[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 26. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sprovođenje Strategije za integraciju Roma u Srbiji i Crnoj Gori

Sastanak donatora prvi naredni korak

U saradnji sa Svetskom bankom počela je izrada akcionih planova, a prioritet su oblast stanovanja, zdravlja i obrazovanja

BEOGRAD - Strategija za integraciju Roma pretočena je u akcione planove, od kojih su neki već počeli da se sprovode, izjavila je juče agenciji Beta pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Jelena Marković. Strategiju, koja je rađena u saradnji sa Oebsom, usvojio je Nacionalni savet Roma i ona je dobila podršku međunarodne zajednice. Da bi taj dokument postao zvanični državni program za integraciju Roma u društvo, potrebno je da je usvoje i vlade država članica zajednice.

Velika sredstva

U saradnji sa Svetskom bankom počela je izrada akcionih planova za različite oblasti koje strategija pokriva, a već su završeni planovi za prioritetne oblasti - stanovanje, obrazovanje, zdravlje, i socijalnu zaštitu. Naredni korak trebalo bi da bude donatorski sastanak, kako bi međunarodna zajednica pomogla rešavanje problema Roma. U akcionim planovima, koje su za određene oblasti pravila resorna ministarstva, projektovana su sredstva potrebna za njihovo sprovođenje i reč je, kako navodi Jelena Marković, o ogromnim sredstvima. Samo u Beogradu, potrebno je rešiti problem 102 divlja naselja. Ona je dodala da se delovi strategije već sprovode, naročito u obrazovanju.

Nevladin sektor pomaže Rome

BEOGRAD - Projekat nevladinih organizacija za integraciju Roma namenjen rešavanju problema obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja i izgradnje infrastrukture u romskim naseljima u proteklih godinu i po dana obuhvatio je 2.324 ljudi. Predstavnici Romske razvojne mreže, koja obuhvata osam NVO, saopštili su juče da je od početka 2003. programima pomoći koji se sprovode u Srbiji obuhvaćeno 1.176 žena i 1.148 muškaraca. Oko 30 mladih Roma iz Beograda obučilo se za zanate od ukupno 600 koji su se za tu vrstu obuke zainteresovali, u Subotici je za stotinak dece organizovan boravak u predškolskim ustanovama, oko 60 ljudi dobilo je besplatnu pravnu pomoć, a u Nišu je izgrađena infrastruktura za naselje od 1.000 ljudi.

Uvedeni vaspitači

Pokrenute su predškolske ustanove, uvedeni vaspitači koji pomažu u učenju romskoj deci, upisuju se u škole i na fakultete po pozitivnoj diskriminaciji, dele se besplatni udžbenici, daju se stipendije za srednje škole i fakultet. Prema njenim rečima, radi se i na političkoj i društvenoj integraciji, odnosno uključivanju Roma u državne institucije.

Predstavnici Roma zaposleni su u nekoliko ministarstava, sprovodi se program zapošljavanja u lokalnim samoupravama i u prvom krugu u 12 opština zaposleni su predstavnici Roma koji će se baviti romskim problemima. Konačna verzija strategije predstavljena je u aprilu ove godine, pred 8. april, Svetski dan Roma.

Beta


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Suđenje za Ovčaru danas

16:25h

Telo Zorana Tomića nađeno u masovnoj grobnici na Kosovu

16:33h

Alpinisti kod Tadića pre pohoda na Himalaje

16:40h

Neizvesno ko će kupiti Ce market

16:49h

Radnici "Jugoremedije" štrajkuju glađu

16:55h

Sprovođenje Strategije za integraciju Roma u SCG

17:07h

Predstavljeni novi udžbenici za osnovce

17:15h

EU finansira obrazovanje

17:24h

Oblak kancerogenih gasova nad Pančevom

17:36h

Novi talas sindikalnog nezadovoljstva zbog potpisivanja protokola

17:42h

Direktor izbrisan iz registra suda

 


     


FastCounter by LinkExchange