[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stotinak osoba zaraženo salmonelom u Sjenici

Trovanje hranom

u "Beverli Hilsu"

SJENICA - Sanitarna inspekcija u Sjenici privremeno je zatvorila ugostiteljski objekat "Beverli Hils" vlasnice Mersije Selmanović zbog sumnje da su se 103 osobe, starosti od 15 do 29 godina, otrovale hranom iz tog restorana. Tri pacijenta zadržana su na lečenju, a ostali su nakon ukazane pomoći u sjeničkom Domu zdravlja upućeni na kućno lečenje.

Načelnik SUP-a Novi Pazar Muamer Nicević, koji je nadležan i za sjenički OUP, saopštio je da prvi rezultati ukazuju da je uzrok trovanja najverovatnije domaći majonez koji je pripreman u "Beverli Hilsu", a Mersija Selmanović okrivljena je zbog sumnje da je proizvodila i stavila u promet škodljive proizvode.

- Rezultati bakteriološko-hemijskih analiza svih namirnica iz ovog ugostiteljskog objekta, vode, briseva posuđa i opreme, kao i analize na kliconoše kod osoblja, biće završene do kraja nedelje - kaže dr Zoran Vučinić, epidemiolog Zavoda za zdravstvenu zaštitu iz Užica, čiji su stručnjaci, odmah nakon obaveštenja iz sjeničkog Doma zdravlja, izašli na teren.

Po njegovim rečima, iako je još rano govoriti kako je došlo do zaraze, po simptomima koji su uočeni kod svih pacijenata verovatno je u pitanju salmonela. Naime, svi pacijenti koji su se obratili lekarima žalili su se na mučninu, povraćanje, proliv, povišenu temperaturu, bolove u stomaku. Vučinić ističe da je majonez najverovatnije pripremljen od termički neobrađenih jaja.

- Korišćenje svežih jaja u pripremanju majoneza, kolača i druge hrane uvek je potencijalni izvor zaraze salmonelom. Za spravljanje koncentrata koji se koriste u ishrani živine koristi se riblje brašno, koje je primarni nosilac salmonele. Dakle, kuvanje ili prženje jaja je obavezno, naglašava Vučinić.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^Srbija

15:31h

Negotince uznemirila mogućnost da ove sezone ostanu bez grejanja

15:38h

Stotinak osoba zaraženo salmonelom u Sjenici

15:42h

Loznica: "Viskoza" povećala izvoz

15:50h

Prokuplje: Ukradeno drvo prijateljstva

 
 


     


FastCounter by LinkExchange