[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Četvrta soba u Keopsovoj piramidi

PARIZ - Dvojica francuskih egiptologa tvrde, u knjizi koja je od ove nedelje u prodaji u francuskim knjižarama, da su pronašli novu, četvrtu prostoriju u Keopsovoj piramidi. U knjizi "Keops, tajna soba", arhitekta Žil Dormion, koji već 17 godina sa Žan-Ivom Verdhurtom istražuje piramidu, tvrdi da taj neistražen prostor predstavlja sobu u kojoj je sahranjen faraon koji je živeo od 2560. do 2532. godine pre nove ere i čiji ostaci nikada nisu pronađeni.

Naučnici su do sada ustanovili da se u piramidi drugog faraona 4. dinastije, visokoj 147 metar i prečnika 230,34 metara, nalaze tri prostorije. Ipak, po mišljenju Dormiona i Verdhurta, ni u jednoj od te tri sobe, pre svega zbog težine piramide koja je mogla da se uruši na njih, ne može se nalaziti Keopsovo telo. Dakle, tvrde oni, postoji i četvrta soba, u nastavku, odnosno iznad Kraljičine sobe.

Hipoteza o postojanju nepoznate Keopsove sobe za sada nije proverena, a za to je neophodna dozvola generalnog sekretara za egipatske antikvitete Zahija Havasa. Ipak, Havas je dvojici francuskih egiptologa zabranio iskopavanja u Keopsovoj piramidi, optužujući ih da su "amateri u potrazi za slavom i novcem".

Havas je rekao da "dvojica Francuza koja su zatražila dozvolu za iskopavanje rupe u jednoj od Keopsovih soba, Kraljičinoj sobi, nisu kompetentni za tako nešto".

Beta


vesti po rubrikama

^vesti

17:25h

Četvrta soba u Keopsovoj piramidi

17:35h

Ukradeni dragulji vredni više od milion dolara

17:42h

I mačke prenose ptičji grip

17:50h

Kandidata PSS-a pas ujeo usred kampanje

17:58h

Oboren rekord u držanju krigle

18:06h

Najniža žena na svetu visoka 79 cm

 


     


FastCounter by LinkExchange