[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kontakt grupa ne pruža garancije za bezbednost Srba na Kosovu

Odluka o izborima u trouglu

Koštunica, Tadić i Drašković

Na odluku Srba neće moći da utiče Unmik niti bilo koja druga međunarodna institucija - tvrde analitičari

BEOGRAD - Sudeći prema saopštenjima koja su stigla iz Republičke vlade i kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića, predstavnici Kontakt grupe i NATO juče u Beograd nisu doneli nikakve garancije koje bi osigurale bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Upravo je to glavni uslov koji naše vlasti traže za izlazak Srba na pokrajinske parlamentarne izbore u oktobru.

Koštunica: Uslov bezbednost

BEOGRAD - Premijer Srbije Vojislav Koštunica ponovio je zvaničnicima Kontakt grupe da je za izlazak kosovskih Srba na oktobarske izbore u pokrajini potreban viši nivo zaštite, koji bi bio dostignut kroz decentralizaciju vlasti. Koštunica je naveo da Kosovo i Metohija "ne predstavlja ni homogeno ni normalno društvo na koje bi se primenili uobičajeni standardi demokratije i lokalne samouprave".
"Naprotiv", kako je istakao Koštunica, "reč je o multietničkom društvu u kojem jedna zajednica, srpska, živi lišena osnovnih ljudskih i manjinskih prava i osnovnih bezbednosnih uslova".

Dragiša Krstović, jedan od lidera koalicije "Povrtak", smatra da bi bilo iznenađenje ukoliko bi premijer Koštunica i predsednik Tadić narednih dana pozvali Srbe na izbore bez pomenutih garancija.

- Na sastanku sa Kontakt grupom, koji smo imali u sredu u Prištini, uopšte nije bilo reči o garancijama naše bezbednosti. Pretpostavnjam da se o tome pričalo juče u Beogradu, a ako nije, onda će teško biti nekih pomaka u vladinom stavu od pre više od mesec dana - rekao je Krstović za Glas javnosti.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da ni pismene garancije Kontakt grupe ne bi značile mnogo jer ne bi imale snagu obavezujućeg mirovnog ugovora za bezbednost kosovskih Srba.

- Pitanje je koliko je našim državnicima stalo do pukog usmenog obećanja koje nikog ne obavezuje. Bojim se da su međunarodni predstavnici došli u Beograd sa neubedljivom političkom pričom i da ne očekuju ništa od ovih razgovora. Njima je veći problem strah od novog albanskog nasilja i izbori će im poslužiti kao sredstvo za odvlačenje pažnje od ratobornih ideja. Zbog toga im učešće Srba i nije toliko bitno - kaže Janjić.

Po svemu sudeći, odluka o izlasku Srba na kosovske izbore, koji bi trebalo da budu održani 23. oktobra, zavisiće od procene u trouglu Koštunica-Tadić-Drašković o njihovoj korisnosti za Srbiju. Dušan Janjić procenjuje da takva odluka neće mnogo zavisiti od stava ni Unmika ni neke druge međunarodne institucije.

- Ako Srbi izađu na izbore bez prihvatanja delova plana Vlade Srbije o pitanjima bezbednosti, ne valja. Čini mi se da neće valjati ni ako ne izađu jer će na taj način biti potpuno marginalizovani. Situacija je veoma delikatna - zaključuje Janjić.

Goldberg: Kosovo ima plan

PRIŠTINA - Šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg izjavio je juče da konsultovanje Beograda o reformi lokalne samouprave na Kosovu ne znači da će delovi plana Srbije za decentralizaciju biti uvršteni u Okvir za reformu lokalne vlasti u pokrajini.
- Mi ćemo čuti i druge stavove i poglede i u tome Beograd ima svoj glas da da preporuke, ali to obavezno ne znači ništa više od toga - rekao je Goldberg, ističući da stav Beograda i konsultacije sa njim imaju smisla zato što na Kosovu postoji srpska zajednica i Beograd ima savetodavnu ulogu u vezi s njom. - Ali ta činjenica ne znači da Beograd ima kontrolu na Kosovu - dodao je on.


U. Kandić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Kontakt grupa ne pruža garancije za bezbednost Srba na Kosovu

17:25h

Posle najave da će predstavnici Crne Gore napustiti Savet za saradnju s Hagom

17:30h

Policija istražuje falsifikovanje potpisa podrške kandidatima za gradonačelnike

17:40h

Bogdanović i Vučić vode, u drugom krugu "mrtva trka"

17:45h

Istekao rok za predaju lista

 


     


FastCounter by LinkExchange