[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 30. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Foto

Afroditina stena, mesto gde je prema legendi izašla iz mora boginja ljubavi

Kipar - mesto ljubavi i lepote, gde je rođena boginja Afrodita i bog Eros, krilati dečak, koji lukom i strelom pogađa sve turiste

Odmor na "rajskom" ostrvu

Na Kipru ima za svakog ponešto - pored bogate istorije, ostrvo krase zlatne peskovite plaže i šumom prekrivene planine

Posetiti Kipar znači videti ostrvo na kome se i same boginje rađaju, jer prema mnogim legendama, ostrvo se pominje kao mesto na koje je iz morskih talasa izašla boginja lepote i ljubavi Afrodita. Tu jer rođen i Eros, sin Afrodite i Aresa, krilati lepi dečak - bog ljubavi koji uvek sa sobom nosi luk i mnogo ljubavnih strela kojima pogaća sve, smrtnike pa i same bogove.

Kipar se nalazi na mestu gde se susreće savremena Evropa, orijentalna Azija i egzotična Afrika. Od pamtiveka je ovo ostrvo, treće po veličini u Mediteranu, vezano za lepotu. Pored bogate istorije, Afroditino ostvo krase zlatne peskovite plaže i šumom prekrivene planine. Turističku atrakciju čine i živopisna sela koja se mogu lako obići savremenim magistralama ili takozvanim "putevima avanture" kroz priorodu.

Tirkizno more

Foto

Lična karta

Glavni grad: Nikozija
Površina obale: 648 km
Stanovništvo: 775.927
Prosečna letnja tempratura vazduha: 37 stepeni

Turistička sezona na Kipru traje jedanaest meseci, to je ostrvo sa 340 sunčanih dana godišnje zbog čega je postao omiljena turistička destinacija, pre svega Britanaca i Nemaca. Srbi Kipar ipak doživaljavaju kao mesto za odmor ali i život i biznis. Prosečna zimska temperatura je 18 stepeni, na proleće 25 stepeni, a leti 37 stepeni.

Na ostrvu ima za svakog ponešto. Plaže na Kipru su kilometarski duge poput onih u Agia Napi, Larnaki ili u blizini prirodnog rezervata na Kap Grekou. Ostale plaže okružuju manji, gotovo izolovani zalivi u kojima je voda tirkizno plava.

Naši turisti uglavnom letuju u Limasolu, srednjovekovnom grad koji je danas pretežno lučki, industrijski i turistički centar, poznat kao mesto venčanja Ričarda Lavljeg Srca. U blizinije je srednjovekovna tvrđava Kolosi i veliki amfiteatar sa očuvanim mozaikom Kurijum. Zbog bogatog noćnog života u Limasolu se organizuju festivali vina u septembru i karnevali.

Turisti na Kipru ne posećuju i Larnaku, grad sv. Lazara koji krasi egzotična obala i slano jezero koje je postalo utočište za flamingo i druge retke ptice. Larnaka ne privlači samo ljubitelje toplog mora već i hodočasnike koji žele da se poklone moštima sv. Lazara, zaštitinika grada, čiji se grob nalazi u centru grada ispod hrama.

Tu je i nezaobilazni grad Pafos, mesto Afroditinog rođenja, gde se mogu videti stari kraljevski zamci, mozaik kuće Dionisa, kao i poznato utvrćenje Pafos i Afroditino kupatilo. Nedaleko odatle, nalazi se selo Heroskipu poznato po grčkim slatkišima gde se može videti jedan od starih Vizantijskih hramova, crkva Svete Paraskeve.

Granice kao atrakcija

Turisti na Kipru ne propuštaju priliku da posete i Nikoziju, glavni grad Kipra, koji se nalazi nad centralnom ravnicom Mesaorije. Danas je mesto, prema šemi Ujedinjenih nacija, podeljeno na kiparski i turski deo i granica predstavlja još jednu turističku atrakciju grada.

Kada turisti na Kipru vide luksuzne hotele smeštene uz same plaže, cvetne bašte i staze, taverne sa prijatnom kipranskom muzikom, probaju ukusne specijalitete poput jagnjetine u nani, onda nije čudo što su Englezi Kipar prozvali "rajskim" ostrvom.

U organizaciji turističke agencije "Unis turs" noćenje sa doručkom u hotelu "Four season" sa pet zvezdica u septembru košta 130 evra uključujući i 250 evra, avio-prevoz. U hotelima sa četiri zvezdica noćenje sa doručkom košta od 60 avra, a u hotelima sa dve zvezdice 26 evra. Doplata za polupansion je 37 evra.

Ž. Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

16:17h

Kipar - mesto ljubavi i lepote

16:28h

Turistička ponuda Zobnatice, poznate konjičke ergele u Vojvodini

16:41h

Preporučujemo: U ponudi TOB-a i Letenje balonom

   
 


     


FastCounter by LinkExchange