[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 23. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Od 1990. do danas u Srbiji zvanično deluju 304 političke stranke

Teže do imena nego do registra stranke

Najbrojnije "demokratske" stranke - 78, "radikalnih" 12, "komunističkih" i "seljačkih" po sedam, samo romskih ima 17, a neke "zastupaju" pokojnici

BEOGRAD - U Srbiji je mnogo teže smisliti novi i originalni naziv za stranku, nego registrovati je. U registar su od jula 1990. godine do danas upisane 304 stranke.

Stranku može osnovati 100 punoletnih građana koji podnesu prijavu za upis i akt o osnivanju koji sadrži imena osnivača, naziv, sedište, osnovne ciljeve stranke i ime ovlašćenog lica. Uz to je potrebna izjava osnivača sa 100 potpisa, izvod iz matične knjige rođenih, fotokopija lične karte osnivača i taksa od 6.560 dinara.

Zauzeli imena

Mnogo je teže odabrati ime stranke, jer su 304 do sada registrovane demokratske, socijaldemokratske, komunističke, liberalne, socijalističke, seljačke, radikalne, narodne i ostale partije iskoristile skoro sve varijante za programsko određivanje naziva.

Još u oktobru 2002. godine počela je priča o izmenama Zakona o političkim organizacijama kojim će se pooštriti uslovi za registraciju i nakon čijeg usvajanja će biti revidiran registar. U junu prošle godine vlada Zorana Živkovića dostavila je Skupštini predlog zakona po kojem 3.000 građana mogu da osnuju partiju. Predlogom zakona bilo je predviđeno da političke organizacije koje su već upisane u registar nastavljaju da rade, ali su dužne da, u roku od šest meseci podnesu najmanje 3.000 overenih izjava o članstvu, ili će u suprotnom biti brisane iz registra. Zakon nije stigao na dnevni red parlamenta.

Premijer Vojislav Koštunica naveo je u martu, u ekspozeu prilikom izbora vlade, usvajanje Zakona o političkim organizacijama kao jedan od prioriteta njegovog kabineta. U Ministarstvu za državnu upravu je, međutim, rečeno da "trenutno nema ništa novo", kao i da je ministar Zoran Lončar na odmoru a da samo on daje izjave.

Prva u registru stranaka, koji vodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je Socijalističke partija Srbije, registrovana 27. jula 1990. godine, a za sada poslednja je Čačanska partija, upisana 26. jula ove godine. Najbrojnije su stranke se odrednicom "demokratska" i "socijaldemokratska" - ima ih 78, radikalnih je 12, a po sedam je komunističkih i seljačkih, među kojima i jedna seljačko-veterinarska.

Juga samo u nazivu

Skoro sve nacionalne manjine imaju manjinske stranke - romskih je čak 17, a svoje stranke imaju vojvođanski Mađari, Bošnjaci i Muslimani, vojvođanski Hrvati, Bunjevci, Šokci, Albanci, Turci, Vlasi, Bugari, Rumuni, Slovaci, Makedonci, pa čak, bar na papiru, i kosovski Hrvati.

Iako već dve i po godine nema Jugoslavije, postoji desetak stranaka sa odrednicom Jugoslavija, među kojima je i partija sa najdužim nazivom - Udruženje Albanaca, Srba, Crnogoraca i ostalih građana za jedinstvenu Republiku Srbiju i Jugoslaviju.

Popularne su i lokalne stranke, pa tako postoje Novosadska stranka, Udruženje građana za bolju Grocku "Zora", Somborska stranka prosperiteta, Savez starosedelaca opštine Smederevska Palanka, Pokret za Barajevo, Savez građana - Caribrod, Politička organizacija Konvencija za Sombor, Radnički pokret-Kruševac, Politička stranka "Odbrana Zrenjanina", Smederevska demokratska stranka, Liga za Pančevo - Stranka umerenog napretka, Demokratski pokret za Pančevo, Užički pokret, Beo-Građanska stranka, Savez građana Subotice, Pokret za uspon Beograda, Čačanska partija i geografski neopredeljena Opštinska stranka.

Veliki rokenrol

Evidentno je da registar nije sređivan, možda zbog dvogodišnjih najava usvajanja novog zakona, pa tako neke stranke zastupaju pokojnici - Sinan Hudović koji zastupa Jugoslovensku radničku klasu "Josip Broz Tito" umro je pre dve godine, a pokojni je i zastupnik Reformske demokratske stranke Sandžaka Izudin Šušević.

Samo u registru još uvek postoje opozicione koalicije Zajedno, koju zastupaju Milan Božić, Dragor Hiber i Zvezdana Popović i Savez za promene, koga zastupa Ljubomir Anđelković.

Građani Srbije politički se mogu angažovati i u strankama koje svojim nazivom jasno sugerišu za šta se zalažu i ko su im članovi - poput Velike rokenrol partije, Hrišćanske stranke, Partije mladih, Saveza porodica Srbije, Domaćinske partije, Narodne računarske stranke Srbije, Univerzalističkog pokreta, Stranke običnih Srba ili jednoj od tri ženske stranke.

Beta


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Od 1990. do danas u Srbiji zvanično deluju 304 političke stranke

17:20h

Pred Skupštinom SE Mađarska pokreće raspravu o međuetničkim sukobima u Vojvodini

17:35h

Pod pritiskom iz sveta Beograd će pozvati Srbe na kosovske izbore?

17:45h

Pretnje predsednika Saveza sindikata mora da ispita policija

17:50h

Kandidati za gradonačelnika Beograda od vikenda uhvatili zalet

17:55h

Dinkić podiže izborne tenzije

 


     


FastCounter by LinkExchange