[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 30. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Makrobiotički obrok
nije uvek i zdrav

Uništavanje genetski modifikovanih sorti na njivama kod Kaća

Zbog soje i u zatvor

Akciju zajednički sprovode Republičko ministarstvo i pokrajinski Sekretarijat za privredu. Posejano manje nego prošle godine

NOVI SAD - U ataru Kaća započela je akcija uništavanja genetski modifikovane soje, koja je na njivama u blizini ovog mesta pronađena na više parcela, ukupne površine 18 hektara.

Akciju zajednički sprovode Republičko ministarstvo i pokrajinski Sekretarijat za privredu, koji tako, treću godinu zaredom, pokušavaju da kaznenim merama spreče upotrebu genetski modifikovanih sorti u domaćem agraru.
- Odlučili smo da proizvodnja genetski modifikovanih sorti ne može da se širi. Oni koji seju GM-soju krše četiri zakona i kazne nisu nimalo bezazlene, jer vlasnik parcele sa ovakvom sojom može biti kažnjen i zatvorom od godinu dana. Nama su međutim najbitniji oni koji prodaju takvu soju - izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Dedić.

Prema Dedićevim rečima, ove godine je kod nas zasejano mnogo manje genetski modifikovane soje nego lane, kada su državne vlasti otkrile GM-soju na oko 600 hektara oranica. U tom poslu je uvek bilo neslaganja između pokrajinske i republičke vlasti, zbog čega je Skupština Vojvodine poslednjoj sednici donela odluku prema kojoj i pokrajinske službe imaju pravo da izdaju nalog za uništavanje ovakvih useva.

- Naš Sekretarijat je otkrio ove parcele i o tome obavestio Ministarstvo poljoprivrede, koje ranije nije bilo spremno da sarađuje sa nama u ovom poslu. Ukoliko Ministarstvo bude usporavalo ovu akciju, mi ćemo taj posao nastaviti, jer imamo za to ovlašćenja i stručne ljude - ističe pokrajinski sekretar za poljoprivredu Igor Kurjački.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:18h

Uništavanje genetski modifikovanih sorti na njivama kod Kaća

16:24h

Pokrajinske vlasti sprovele anketu o sistemu vrednosti kod studenata

16:31h

Novi Sad: Lakše do krštenice

16:39h

Završeni "Letnji dani Alibunara"
   


     


FastCounter by LinkExchange