[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 30. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Profesori i đaci Hemijske škole našli način da uvećaju školski budžet

Pare same niču u

pustom podrumu

Profesori Dejan Marković i Milenko Đurić, sa svojim učenicima pred kraj školske godine zasukali su rukave i zaboravljenu podrumsku prostoriju punu šuta, cevi, i svakojakog krša, potpuno očistili i u njoj počeli uzgajanje gljiva

LOZNICA - Učenici lozničke srednje Hemijsko-tekstilno tehničke (HTT) škole možda će narednih godina imati bolje uslove za rad u školi ako se ideja dva profesora "primi" i eksperimentalni rad pokaže uspešnim. Profesori Dejan Marković i Milenko Đurić, sa svojim učenicima pred kraj školske godine zasukali su rukave i zaboravljenu podrumsku prostoriju punu šuta, cevi, i svakojakog krša, potpuno očistili i u njoj počeli uzgajanje gljiva.

- Probna proizvodnja je počela i već smo imali i prvu, po opštoj oceni, uspešnu berbu a i degustaciju. U podrumu od 80 kvadratnih metara zasejali smo u četiri džaka bukovače, a nedavno smo u 13 gajbica krenuli sa proizvodnjom šampinjona, od kojih uskoro očekujemo prvi rod. Još smo u fazi eksperimenta a sve ukazuje da će biti uspešan, kaže Milenko Đurić navodeći da su uslovi u podrumu idealni i da su merenja temperature, vlažnosti i ostalih parametara, to i pokazala.

- Naša škola obrazuje prehrambene tehničare i ovo je izvrsna prilika da deca uče kroz praktičan rad, kao i da vide da se uz znanje, volju i dobru ideju od zapuštenog podruma može napraviti dobar posao. Ovde imamo uslove da napravimo kontinuiranu proizvodnju i da gljive "stižu" tokom cele godine da na svakih desetak dana imamo po jednu berbu. Očekujemo da sa ovih 80 kvadrata imamo tokom godine 35 ciklusa i godišnji rod od 2 do 5 tone pečuraka, a kasnije i više, jer je to tek trećina mogućnosti, kaže profesor Dejan Marković dok pokazuje džakove bukovača.

Ideju za gajenje jestivih gljiva odmah je prihvatio Branivoje Pavlović, direktor HTT koja ima više od 1000 učenika. On kaže da će škola preko đačke zadruge prodavati gljive a ostvareni profit ulagati u poboljšanje učeničkog standarda, nabavku opreme, uređenje škole i slično.

- Pozvaćemo i profesore sa Poljoprivrednog fakulteta da nam pomognu stručnim savetima a nameravamo kasnije da proizvodimo skuplje vrste gljiva, koje donose veći profit. Ako se sve pokaže dobro zatražićemo i dozvolu nadležnih institucija za proširenje delatnosti i potrebne papire kako bi naše gljive mogli da prodajemo u skladu sa propisima, kaže Pavlović i dodaje da su gljive "odlične".

U HTT čekaju početak nove školske godine, pa da uz pomoć učenika omasove proizvodnju i da uskoro uživaju i u profitu od šampinjona i bukovača koje rastu u njihovoj školi. Kako kažu, za narednu degustaciju sledi poziv, a uskoro će još neke prostore staviti u funkciju. Ali o tom-potom.

S.Tr


vesti po rubrikama

^Srbija

15:53h

Loznica: Pare same niču u pustom podrumu

15:59h

Promenjene navike u đerdapskoj regiji

16:06h

Varvarin: Ubrzana izgradnja gradskih vodovoda

16:13h

Negotin: Beri šljiva koliko ti treba

16:20h

Posle 20 godina konačno uređena stočna pijaca u Kruševcu

16:27h

Prokuplje: Počinje saniranje kvara na Bresnici

16:34h

Aranđelovac: Kamenje pada sa kamiona

16:42h

Vrnjačka banja: Deponija pokraj puta
   
 


     


FastCounter by LinkExchange