[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle apela vladike sremskog Vasilija "Grožđebal" zakazan za 17.9.

Berba odložena zbog pomena na žrtve

Tradicionalna vinarska zabava pada u vreme kad su ustaše 1942. godine u krvavom piru pobile oko 500 Karlovčana i karlovačkih đaka

SREMSKI KARLOVCI - Tradicionalna manifestacija "Karlovačka berba grožđa" održaće se od 17. do 19. septembra, a ne nedelju dana ranije, kako je prvobitno bilo najavljeno. Do promene termina "Grožđebala" je došlo na predlog i molbu vladike sremskog Vasilija, koji je opštinsko rukovodstvo u Sremskim Karlovcima podsetio na to da Srpska pravoslavna crkva 11. septembra obeležava Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja i ocenio da ne bi bilo primereno da se na taj dan održava ovakva manifestacija.

Dani stradanja

Takođe, tradicionalna vinarska zabava pada u vreme kad su ustaše 1942. godine u krvavom piru pobile oko 500 Karlovčana i karlovačkih đaka.

"Očinski apelujem i na Opštinu i organizatore "Grožđebala" da ne krše propise i kanone naše svete crkve o zapovednom postu na dan Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja 11. septembra, a posebno da ne skrnave pomen i direktno se rugaju nevinim žrtvama ustaškog pogroma u Sremskim Karlovcima od 9. do 11. septembra 1942. godine, kad je mučenički stradalo, samo zbog imena srpskog i vere pravoslavne, oko 500 Karlovčana i karlovačkih đaka", stoji u apelu episkopa Vasilija koji je prihvatio Organizacioni odbor "Karlovačke berbe grožđa 2004".

Episkop Vasilije je u apelu podsetio organizatore "grožđebala" da je baš na dane tih stravičnih stradanja srpskog naroda planiran "danonoćni pir, igra, pesma, veselje i pijanka" karlovačkim ulicama, kojima su ustaše pre 62 godine izvodile svoj krvavi pir.

Organizator vraća novac

"O izmeni termina biće obavešteni svi učesnici manifestacije i od svih ćemo tražiti da ponovo potvrde svoje učešće. Ukoliko neki od onih koji su uplatili određena sredstva za nastup sada odustanu, biće im novac vraćen, tako da sigurno niko neće trpeti zbog ove izmene. Zbog toga ćemo sačekati još nekoliko dana da bismo krajem nedelje sačinili konačan program ovogodišnje "Karlovačke berbe grožđa", kaže član opštinskog Izvršnog odbora Branislav Sančanin.

"Pitamo sebe i vas, gde smo se to kao ljudi i narod zaputili? Da li zapovesti Crkve i grobovi predaka zaista više ništa ne znače našem narodu? Ove godine na Usekovanje, na Svetoj božanstvenoj liturgiji, pored parastosa molićemo se posebno za spas srpskog naroda i mudrost i dobru volju narodnih vođa, a vas opominjemo radi blagoslova Božjeg, zdravlja, sreće i napretka našeg grada i svih njegovih žitelja", upozorio je episkop Vasilije.

U slavu vina i grožđa

"Karlovačka berba grožđa" je tradicionalna manifestacija u ovoj varoši, koja se organizuje svake godine u slavu vina i grožđa. Osim izložbe vina i grožđa, posetioci manifestacije po tradiciji mogu da vide brojne nastupe folklornih grupa i čuju pesničke reči i muziku različitih ritmova. "Grožđebal" u Sremskim Karlovcima je postao i vrlo značajna turistička manifestacija, tako da iz godine u godinu okuplja veliki broj posetilaca iz susednih gradova i drugih krajeva Srbije.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:28h

Berba odložena zbog pomena na žrtve

16:34h

Srpski "pirati" ugrožavaju Mađarsku

16:41h

Demanti: Za humanost ne treba doktorat

 


     


FastCounter by LinkExchange