[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 23. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Projektom "100 minuta" Tomaža Pandura završen ovogodišnji Grad teatar

Reakcija publike me najviše raduje

Kupovinom ulaznice za ovu predstavu, zapravo, kupujete vreme, novih sto minuta u svom životu

Projekat "100 minuta" po motivima romana "Braća Karamazovi" Fjodora Dostojevskog, u dramatizaciji Livie Pandur, koprodukcija Pandur teatra i festivala u Ljubljani (premijerno izvedena krajem oktobra 2003), ponovo je skrenula pažnju evropske pozorišne javnosti na reditelja Tomaža Pandura.

Na internacionalnom festivalu Iberoamerikano de Teatro u Bogoti, u selekciji 400 najboljih ostvarenja sa svih kontinenata, "100 minuta" su dobila najveće priznanje kritike i ogromnu pažnju medija i publike, umesto zakazanih pet predstava izvedeno je devet, što je apsolutni presedan za ovu manifestaciju.

Predstava u kojoj je okupljena internacionalna ekipa umetnika - Sonja Vukićević, Livio Badurina, Goran Šušljik, Sebastijan Kavaza, Feliks Strobel, Hristina Popović, Olga Pekalović i Vesna Milek, scenograf Marko Japelj, kostimograf Jelena Proković i čuveni holivudski kompozitor Ričard Horovic - isti uspeh ponovila je i na velikom internacionalnom festivalu u Ćividaleu. Na Velikoj sceni Citadele, u scenografiji naučnofantastične piste, kako tvrdi Tomaž Pandur, "biće postavljen aerodrom za lansiranje duša u kosmos".

- Tema-vodilja ove predstave je vreme, kao i knjiga Dostojevskog "Braća Karamazovi". To smo mi u potrazi za nekim izgubljenim vremenom, bivšim, sadašnjim i budućim. U samom početku razmišljanja o tom projektu, odlučio sam da glumcima i publici poklonim dodatnih sto minuta, onih koji ne ulaze u kvotu vremena koje čovek dobija rođenjem. Sa kupovinom ulaznice za ovu predstavu, zapravo, kupuješ vreme, novih sto minuta u svom životu. I kao što kaže Dostojevski, to je naša jedina nada i jedini spas - ponovo se roditi u vremenu - kaže reditelj koji u CNP-u u Podgorici priprema projekat "Sumrak bogova" po motivima drame Albera Kamija "Kaligula", u dramatizaciji Livie Pandur.

U Vašoj predstavi vidimo sve - strast, bol, dečju igru koja uočava svu lepotu sveta, kao i životinjsku monstruoznost. Postoji li Bog ili ne, a ako ga nema, šta je onda moguće i šta je dozvoljeno?

Sve je dozvoljeno, to je glavna teza predstave. I to je najbolji alibi za sve naše postupke, odluke, greške, misli i nerazumevanje. Zato se "Sto minuta" mnogo više bave različitostima i nerazumevanjem, nego logikom, analogijom stvari i razumevanjem.

Koliko Vam znači uspeh i medijska pažnja, koju je ovaj projekat dobio na festivalima u Kolumbiji i Ćividaleu?
Reakcije publike, pažnja i dobre kritike su ono što me još najviše raduje. To su pravi odjeci na projekat koji ogoljeno provocira i u ljudima izaziva različite reakcije - u nekima budi strah ili bes, u nekima ljubav, nekima evocira ponovno buđenje, a svim tim emocijama potvrđuje se moja teza o moći pozorišta.

Jedan sam od onih ljudi koji u tu moć stvarno veruju, zato što uistinu postoje predstave koje mogu promeniti naše živote ili bitno uticati na čovekovu percepciju sveta. One su iznad kategorija pozorišta na koje smo navikli - sviđanja ili nesviđanja, njihov jezik se prepoznaje u različitim kulturama i kontinetima, kao dokaz da svi mi, ako želimo, govorimo jedan te isti jezik.

Predstava je najavljena na Gradu teatru kao najveći adut. To je Vaše prvo gostovanje na budvanskom festivalu?
Pre nekoliko godina, tačnije 2002, sa Branislavom Liješević, koja je tada bila direktorka Centra "Sava", uspeo sam da realizujem vrlo važan projekat, "Hazarski rečnik" Milorada Pavića. Zbog te činjenice, nisam se mogao odupreti pozivu Grada teatra da ovog leta gostujem u Budvi, jer možda i u budućnosti sa gospođom Liješević odsanjam neki lep, zajednički san, kao što je bio Pavićev roman.

R. Kraljević


vesti po rubrikama

^kultura

16:28h

Projektom "100 minuta" Tomaža Pandura završen ovogodišnji Grad teatar

16:46h

Dalija Aćin, igrač i koreograf predstave "Ultimate Illusion"

 


     


FastCounter by LinkExchange