[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 31. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Neće više da rade za džabe

Radnicama privatizovane trikotaže "Napredak" vlasnik duguje 15 plata

Sede za mašinama

i čekaju svoje pare

Sve dok im se novac ne isplati, na posao će redovno dolaziti i sedeti u pogonu

KLADOVO - Trikotaža "Napredak" u Kladovu, koju je 2002. godine privatizovala firma beogradskog preduzetnika Mitra Tasovca, ponovo preživljava teške dane. Zaposlenima, kojih je 35 u preduzeću, nije isplaćeno 15 ličnih dohodaka. Svi su firmu zbog toga tužili i na Opštinskom sudu dobili spor. Pošto novca na računu ove trikotaže nema, kao jedini izlaz pominje se rasprodaja dela imovine ove sada puste fabrike.

Dok međusobna prepucavanja između radnica, rukovodstva "Napretka" i novog gazde uveliko traju, radnice odbijaju da se vrate za mašine i nastave proizvodnju. Sve dok im se novac ne isplati na posao će redovno dolaziti i sedeti u pogonu.

Oprema vraćena

Beogradski gazda Mitar Tasovac jasan je u zahtevu da se trikotažerima može platiti samo zarađeno i ništa drugo - "Napredak" kaže deli sudbinu tekstilne industrije u Srbiji i radi na granici isplativosti.
- Kada se posao i odradi teško ga je naplatiti. Prilikom kupovine kladovske trikotaže verovao sam da će sve, ipak krenuti nabolje i da ćemo novo tržište naći u inostranstvu. U pogonu su doskora bile montirane i nove mašine, ali pošto nije bilo stručnih radnika, opremu sam demontirao i vratio za Beograd - kaže Tasovac.

- Po ceo dan smo u "Napretku", subotom, nedeljom, pa čak i praznicima. Radimo prekovremeno i u trećoj smeni, a para nema. Oni od nas traže samo da radimo i obećavaju novac - tvrdi Donka Đinković, koja u kladovskoj trikotaži radi 27. godina dodajući pri tom da gazda nije uradio ništa kako bi se fabrika oporavila.

Bacio novac

Verica Mađarević za sve krivi vlasnika.
- Nas ne itneresuje da li je on kupovinom "Napretka" na nama izgubio ili dobio. Mi samo hoćemo naše zarade. Sudski spor smo dobile. Pitanje je kada ćemo sve naplatiti. Firma u međuvremenu može da ode i pod stečaj i da mi opet ostanemo bez para , kaže Verica Mađarević.

Predsednik Povereništva Veća Saveza samotalnih sindikata Srbije u Kladovu Branko Majkanović izjavio je za "Glas" da ovakav slučaj do sada nije video. "Gazda se, posle svega, ponaša nezainteresovano, a na aukciji je položio više od milion dinara za kupovinu "Napretka". Kao da je taj novac "bacio" u humanitarne svrhe.

Kladovski trikotažeri, za sada, odbijaju da potpišu Ugovor o radu solidarišući se međusobno, jer posla trenutno ima svega za desetak radnica.

C. B.


vesti po rubrikama

^Srbija

15:29h

Kladovo: Radnicama trikotaže "Napredak" vlasnik duguje 15 plata

15:36h

Toplana u Boru spremno dočekuje novu grejnu sezonu

15:42h

Pljevlja: Rudnik uglja nije ispunio plan

15:50h

Čačak: Svadbarski kupus za početak berbe

15:57h

Zaječar: Počeo štrajk u "Elektromontaži"

16:04h

Kladovo: Vinogradari traže berače grožđa

16:11h

Ljubovija: Cajka najlepši gonič

16:18h

Lokalni izbori - Loznica: Zahuktava se predizborna trka

16:25h

Lokalni izbori - Loznica: Na pregled, pa u kampanju

16:33h

Lokalni izbori - Požarevac: Desetoro najavilo kandidaturu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange