[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 26. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U selu Hum obnavljaju manastir Preobraženja Gospodnjeg

Obnova posle opomene

U toku bogosluženja na dan Preobraženja Gospodnjeg u crkvi istoimenog manastira u selu Hum kraj Niša 19. avgusta desilo se nešto neobično i neobjašnjivo. Prvo je sa krovnog svoda iznad zapadnih vrata ispao kamen težak četrdesetak kilograma. Pao, a da nije povredio nikog. Zbunjeni meštani su ipak nastavili bogosluženje, ali je onda ispao još jedan kamen slične veličine i težine.

Posle toga vernici su ipak napustili crkvu i okončali bogosluženje napolju. Mnogi su ovaj neobičan događaj na dan Preobraženja 19. avgusta shvatili kao Božju opomenu da je krajnje vreme da se ova bogomolja, podignuta početkom 19. veka, obnovi. Za takvu inicijativu dobili su već i blagoslov vladike niškog gospodina Irineja. Manastir se, inače, nalazi na katastarskoj granici između atara sela Hum i Brenica.

Jedno vreme su ga svojatala oba sela, a onda je dogovoreno da oltar bude u breničkom, a ostatak u humskom delu. U njemu su verske obrede vršili i meštani obližnjih sela Rujnik i Leskovik. Od kada je 1930. godine Hum podigao svoju crkvu, manastirska crkva Preobraženja Gospodnjeg otvarana je samo na ovaj dan i bivala sve više oronula. Po narodnom predanju, u ovoj crkvi se pre Čegarskog boja pričestio Stevan Sinđelić sa svojim junacima.

M. D.


vesti po rubrikama

^Niš

15:34h

Pet mesnih odbora DSS napuštaju ovu partiju

15:40h

Prezentacija ponuđača za tretman komunalnog otpada

15:46h

U selu Hum obnavljaju manastir Preobraženja Gospodnjeg

15:51h

Najviše boli nezaposlenost

      


FastCounter by LinkExchange