[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milena Kitić, mecosopran, uoči septembarske audicije za "Metropoliten" operu, metu svih pevača

Karmen za Dominga i

jedanaest hiljada ljudi

Saradnja sa Robertom Alanjom, Frederikom von Stade, Anđelom Georiju, Samjuelom Remijem

Koncert u Karnegi holu u Njujorku i produkcija "Karmen" u Baltimoru u maju ove godine donele su mi nove ponude u Palm Biču i povratak u Baltimor. Tom prilikom su u publici bili ljudi odgovorni za kasting u Metropoliten operi, pozvali su me na audiciju, koju ću polagati u septembru. Met je san i meta svih ili barem velike većine operskih pevača - kaže Milena Kitić, mecosopran, sa izvanrednom međunarodnom karijerom.

Posle debija u roli Olge ("Evgenije Onjegin" Čajkovskog) pre deceniju i po u Narodnom pozorištu u Beogradu, Milena Kitić je ostvarila zapažene uloge i priznanja prvo na nemačkoj sceni. Pre pet godina je debitovala u Palm Bič Operi i nastavila karijeru u SAD.

U Americi, čini se, nastupate mnogo više nego u Evropi?
- Cilj je bio da profesionalno provodim što više vremena u Los Anđelesu gde trenutno živim. To se vidi i iz mog rasporeda: u L. A. pevam "Karmen", čija se premijera očekuje 22. oktobra, a dirigent će biti Plasido Domingo. Sledi Betovenova 9. simfonija sa Pasadenskim simfonijskim orkestrom, zatim Dalila u operi "Samson i Dalila", sa Operom Pacifik u Kosta Mesi; pa Malerova 8. simfonija sa orkestrom iz Medisona i uloga Meg u Verdijevom "Falstafu" sa LA operom. U 2006/07. siguran je ugovor sa Operom Pacifik za ulogu Amneris u "Aidi", kao i "Karmen" u Pacifik Amfiteatru, koja će biti izvedena pred oko 11.000 ljudi.

Rene Fleming u modi

U operskim kućama u SAD uglavnom se igraju prepoznatljive predstave tipa "Karmen", "Travijata", "Aida", dakle nešto što obična i manje obaveštena publika može da prepozna. Pozorišta se samofinansiraju i zato je uspešna prodaja predstava krucijalna. I velika, prepoznatljiva imena igraju ulogu u prodavanju ulaznica, te se u svakoj predstavi može naći jedna do dve velike zvezde. Generalno, Rene Fleming je i dalje u modi, Brin Terfel, od ruskih pevača je to Ana Netrebko, od dirigenata maestro Gergijev....

Pretpostavljam da ste dobro upoznali čuvena tri tenora?
- Upoznala sam Dominga, sa kojim sam nastupala kao sa pevačem i kao sa dirigentom, ovde u L. A. i u Vašington Operi. Pavarotija sam upoznala kao student, na njegovom 5. internacionalnom takmičenju kada sam dospela u finale, u kom nisam učestvovala zbog potpisanog ugovora sa Belgijancima. Karerasa nisam do sada srela. U međuvremenu, pevala sam sa Karlom Bergoncijem na njegovom oproštajnom koncertu u Karnegi Holu 2000. g. Takođe sa Robertom Alanjom, tenorom, i Frederikom von Stade, mecosopranom u L.A, sa Anđelom Georgiju, sopranom, Samjuelom Remijem, basom, sa čuvenim dirigentom Gergijevim... Imena, ipak, nisu važna, poenta je u novim saznanjima i iskustvu. ...

Ustanovili ste nagradu za mlade talente. Da li je neko od laureata stupio s Vama u kontakt?
- Oformila sam nagradu, pod svojim imenom, pri Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu (za najboljeg mladog mecosoprana) koja je do sada dodeljena dva puta. Obično mi se mlade dobitnice jave pisamcetom. Uvek im odgovaram da mi se obrate ako im je potrebna pomoć. To je i meni bilo neophodno, a imala sam sreću da sam podršku pronašla u profesorki Biserki Cvejić koja je, sa suprugom, dala generacije odličnih operskih pevača.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

17:07h

Milena Kitić, mecosopran: Karmen za Dominga i jedanaest hiljada ljudi

17:15h

Kulturna politika tranzicione Srbije i dalje bez jasnih ciljeva

17:23h

Knjiga o španskom filmu: Stvarati pre i posle diktature

17:31h

Knjiga o dečaku iz šume veliki hit: Na tragu Harija Potera

17:40h

Travolta o radu sa Tarantinom: Moguć nastavak "Petparačkih priča"

17:52h

Ko je ko u svetu stripa: Majk Minjola, tvorac "Helboja"

   


     


FastCounter by LinkExchange