[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 26. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neizvesno ko će kupiti jednu od svojevremeno najmoćnijih trgovinskih firmi u zemlji

Radulović pregovara sa suvlasnikom Merkatora

Generalni direktor "Ce marketa" sastao se u Dubrovniku sa Zoranom Jankovićem, predsednikom slovenačkog trgovinskog lanca

BEOGRAD - Ko će kupiti jednu od svojevremeno najmoćnijih naših trgovinskih firmi još se pouzdano ne zna, ali "Glas" saznaje da se generalni direktor "Ce marketa" Slobodan Radulović, pre nekoliko dana sastao u Dubrovniku sa suvlasnikom i predsednikom slovenačke kompanije "Merkator" Zoranom Jankovićem.

U izvorima bliskim "Ce marketu" potvrđeno je da je "Merkator" spreman da kupi ovu beogradsku firmu i nudi otkup akcija po 18.000 dinara. Ova kompanija je svoju ponudu za preuzimanje "Ce marketa" uputila Komisiji za hartije od vrednosti 13. avgusta.

Specijalni let

Međutim, Komisija prošle srede nije imala kvorum za održavanje sednice, pa ponuda "Merkatora" nije još dobila zvaničnu saglasnost. Zainteresovanost za kupovinu "Ce marketa", koji u vlasništvu ima čak 227 prodavnica, pokazao je i Zoran Drakulić, vlasnik "Ist pointa", kao i engleski investicioni fond "Asmor".

"Ce market" je privatizovan po ranijem zakonu i 76 odsto kapitala je u vlasništvu zaposlenih i penzionera. Udruženje akcionara je još proletos dalo naloge za prodaju svojih akcija brokerskoj kući "Senzal" sa minimalnom cenom od 30.000 dinara po komadu. Skupljen je paket od preko 50 odsto kapitala, pa je u aprilu u štampi objavljen oglas u kojem se potencijalnim investitorima nudi na prodaju "Ce market." Od tada su sitni akcionari imali nekolikio razgovora sa Zoranom Drakulićem, a pre 15 dana i sa Zoranom Jankovićem.

Direktor traži kredit u Cirihu

Slobodanu Raduloviću se stavlja na dušu prikupljanje punomoćja od sitnih akcionara koji su mu poverili na upravljanje i čuvanje svoje vlasništvo sve do 2006. godine. Premda su pojedini berzanski stručnjaci tvrdili da je to nezakonito, Radulović je i na to imao odgovor, pozivajući hrabre da ga tuže. Na čelu firme je više od 10 godina, a dobro se snašao i posle demokratskih promena. Zlobnici tvrde da je opstao samo zato što je pripadnik liberala.
Na optužbe da je u sukobu interesa jer "Ce market" kupuje robu od španske firme čiji je vlasnik njegova ćerka, uvek je odgovarao da je sve legalno i da se sa njima posluje kao i sa bilo kojim drugim poslovnim partnerom. Na optužbe da roba iz Španije stiže sa naduvanim cenama, nije odgovarao.
Izjavu Radulovića nismo dobili jer je na putu za Cirih, a priča se da je otišao da bi obezbedio kredit za kupovinu "Ce marketa". Akcionari tvrde da je već obezbedio 20 miliona evra. On je, za sada, vlasnik samo 1.400 akcija.

Janković je u Beograd došao avionom kompanije samo da bi razgovarao sa predstavnicima Udruženja akcionara. Obe strane su tada otvorile karte, pri čemu je Janković obelodanio da su spremni da kupe i svih 76 odsto kapitala koje su u posedu sitnih vlasnika. Ponudili su otkup akcija po knjigovodstvenoj vrednosti koja iznosi 17.641 dinar jer, prema rečima Jankovića, ne raspolažu tačnim podacima o finansijskom stanju "Ce marketa" osim onih koje postoje u Centru za bonitet Narodne banke Srbije. Posle toga, 13. avgusta je usledila i zvanična ponuda "Merkatora" Komisiji za hartije od vrednosti.

Nekoliko dana nakon toga direktno Radulović i Janković su se sastali u Dubrovniku. Pretpostavlja se da je Radulović skoknuo iz Zelenike kod Herceg Novog gde ima kuću, dok je Janković hteo da izbegne publicitet u Crnoj Gori, pa je izabrana neutralna teritorija.

Finansijske teškoće

Pretpostavlja se da je Janković iskoristio priliku da upozna Radulovića sa planovima "Merkatora" imajući u vidu da se kupovina firme metodom javne ponude obavlja bez saglasnosti menadžmenta, pa se zato i naziva neprijateljskim preuzimanjem. Verovatno je Janković pokušao i da se raspita u kojoj meri su tačne glasine da je "Ce market" u finansijskim teškoćama, da nema obrtnih sredstava i da ima problem sa nabavkom robe.

Međutim, i kompanija "Delta" ne krije spremnost za kupovinu" Ce marketa" ali u konzorcijumu sa ostalim domaćim firmama, kao što su "Imlek", odnosno "Salford", Apatinska pivara odnosno "Interbru", "Gran" i "Don" kafa, kao i "Knjaz Miloš". "Delta" očekuje da vlada Srbije potegne stvar i okupi zainteresovane firme. Međutim, iskustva iz privatizacije pokazuju da gde je kupac konzorcijum dolazi do svađa oko podele obaveza i profita, pa ova ideja deluje utopistički. U Udruženju akcionara su nam potvrdili da su prvo razgovarali i sa "Deltom" ali veruju da je priča o konzorcijumu samo magla kojom srpski biznismeni hoće da uplaše velike kupce.

Zorica Mihajlović


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Suđenje za Ovčaru danas

16:25h

Telo Zorana Tomića nađeno u masovnoj grobnici na Kosovu

16:33h

Alpinisti kod Tadića pre pohoda na Himalaje

16:40h

Neizvesno ko će kupiti Ce market

16:49h

Radnici "Jugoremedije" štrajkuju glađu

16:55h

Sprovođenje Strategije za integraciju Roma u SCG

17:07h

Predstavljeni novi udžbenici za osnovce

17:15h

EU finansira obrazovanje

17:24h

Oblak kancerogenih gasova nad Pančevom

17:36h

Novi talas sindikalnog nezadovoljstva zbog potpisivanja protokola

17:42h

Direktor izbrisan iz registra suda

 


     


FastCounter by LinkExchange