[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Evropska unija i Direkcija za puteve izjednačavaju cene do 2006. godine

Putarina skuplja

za još 200 odsto

Cena putarine u 2005. bi trebalo da se povisi za 100 odsto i to kroz dva poskupljenja od po 50 odsto

BEOGRAD - Iako je putarina za domaća vozila 7. avgusta poskupela za 60 odsto, naši vozači moći će da odahnu samo do kraja godine, pošto ih u sledećoj čekaju još dva poskupljenja - saznaje Glas u Ministarstvu za kapitalne investicije.

Cena putarine u 2005. bi trebalo da se povisi za još 100 odsto i to kroz dva poskupljenja od po 50 odsto. Poslednji udarac na džep vlasnika vozila domaće registracije, desiće se 2006. godine, kada bi putarina ponovo trebalo da poskupi za dodatnih 100 odsto.

Direktor Republičke direkcije za puteve Branko Jocić kaže da je o tome sada rano govoriti. Za nove cene postoji logično objašnjenje, kaže Jocić.
- Poskupljenjem ispunjavamo međunarodnu obavezu izjednačavanja putarine između vozila inostrane i domaće registracije. Naši korisnici sada plaćaju 35 odsto od cene putarine za inostrana vozila. Odnos između stranih i naših vozila sada je 1:2,8 a bio je 1:4.

Radimo puteve i na Kosmetu

Direkcija za puteve sada je u punoj građevinskoj sezoni na rehabilitaciji celokupne putne mreže i prvi put posle tri godine potpisani su ugovori za radove na putevima na Kosovu i Metohiji, za Leposavić, Zvečane, Zubin Potok.

Prema zahtevu Evropske asocijacije za naplatu putarine i Komiteta za saobraćaj Evropske unije, a u dogovoru sa Direkcijom za puteve, procenjeno je da bi cenu mogli da izjednačimo do 31. decembra 2006. Prema članu 7 Evropskog zakona direktive 1999, ne dozvoljava se diskriminisanje korisnika autoputeva. Tako je politika faznog ujednačavanja cene neminovna i u interesu je putne privrede. Nije to ničiji hir, a posebno će se voditi računa da poskupljenje ne utiče značajnije na inflaciju - objašnjava Jocić.

Uporedni prikaz cene korišćenja autoputeva u zemljama Evrope pokazuje da je Beograd-Niš 5,61 centi po kilometru (za ino vozila), Lisabon-Porto je, na primer, 5,63 centi po kilometru i to su najniže cene kilometra vožnje po autoputu, kada se porede sa drugim evropskim zemljama. Kvalitet autoputeva se naravno razlikuje, ne odriče Jocić.

Inače, prema za sada nezvaničnim podacima, Direkcija za puteve je zbog poskupljenja već u avgustu, značajno uvećala prihod, zaradivši oko 863 miliona dinara. Na ovaj iznos uticala je i povećana frekvencija saobraćaja zbog tranzitnog turizma ka Grčkoj.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:23h

EU i Direkcija za puteve izjednačavaju cene do 2006. godine

16:31h

Ministar trgovine o prodaji "Ce marketa": Vlast se ne meša

16:39h

Sporazum menadžmenta "Filipa Morisa" i sindikata u DIN-u

16:47h

Begović: Nove licence za cigarete u Srbiji

16:55h

Poreska uprava za 50 sakupljenih računa daruje stan u Beogradu

17:04h

Rezerve NBS preko 2,9 milijardi evra

17:12h

G17 na čelu Odbora za privatizaciju

17:20h

Velimir Ilić: Investicije iz Izraela i Amerike

17:28h Od poljoprivrede milijardu evra
   


     


FastCounter by LinkExchange