[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predrag Bubalo, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinator u Ministarstvu privrede

Privatizacija od jeseni punom parom

Ministar tvrdi da je 2001. godine napravljena greška "zbog neprimereno brzo, takoreći preko noći, otvaranja našeg tržišta"

BEOGRAD - Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinator u Ministarstvu privrede Predrag Bubalo, najavio je da će od desetak velikih firmi na spisku za privatizaciju, u ovoj godini prva biti privatizovana "Livnica Kikinda" koju će već danas kupiti "Cimos" iz Kopra.

Najavivši da će ove jeseni privatizacija biti nastavljena "punom parom", i da taj proces "mora da se okonča", ministar je rekao da su "svi mehanizmi otkočeni" i da "nema ni jedan politički i geostrateški razlog da reforma ne uspe". Država će ubuduće, rekao je Bubalo, podsticati male akcionare da udruženi s državnim kapitalom povoljnije prodaju većinski paket.

Prema njegovim rečima, državi bi to omogućilo da od kupca zahteva da investira u fabriku i obezbedi socijalni program, "čime bi se modernizovala i zaštitila ta preduzeća i zaposleni i dobila veća cena prilikom prodaje". On je dodao da će po tom sistemu uskoro biti privatizovan i subotički "Sever", i da će samo ovog meseca biti održano 30-40 aukcija, dok je u poslednjem tromesečju planirano još 140 aukcija malih i srednjih preduzeća.

"Zastava" nije rešena

Kad je reč o kragujevačkoj "Zastavi", ministar je ukazao da problemi tog preduzeća sa 26 zavisnih firmi nisu rešeni, iako mu je italijanski "Fijat" otpisao dug od 72,5 odsto.
- Mi smo u velikoj meri dugovanja relaksirali, državu nismo opteretili nikakvom državnom garancijom, već je dogovoreno da preostalih 27,5 odsto, odnosno 11 miliona... u narednih godinu i po bude isplaćeno iz privatizacionog prihoda - rekao je on i dodao da je sledeći korak dovođenje dugovanja "Zastave" na znatno niži nivo.
- Time bi "Zastava" dobila šansu, i njena zavisna preduzeća mogu odmah da idu u prodaju. Za neka od njih ima čak po tri kupca-rekao je on.

Sve je trebalo postepeno

Prema rečima Bubala, država nema velike mogućnosti u suzbijanju preteranog uvoza, jer su preuzete obaveze prema Evropskoj uniji da i mi otvorimo tržište, "ali to je trebalo da uradimo postepeno". Govoreći o harmonizaciji sistema Srbije i Crne Gore, Bubalo je ponovio čvrst stav i srpskog premijera da se preduzima "sve što se može preduzeti u izgradnji institucija zajednice država, što podrazumeva i harmonizaciju".
- Zašto ne mogu dva bratska naroda da se harmonizuju kada su to mogle da učine male evropske zemlje sa velikim - zapitao se Bubalo.

Bubalo je najavio da će za desetak dana biti doneta uredba, koja će stimulisati proizvodnu kooperaciju komponenti automobilskih delova - izvoz za uvoz bez carine.

Osvrnuvši se na spoljnotrgovinski deficit od bezmalo četiri milijarde dolara, on je objasnio da je struktura uvoza ravnomerna - po trećina na uvoz opreme, sirovina i robe široke potrošnje. Prema njegovim rečima, najveći problem je uvoz robe široke potrošnje, "čiji deo je ponekad nedozvoljeno lošeg kvaliteta, čak ispod domaće, a uvoz je vođen samo interesima određenih uvozničkih lobija za velikim zaradama".

Konkurencija

Bubalo je ukazao da je 2001. napravljena greška "zbog neprimereno brzo, takoreći preko noći, otvaranja našeg tržišta". - Umesto da smo privredne subjekte pripremali na otvorenost tržišta i podizanje kvaliteta i borbu na stranom tržištu sa konkurencijom, mi smo dobili borbu na sopstvenom tržištu sa visokim deficitom u spoljnoj trgovini - istakao je Bubalo.

Tanjug


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:35h

Predrag Bubalo: Privatizacija od jeseni punom parom

16:42h

"Metaloplastika" iz Šapca sve bolje radi posle obavljene privatizacije

16:50h

Oprečne izjave direktora Uprave za javne nabavke o tenderu za brojila

16:58h

Labus: Harmonizacija sa Crnom Gorom ne postoji

17:06h

Sreten Krstić: Uvoz kamiona guši domaću fabriku

17:17h

Mirosinka Dinkić: Socijalna situacija nije tako teška

 


     


FastCounter by LinkExchange