[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 30. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tibor Varadi, pravni agent SCG u sporu protiv država NATO pred sudom u Hagu govori za "Glas"

Tužbu ne treba povući

Sačekajmo odluku Suda o nadležnosti, koja će biti doneta početkom septembra, pošto ona može uticati i na odluku u vezi tužbe BIH i Hrvatske protiv nas - savetuje naš zastupnik

BEOGRAD - Tibor Varadi, vođa pravnog tima Srbije i Crne Gore u sporu protiv osam zemalja NATO-a pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu smatra da naša zemlja ne treba da povuče tužbu protiv njih zbog bombardovanja 1999. godine, na čemu ovih dana posebno insistiraju ministar spoljnih poslova Vuk Drašković i njegov pravni savetnik Radoslav Stojanović.

Znaćemo na čemu smo

- Ne treba da povučemo tužbu, već da sačekamo odluku Suda o nadležnosti, što može uticati i na njegovu odluku u vezi sa tužbama Bosne i Hercegovine i Hrvatske protiv nas. Mislim da je sasvim branjeno stanovište da je tokom bombardovanja Jugoslavije bilo elemenata protivnih međunarodnom pravu. Siguran sam da kolega Stojanović misli kako bi rešavanje ovog problema kao političkog uticalo i na druge, u čemu se ne slažemo. Naravno, i on misli dobro našoj zemlji, ali smatram da je celishodnije da sačekamo odluku Suda na jesen, jer već početkom septembra počinje rasprava - rekao je Varadi za "Glas javnosti".

Profesor Stojanović je izjavio i da je još tokom aprilske rasprave u Sudu naša zemlja izgubila spor o čemu bi uskoro trebalo da dobijemo i zvanični dokument.
- Posle rasprave u aprilu Sud nije doneo nikakvu odluku. Bilo je logično da se ubrzo opet sastane, ali je krizi između Izraelaca i Palestinaca oko zida dat prioritet. Posle rasprave koja sledi znaćemo na čemu smo.

Od osam zemalja s kojima smo u sporu, jedino Kanada nije članica Evropske unije, što znatno otežava naše integrativne procese u evropsku porodicu, koji su ionako na mrtvoj tački.

Isterivanje pravde

- Iako su sva tri spora koja vodimo pred Međunarodnim sudom pravde otežavajući kada je reč o našem približavanju Uniji, ipak treba da sačekamo odluku Suda o nadležnosti - naglašava Varadi i dodaje da tužba protiv članica NATO-a ne donosi pozitivan publicitet SCG, ali to sada nije u prvom planu, pošto je nije podigla aktuelna vlast.

Predvodilac naše odbrane pred Sudom u Hagu ne želi da prejudicira konačnu odluku Suda, ali ističe da su sva tri pomenuta spora prilično povezana, što, između ostalog, pokazuju i isti argumenti na koje se pozivaju suprotstavljene strane. Članice NATO-a insistiraju na tome da SRJ 1999. nije bila potpisnica Konvencije o genocidu i nije potpadala pod jurisdikciju ovog suda, na šta se i mi pozivamo kada je reč o sporovima sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

U slučaju da pravnici u Hagu presude kako ovaj spor nije u njihovoj nadležnosti Varadi vidi dve mogućnosti za nastavak "isterivanja" pravde.
- U tom slučaju stvar bismo morali politički da vodimo ili da angažujemo pravni tim, o čemu bi opet odlučivali političari - pojašnjava on.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Nastavljene polemike Ministarstva odbrane i penzionisanog generala

17:25h

Tibor Varadi: Tužbu protiv država NATO ne treba povući

17:35h

Prof. Radoslav Stojanović: Odvajanje Crne Gore ne menja status Kosova

17:40h

Kosovski Srbi još ne znaju da li će ići na izbore

17:50h

Redžepi i Krstović optimisti

18:05h

"Ministarstvo sa najviše rezultata" povodom incidenta na Zlatiboru

18:10h

Demanti Jat ervejza: Nisu putovali avionima JAT

18:20h

Kandidati za gradonačelnika Beograda prebrodili brigu oko prikupljanja potpisa

 


     


FastCounter by LinkExchange