[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 26. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi talas sindikalnog nezadovoljstva zbog potpisivanja protokola

Uvredljiva vladina povišica

BEOGRAD - Rukovodstvo Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i članovi Foruma srednjih stručnih škola Beograda juče su protestovali protiv lidera reprezentativnih sindikata koji su prošlog petka u Vladi Srbije potpisali protokol prema kome je minimalac povećan za (samo) 35 dinara (sa 1.400 na 1.435) - umesto da se izbore za veći raspon koeficijenata. Naime, prvobitan protest je i započeo zbog zahteva da se koeficijenti povećaju sa 1 prema 2 na 1 prema 2,22, ali je to odloženo tek za sledeću godinu.

Odmah posle stavljanja parafa na taj dokument sa resornim ministrima oglasilo se i članstvo reprezentativnih sindikata, a potom i lideri SOS, USPRS i GSPRS "Nezavisnost", koji su naknadno tražili da se do kraja septembra potpiše poseban kolektivni ugovor kojim bi se zaposleni u školama (koliko-toliko) zaštitili od otkaza i proglašenja tehnoloških viškova.

Iako smatraju da je svako povećanje plata dobrodošlo, u SONiK kažu da je povišica od 2,5 odsto koju su prihvatili predsednici reprezentativnih sindikata ponižavajuća i uvredljiva za sve prosvetne radnike- od vaspitača u vrtićima, do profesora univerziteta.

- Ovim povećanjem plate zaposlenih u obrazovanju će se u 2004. realno smanjiti- tvrde u SON-iku uz optužbu da su sindikalni lideri koji su potpisali protokol interese zaposlenih, pa i čitavo obrazovanje - podredili interesima vlade.

I članovi Izvršnog odbora Foruma srednjih stručnih škola s ogorčenjem su osudili potpisivanje protokola, uz ocenu da prosvetni radnici ne traže milostinju, već poštovanje.

- Prestali smo da očekujemo razumevanje od vlade, ministarstva prosvete i finansija, ali smo iznenađeni da i sindikalno rukovodstvo, potpisivanjem ovog sporazuma, vređa svoje članstvo. Zahtevamo da naš rad bude vrednovan na isti način kao i rad ostalih korisnika budžeta. Ne želimo da se pregovori uvek svedu na dobijanje jednog ili dva procenta više. Nažalost, kad izbori prođu, prosvetni randici su opet samo balast državi - misle u FSSŠ.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Suđenje za Ovčaru danas

16:25h

Telo Zorana Tomića nađeno u masovnoj grobnici na Kosovu

16:33h

Alpinisti kod Tadića pre pohoda na Himalaje

16:40h

Neizvesno ko će kupiti Ce market

16:49h

Radnici "Jugoremedije" štrajkuju glađu

16:55h

Sprovođenje Strategije za integraciju Roma u SCG

17:07h

Predstavljeni novi udžbenici za osnovce

17:15h

EU finansira obrazovanje

17:24h

Oblak kancerogenih gasova nad Pančevom

17:36h

Novi talas sindikalnog nezadovoljstva zbog potpisivanja protokola

17:42h

Direktor izbrisan iz registra suda

 


     


FastCounter by LinkExchange