv članova GIK -a podneti krivičnu prijavu.
- Ovakvo postupanje GIK -a može biti posledica nestručnosti ili namernog kršenja zakona radi obračuna sa političkim protivnicima. S obzirom na to da je sekretar GIK-a Dragan Jovanović, diplomirani pravnik i gradski javni pravobranilac, nestručnost je isključena. Zbog ovakvog postupanja, kao i prihvatanja falsifikovanih potpisa na izbornim listima pojedinih kandidata, podneću krivičnu prijavu protiv GIK-a.

Gradska izborna komisija je kandidatima i strankama, čije je žalbe sud uvažio, ostavila rok od 48 sati za dopunu dokumentacije.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

17:12h

Sud uvažio žalbe nezadovoljnih kandidata za funkcije u lokalnoj skupštini

17:18h

Na privatnim pumpama u gradu nema dovoljno goriva

17:25h

Planovi Simfonijskog orkestra: Osvajanje publike

        


FastCounter by LinkExchange