[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 26. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslanici Skupštine Srbije i juče raspravljali o zabrani povlačenja tužbe protiv država NATO

Iza vrata dogovor Koštunica-Nikolić

Tokom zasedanja Nikoliću stigao poziv Koštunice da se sastanu i razgovaraju o rezoluciji radikala. U raspravi SPO ostao usamljen u zahtevu da se tužba povuče

BEOGRAD - Krajnje je vreme da se u Srbiji konačno utvrdi politička odgovornost za odluke koje se donose. Srpski pokret obnove ostaje pri stavu da tužbu protiv NATO treba povući jer bi to imalo dobre efekte za državu.

Ovo je jedan od retkih disonantnih tonova koji se juče mogao čuti u Skupštini Srbije tokom rasprave koju su pokrenuli radikali - da se rezolucijom zabrani povlačenje tužbe SCG protiv NATO.

"Teške reči"

- Ko je taj ko će da preuzme odgovornost ako ne povučemo tužbu, a tužba bude odbačena u oktobru, i ko je taj ko će, u slučaju da se Srbija ponovo dovede u veoma tešku situaciju, reći: "Da, ja sam predlagao, mi smo predlagali da se tužba ne povuče" - upitao je poslanik SPO Slobodan Živkucin tokom prepodnevnog zasedanja parlamenta. U raspravi su sve stranke, osim SPO, ponovile da ne treba povlačiti tužbu, ali i da rezolucija koju su predložili i socijalisti ne može da dobije podršku poslanika.

U međuvremenu, zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić predložio je Skupštini da se predlog rezolucije preformuliše i da se iz teksta izbace "teške reči". Nikolić je zatim novinarima rekao da ga je premijer Srbije Vojislav Koštunica pozvao na sastanak u 14.30 sati, ali nije želeo da kaže šta će biti tema sastanka. U izjavi agenciji Beta Nikolić je samo dodao:
- Imamo o čemu da razgovaramo.

U pauzi zasedanja zakazane su konsultacije poslaničkih klubova, a u skupštinskom holu prepričavalo se kako će doći do političke trgovine. Poslanici nezvanično kažu da su predsednik i članovi Komisije za hartije od vrednosti, uprkos najavama socijalista, demokrata i radikala kako će glasati protiv, zapravo izabrani glasovima SRS-a. Zauzvrat, DSS bi podržao nešto izmenjenu rezoluciju radikala i tako im omogućio neophodnu većinu za usvajanje.

Nikolić: Bez dogovora

Posle sastanka šefova poslaničkih klubova koji je trajao više od dva sata, potpredsednik SRS Tomislav Nikolić izjavio je juče da nije bilo saglasnosti za usvajanje Predloga rezolucije kojom bi se zabranilo odustajanje od tužbe protiv NATO.
Nikolić je rekao da se sastao s premijerom Koštunicom, a razgovarali su i o izmenama teksta rezolucije, prenosi Tanjug.
- Koštunica je saglasan da bi se izmenama teksta rezolucije moglo doći do rezolucije za koju bi svi glasali ali, pošto na sastanku kod predsednika Skupštine Predraga Markovića nije došlo do dogovora, Skupština će nastaviti raspravu - izjavio je novinarima Nikolić.

Za neke poslanike SPO, nije problematično ako DSS i radikali naprave "dil" oko rezolucije, ali su im sumnjivi eventualni budući dogovori te dve stranke.

Veroljub Stevanović, šef poslaničke grupe SPO-NS u Skupštini Srbije, razgovore Koštunice i Nikolića kratko je prokomentarisao:

- Valjda Koštunica zna kada je pravio dogovore o formiranju vlade šta je radio. Svako snosi odgovornost za svoje postupke i ima svoje razloge zašto to radi, ali kada za to dođe vreme, mi ćemo izreći svoj stav.

Goran Paunović, šef poslaničke grupe G17 plus u srpskom parlamentu, uveren je da Koštunica i Nikolić neće razgovarati o podršci vladi, već samo o rezoluciji kojom se zabranjuje povlačenje tužbe protiv NATO.

- Opstanak vlade nije doveden u pitanje i nema razloga da pričaju o tome. O eventualnom novom pozicioniranju vlade, moguće je govoriti tek posle lokalnih izbora. Izlazak trojice poslanika NDS-a iz poslaničkog kluba DSS-a ne znači da oni neće pružati podršku vladi u parlamentu. To je matematika, a politika je mnogo kompleksnija - navodi Paunović.

DS neće da ruši vladu

Prema držanju poslanika DS-a, može se samo zaključiti da ta stranka trenutno nema nameru da traži saveznike u parlamentu za rušenje vlade, a naročito ne na pitanju poput aktuelne rezolucije.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić kaže da svaka opoziciona stranka ima pravo da pokrene pitanje poverenja vladi.
- Vlada ne može sama po sebi da padne da bi bila oborena - kaže Aligrudić i tvrdi da su napisi da će vlada pasti zbog Haga, novinske kalkulacije. Na pitanje novinara da li će i radikali ubuduće davati većinu DSS-u, Aligrudić kratko kaže:
- To pitajte radikale.

D. G - D. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Šta radi MUP dok štampa piše da je Hadžić na Fruškoj gori

17:25h

Davinić: Saradnja s Kforom na Kosmetu značajno poboljšana

17:30h

I Čović za gradonačelnika

17:40h

Poslanici Skupštine Srbije i juče raspravljali o zabrani povlačenja tužbe protiv država NATO

17:45h

Naši političari se ovih dana "muče" i na olimpijskim borilištima u Atini

17:55h

Drašković kritikuje ministra vera Srbije

 


     


FastCounter by LinkExchange