[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Predstavnici Saveta stanara na sastanku Kriznog štaba

Negotince uznemirila mogućnost da ove sezone ostanu bez grejanja

Građani osnovali svoj krizni štab

Procedura oko formiranja nove firme može biti ubrzana - kaže Dragoslav Marić, predsednik IO SO Negotin, dodajući da građani ne treba da brinu

NEGOTIN - Odluka Upravnog odbora Javnog komunalnog preduzeća ´Badnjevo da u nastupajućoj grejnoj sezoni obustavi grejanje i predlog osnivaču SO Negotin da formira novo preduzeće, stanari negotinskih naselja formirli su Krizni štab.

Oko stotinu i pedeset predstavnika saveta stanara formirali su petočlanu delegaciju ovlašćenu da pregovara sa predstavnicima vlasti i JKP Badnjevo. Posle žučne, tročasovne rasprave, stanari su zaključili da je kratak rok da bi se, do početka grejne sezone, formiralo novo preduzeće, te zato insistiraju da i naredne zime JKP nastavi sa grejanjem negotinskih domaćinstava.

Malo vremena

- Ne prihvatamo njihovu odluku da prestanu s grejanjem, jer je proceduralno nemoguće, do početka grejne sezone, formirati novo javno preduzeće. Od inicijative do osnivanja preduzeća, zajedno sa elaboratom opravdanosti, deobnim bilansom i ostalim formalnostima, potrebno je održati najmanje dve sednice SO. To je praktično neizvodljivo jer su uskoro lokalni izbori i postoji opasnost da ostanemo ove zime bez grejanja - mišljenja je Dragan Ivanc, predsednik Kriznog štaba, dodajući da to novo preduzeće može da se formira u hodu.

Dug od 42 miliona dinara

Za isporučeni mazut tokom prošle grejne sezone, JKP Badnjevo duguje "Jugopetrolu" devet miliona dinara, kao i pozamašnu sumu za energente toplana koje koriste čvrsta goriva . Ukupna dugovanja firme kreću se oko četrdeset i dva miliona dinara, kao i dve i po plate radnicima .

JKP "Badnjevo" međutim, tvrdi da nema načina da nabave potrebne energente dok ne izmire stare dugove.
- Imajući u vidu da je finansijska situacija u firmi katastrofalna, svesni smo da do početka grejne sezone ne možemo da izmirimo dug - kaže Branislav Đuričić, tehnički direktor JKP "Badnjevo" .

Tužba Strazburu

Dodatni problem je i "rascepkanost grejnih celina", pošto u gradu postoje tri toplane na mazut i pet na drva i ugalj. To još više komplikuje nabavku energenata i stvara veću verovatnoću da naredne zime oko hiljadu i pet stotina stanova i poslovnog prostora, sa oko stotinu hiljada kvadratnih metara grejne površine, ostane bez grejanja.

- "Podržali smo inicijativu za formiranje novog javnog preduzeća koje će od JKP "Badnjevo" preuzeti toplane, potrebnu opremu i radnike angažovane na poslovima grejanja, ali koje neće biti opterećeno dugovima, već će krenuti od nule". Elaborat o opravdanosti ovog preduzeća se već radi. Procedura oko formiranja nove firme može biti ubrzana ako ono počne da radi kao preduzeće u osnivanju" - kaže Dragoslav Marić, predsednik IO SO Negotin, dodajući da građani ne treba da brinu jer će sve ovo biti gotovo do početka grejne sezone i stanovi će biti topli.

- "Mislim da će prva tužba za kršenje ljudskih prava Međunarodnom sudu u Strazburu, koja bude upućena iz Negotina, biti motivisana grejanjem, jer građani, već godinama, doživljavaju traume i hamletovske dileme da li će grejanja "bit' ili ne" - rekao je ovaj Negotinac.

Ž. Dragišić


vesti po rubrikama

^Srbija

15:31h

Negotince uznemirila mogućnost da ove sezone ostanu bez grejanja

15:38h

Stotinak osoba zaraženo salmonelom u Sjenici

15:42h

Loznica: "Viskoza" povećala izvoz

15:50h

Prokuplje: Ukradeno drvo prijateljstva

 
 


     


FastCounter by LinkExchange