[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 31. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

"Kovčezi" prošetali Njujorkom

Najmanje 250 hiljada demonstranata protestovalo protiv sadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država

Na ulicama Menhetna

traže Bušovu smenu

Očekuje se da će se masovna okupljanja nastaviti do početka Kongresa Republikanske partije, koji počinje 2. septembra

NJUJORK - Najmanje 250.000 demonstranata protestovalo je u Njujorku protiv politike američkog predsednika Džordža Buša. Masovne antibušovske i antiratne demonstracije održane su preksinoć, dan uoči početka Kongresa Republikanske stranke.

Demonstranti su tražili smenu predsednika Buša, optužujući ga da je lažima uvukao Ameriku u nepravedan rat, poslao u smrt oko hiljadu mladih Amerikanaca, osiromašio i prezadužio zemlju, a prozvan je i zbog ugrožavanja prava na abortus.

Učesnici protesta prošli su ulicama oko Medison skver gardena, gde će u četvrtak Buš zvanično biti nominovan za republikanskog predsedničkog kandidata. Skup je imao karnevalski karakter, a obezbeđivale su ga jake policijske snage, među kojima su bile i specijalne jedinice za razbijanje demonstracija.

Demonstranti su ulicama Menhetna nosili kutije uvijene u zastave koje su podsećale na kovčege i uzvikivali parole "Bez suza" i "Vreme je da Buš ode". Kolona je u jednom trenutku imala oblik ogromne potkovice u samom centru grada, koji se smatra jakim uporištem demokrata.

- Republikanci su izabrali Njujork, gde su prilično omraženi. Trebalo je da odu negde gde su mnogo bolje prihvaćeni. Eksploatišu 11. septembar time što su sada ovde - rekla je književnica Lori Ruso.
- Nadam se da je ovim ostatku sveta pokazano da nisu sami u svojoj mržnji prema Džordžu Bušu - rekao je Alan Zelenki iz Oregona, koji je tri meseca planirao dolazak na protest.

Među demonstrantima su se našli i mirovni aktivista Džesi Džekson i režiser dokumentarnog filma "Farenhajt 9/11", dobitnik Zlatne palme, Majkl Mur, koji je rekao da se "većina u ovoj zemlji protivi ratu".
- Većina nikada nije glasala za Bušovu administraciju i većina je ovde da kaže da je vreme da uzmemo stvar u svoje ruke - dodao je Mur.

Tokom protesta zabeleženo je nekoliko manjih incidenata i jedna paljevina. U sukobima je lakše povređen manji broj demonstranata i jedan policajac, dok je zbog lakših prekršaja uhapšeno 135 lica. Očekuje se da će protesti biti nastavljeni sve do 2. septembra.

Srna - Beta


vesti po rubrikama

^svet

17:01h

Najmanje 250 hiljada demonstranata protestovalo protiv predsednika SAD

17:10h

Novoizabrani predsednik Čečenije nije zabrinut za svoj život

17:18h

Osveta najverovatniji motiv za nedavne terorističke napade u Rusiji

17:25h

Nastavljene borbe šiita i američkih snaga u Iraku

17:33h

Francuska: Stop za marame uprkos taocima

        


FastCounter by LinkExchange