[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporter Glasa javnosti proveravao koliko su političari i stranački lideri dobro obavešteni

Dinkić bar priznao da je neinformisan

Ime prošlogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade niko nije znao. Predrag Marković: Moja obaveštenost je poznata!?

BEOGRAD - O našim političarima manje-više sve znamo - i kolika je ko prznica i koliko je ko smiren i šta oblače, jedu i gde letuju, ali ne znamo baš koliko su zapravo dobro obavešteni. Opšta obaveštenost je izuzetno dobra podloga za prave političke poteze, za spremnost reagovanja pri teškim pregovorima, kako na našoj sceni, tako i sa svetskim moćnicima. Pokušali smo da sa tri pitanja, sasvim slobodno izabrana, utvrdimo sa koliko opšteg znanja raspolažu naši političari, a odgovore bi, po našem mišljenju, s obzirom na to kakve odgovorne funkcije obavljaju, trebalo da znaju.

Pitali smo ih koliko članica ima Kontakt grupa (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, plus Rusija), koliko članova ima republički Ustav (136) i ko je osvojio poslednju NIN-ovu nagradu za književnost (Vladan Matijević). I izbor onih koje smo zamolili za odgovor napravili smo proizvoljno, jedini "uslov" bio je da su na nekoj funkciji, bilo u stranci, bilo u državi.

Ne zovu me džaba Baki

Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a i potpredsednik Skupštine Srbije, pomešao je Grupu G8 sa Kontakt grupom i rekao da broji "osam ili osam plus jedan", a za Ustav je bio veoma blizu i rekao da ima 135 članova.

- NIN-ova nagrada? Uf, čekajte, to je onaj novi pisac, sa bradom...Ma, imam problem sa imenima i piscima, čim nešto pročitam, posle zaboravim i ime autora. Pa jel znate vi što me zovu Baki? Iz prostog razloga što sam retko kome zapamtio ime i sve oslovljavao sa "Baki" i to mi je ostalo - rekao nam je Anđelković.

Nebojšu Bakareca, visokog funkcionera Demokratske stranke Srbije, baš smo zatekli i uspeo je približno da odgovori samo na prvo pitanje - da Kontakt grupa broji pet članova. Kad smo mu postavili drugo i treće pitanje, posle kraćeg razmišljanja se "predao" i pošteno priznao da ne zna.

TRI PITANJA

1) Koliko članica ima Kontakt grupa?
2) Koliko članova ima važeći Ustav Srbije?
3) Ko je prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade?

Bivši premijer Srbije Zoran Živković bio je najbliži odgovoru kod broja članova Kontakt grupe, prvo je rekao šest ili sedam, da bi već neki sekund pobrojao i svih šest. Što se tiče članova Ustava, reče da "da ga smatra nevažećim i bivšim i da zato ne zna niti ga zanima".
- Au, NIN-ova nagrada™? Sad ću da se obrukamÖzaista ne znam - rekao je Živković.

Predsednik skupštine Srbije Predrag Marković uskratio nas je za odgovore i samo kratko rekao - "Mogu da vam odgovorim, ali zaista nemam vremena, a moju obaveštenost poznajete"(?!).

- Ajte, molim vas, ja sam ozbiljan čovek, ajde doviđenja, prilično ljutito i bez daljeg obrazlaganja prekinuo je telefonsku vezu Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke pošto smo ga zamolili da učestvuje u našoj anketi.

Stvarno ne zna

Čovek koji finansije drži u malom prstu, republički ministar Mlađan Dinkić, kao iz topa je odgovorio da Kontakt grupa broji tri člana. Na drugo i treće pitanje nije imao nikakav odgovor i pošteno rekao da "stvarno ne zna".

S druge strane, Dragan Marković Palma, lider "Jedinstvene Srbije" prijatno nas je iznenadio i, uz malu pomoć, pogodio da Kontakt grupa ima šest članova, oko Ustava mu se "namestilo" da kaže da " taj akt niko živ ne poštuje i da se on zalaže da u prvoj tački budućeg ustava piše da je Srbija država srpskog narodaÖali da misli da postojeći ima oko 150 članova". Ni on, kao ni njegovi prethodnici, nije znao ime dobitnika nagrade uglednog nedeljnika.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Održan protestni miting bivših radnika zrenjaninske "Jugoremedije"

16:21h

Dinkić bar priznao da je neinformisan

16:30h

Zoran Drakulić, kandidat DSS za gradonačelnika Beograda (3)

16:39h

Protestni skup 350 zaposlenih u Komgrapu

16:47h

"Narodni front" ponovo na udaru

16:55h

"Velike zverke" i dalje imaju veliku zaštitu

17:03h

Traže da im bosanski bude izborni predmet

 


     


FastCounter by LinkExchange