[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 23. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kretanja valuta na našem i svetskim finansijskim tržištima

Nafta obara dolara evro slabi dinar

Od početka 2004. godine, u Srbiji evro porastao za 6,77 odsto. Funta pada zbog manjeg prometa nekretninama

Evro je poslednjih sedam dana u Srbiji ponovo porastao, ovog puta za 0,20 odsto. Petak prošle nedelje evro je završio na 73,12 dinara, pokazali su podaci Narodne banke Srbije. Evro je od početka 2004. godine do sada, porastao za 6,77 odsto.

Dolar je kod nas na kraju prošle nedelje vredeo 59,09 dinara, pošto je pao za 0,72 odsto.
Funta je u našoj zemlji protekle nedelje takođe pala za 0,91 odsto. Jedna funta u petak vredela je 107,99 dinara. Od početka 2004. među vodećim svetskim valutama, najviše je funta, kada se poredi sa dinarom, povećala svoju vrednost i to za čak 11,74 odsto.

Jen je u odnosu na dinar povećao svoju vrednost, za 0,33 odsto, pa je u petak 100 jena vredelo 53,97 dinara.

Švajcarski franak porastao je za 0,44 odsto od dinara i u petak je bio 47,61 dinara. Od početka godine, franak je od dinara rastao za 8,43 odsto.

Na svetskom finansijskom tržištu rastuće cene nafte već nedeljama snažno utiču na kurseve vodećih valuta, a to se krajem prošle nedelje osetilo i na berzi u Londonu, gde su trgovci, posle vesti o još jednom rekordnom skoku kotacija osnovne energetske sirovine, oborili dolar prema glavnim takmacima, ignorišući najnovije privredne pokazatelje u SAD.

Dolar se u prvim poslepodnevnim transakcijama u petak na londonskoj berzi i posle vesti da je nafta u Njujorku vredela rekordno - više od 49 dolara za barel - kotirao 1,22 za evro, 109,67 jena i 1,25 švajcarskih franaka, što je nešto niže u poređenju s prethodnim zaključnim kursevima "amerikanca" prema sve tri konkurentske valute.

Funta sterlinga se kotirala, na valutnom tržištu u Njujorku, blizu 1,83 dolara, ali je kasnije u Evropi bila nešto slabija, posle izveštaja o većem od očekivanog padu maloprodaje u Velikoj Britaniji, tokom proteklog meseca.

Vrlo umereno slabljenje funte na londonskoj berzi analitičari objašnjavaju i produženim dejstvom ranije objavljenog izveštaja o padu prometa na domaćem tržištu nekretnina, koje tradicionalno ima snažan uticaj na valutne i berze vrednosnih papira. Finansijski stručnjaci, ipak, smatraju da je reč o kratkotrajnoj pojavi i da će funta ostati snažna, zbog očekivanog rasta potrošnje, kreditne aktivnosti, priliva sredstava od naplate poreza, kao i daljeg uvećanja kamata pod kontrolom Banke Engleske.

Tanjug - A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:14h

Kretanja valuta na našem i svetskim finansijskim tržištima

17:22h

Najviše se trgovalo akcijama mlekare

17:35h

Prodaja pšenice i konzumnog šećera

 


     


FastCounter by LinkExchange