[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 30. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Vojska se ponaša u
skladu s ovlašćenjima

Nastavljene polemike Ministarstva odbrane i penzionisanog generala

I reforma Vojske u službi politike?

Grahovac: Vojna oprema ide vozovima u Srbiju.
Ministarstvo odbrane: Tehnika se premešta i u Crnoj Gori

BEOGRAD/ PODGORICA - Savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za bezbednost penzionisani general Blagoje Grahovac ponovio je svoje ranije optužbe da Vojska SCG "pod maskom reformi" iz Crne Gore u Srbiju prenosi naoružanje i vojnu opremu.

- Nije teško utvrditi koliko vredi tehnika 60. raketnog puka Protivvazdušne odbrane, nekoliko desetina topova kopnene vojske i nemali broj aviona i helikoptera 172. avijacijske brigade koji se, pod izgovorom vojnog vrha o reorganizaciji, izvlače i premeštaju u Srbiju - rekao je Grahovac jučerašnjim podgoričkim "Vijestima", reagujući na saopštenje Ministarstva odbrane.

Grahovac sve znao

Kako smo saznali od izvora bliskog Ministarstvu Vojske, plan o reorganizaciji koji je usvojio VSO, prethodno je prošao detaljnu analizu u kojoj su učestvovali brojni crnogorski predstavnici, među kojima je bio i general Grahovac! "On je aktivno učestvovao u izradi i znao je svaki detalj plana, tako da sada ne može da se pravi naivan. U pitanju je čista politizacija slučaja", rekao je naš izvor.

On je naveo da se vojna tehnika, izuzev letelica, prevozi kompozicijama vozova iz Crne Gore u Srbiju i da nije teško utvrditi koliko naoružanja i vojne opreme nedostaje u Crnoj Gori u odnosu na dan potpisivanja Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje.

Reagujući na nedavne, takođe optužujuće navode generala- savetnika da se iz Crne Gore izvlači vojna imovina, ali da crnogorski predstavnici u Vrhovnom savetu odbrane sve "nemo posmatraju", Ministarstvo odbrane SCG navelo je "da ne postoji nikakva namera da se vojna imovina iz Crne Gore preseli u Srbiju".

- Realizujući organizacijsko-mobilizacijske promene u svojim sastavima, Vojska SCG nastoji da obezbedi efikasniji i racionalniji odbrambeni sistem i poveća borbenu gotovost jedinica. U sklopu tih promena u ovoj godini rasformirano je i preformirano nekoliko taktičkih sastava u Crnoj Gori zbog operativnih potreba i zahteva za boljom popunom, kao i potrebe za modernizacijom sredstava ratne tehnike, koju Vojska SCG, zbog nedovoljnih sredstava sama realizuje. Ove aktivnosti podrazumevale su premeštanje naoružanja i vojne opreme, ali i starešinskog sastava tih jedinica - objasnilo je Ministarstvo.

Vojni analitičar Aleksandar Radić potvrdio je za naš list da ovim planom o reorganizaciji Crna Gora nije oštećena i da je mešovita artiljerijska brigada u Danilovgradu čak dobila i novu opremu, kao i da se Vojska SCG i dalje ponaša u skladu sa svojim ovlašćenjima i zadacima.

I Vujanović glasao

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su sredstava ratne tehnike 60. samohodnog raketnog puka PVO premeštena u druge jedinice PVO na teritoriji Srbije, ali su istovremeno, sredstva haubičko - artiljerijskog diviziona iz jedinica u Srbiji predislocirana u 326. mešovitu artiljerijsku brigadu u Danilovgradu. Ministarstvo navodi da su ove aktivnosti urađene na predlog komandanata jedinica, kao i taktičkih nosilaca u Generalštabu Vojske Srbije i Crne gore i na osnovu odluka Vrhovnog saveta odbrane.
Ovo telo, u kojem su predsednici SCG, Srbije i Crne Gore, podsetimo, odluke donosi konsenzusom, što znači da je pomenuto rešenje prihvatio i crnogorski šef države Filip Vujanović.


P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Nastavljene polemike Ministarstva odbrane i penzionisanog generala

17:25h

Tibor Varadi: Tužbu protiv država NATO ne treba povući

17:35h

Prof. Radoslav Stojanović: Odvajanje Crne Gore ne menja status Kosova

17:40h

Kosovski Srbi još ne znaju da li će ići na izbore

17:50h

Redžepi i Krstović optimisti

18:05h

"Ministarstvo sa najviše rezultata" povodom incidenta na Zlatiboru

18:10h

Demanti Jat ervejza: Nisu putovali avionima JAT

18:20h

Kandidati za gradonačelnika Beograda prebrodili brigu oko prikupljanja potpisa

 


     


FastCounter by LinkExchange