[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Treću godinu zaredom, mesto Rose u Boki okuplja ljubitelje tehno zvuka

Didžejisalo se do zore!

Gomile, mahom dvadesetogodišnjaka, iz Beograda su krenule samo s kartom za autobus i ulaznicama za "Entrans", a i ko bi mislio na hranu kada ih je u ovom misterioznom ambijentu čekao lud provod

Do Rosa, malenog primorskog mesta na izlazu iz Bokokotorskog zaliva, može se stići kopnenim ili vodenim putem. Smeštene na samom špicu, ispod brda koje se vidi iz Herceg Novog u pravcu otvorenog mora, Rose su prva stanica turističkih brodića koji voze na Žanjice, Mirište i Mamulu. Do skoro za ovaj biser u Bokokotorskom zalivu znali su samo malobrojni ljubitelji netaknute prirode i kristalno čistog mora.

Već treću godinu zaredom ovo mesto, koje je donedavno skrivalo ulaz u podmorničku bazu Drugog svetskog rata, okuplja ljubitelje tehno zvuka.
"Entrans" na Rosama je završe, i prema mišljenju mnogih posetilaca, nije opravdao parolu "Život na plaži" pod kojom se održava.

Za spavanje je bar lako!

Ali, da mladima ipak znači krilatica "hleba i igara", moglo se videti i na autobuskim linijama, koje su Beograd povezivale s Herceg Novim, u periodu od 4. do 8. avgusta kada je Festival održan. Gomile, mahom dvadesetogodišnjaka, na Rose su krenule samo s kartom za bus i ulaznicama za "Entrans". Ko će o hrani da misli kad ih čeka lud provod do zore. A i za spavanje već će se nekako snaći.

Herceg Novi, pristanište ispod tvrđave Forta mare, jutro posle prve festivalske noći. Rejv fanovi prevezeni su sa one strane Zaliva... U brodiće koji neprekidno voze, ukrcavaju se turisti koji odlaze na neku od plaža u pravcu otvorenog mora. I na prvi pogled može se videti da su se prevoznici najbolje organizovali.

Brodići su izlepljeni plakatima koji najavljuju di-džej zvezde "Entransa", muzika koja dopire sa njih takođe je u znaku Festivala. To što bradate čamdžije u poznim godinama pozivaju na turu do Rosa, uz zvuk muzike koja sa njima nema, ama baš, nikakve veze, daje celoj priči dodatni šarm. Momci, skiperi uniformisani su u crvene "Entrans" majice i ljubazno naplaćuju karte uz sva objašnjenja koja od njih zatražite.

Naravno, cene prevoza do one strane bile su različite. Dnevna varijanta od 1 do 1,5 evra u jednom pravcu, noćna najmanje dva, zavisno od gazde brodića. Dolazak na Rose u prepodnevnim satima ne govori da je prethodne noći bilo didžejisanja do zore. Naime, mesto održavanja Festivala je izdvojeno i nalazi se tačno na ulazu u podmorničku bazu. Samo vešto oko može da snimi nekoliko onih koji su ostali da spavaju u blizini malenog pristaništa na Rosama.

Pretresaju samo torbe

Već od 22 časa uveče na Rose pristižu entransovci, kako su ih ovde prozvali. Najveće gužve na ulazu su negde oko ponoći. Policija pretresa samo torbe, ne i ljude. Zapravo, to je i najčudnije u celoj stvari, jer su se u toku noći mogle videti gomile policajaca, što u uniformi, što u civilu kako odvode klince koji se bave nedozvoljenim radnjama.

Scene su često bile veoma neprijatne. Za razliku od "Egzita", gde je pretres na ulazu bio komletan, ovde se stiče utisak da su klinci pušteni, kao u geto, a onda prepušteni na (ne)milost crnogorskoj policiji. Za gledanje, posebno na mestu gde se dolazi zbog muzike i uživanja, svakako neprijatno.

Iz noći u noć smenjivali su se poznati svetski di-džejevi, masa je đuskala do zore. Standardno dobar nastup imao je Beni Benasi, već poznat našoj publici, koja je na Rosama imala priliku da prvi put čuje i dugo očekivanog Kanađanina Riči Hotina. Možda, najuzbudljivija bila je treća noć, koju je publici priredio Rui da Silva sa latino - haus zvukom, za koji su mnogi rekli da ga odlikuje seksi energija. Poslednje veče trans zvuka gde je muziku miksovao čuveni bivši džezer Raja Ram, čovek koji je više od 40 godina u muzičkim vodama, izvuklo je sve fleke koje su možda i ostale od prethodnih noći. To je, ujedno, bila i noć sa najviše posetilaca.

Cene astronomske: flašica vode jedan evro

A na Festivalu cene pića - svetske. Najjeftinija flašica vode po ceni od jednog evra, sokovi, pivo - od 1,5 evra pa naviše. I cene ulaza na "Entrans" bile su poprilično naduvane - pojedinačno za veče karta na samom ulazu koštala je 15 evra. S obzirom na to da je do toaleta moralo da se pešači 10 minuta, a da je nekoliko improvizovanih pokretnih higijenskih kabina bilo nedovoljno za nekoliko hiljada posetilaca, cena dolaska ipak je bila previsoka.

Inače, svako jutro posle ovde je ličilo na leglo zaraze, jer se organizator nije potrudio da u hodu reguliše ono što se zove elementarna higijena. I brod "Jovan", namenjen novinarima i posebnim gostima, nije pružio ono što je organizator obećao. O nešto elitnijem tretmanu, kako su u organizaciji najavili, nije bilo govora, jer se dogodilo da neki novinari nisu mogli da uđu na "Jovan" ni sa pres- pasovima, jer je nemilosrdni sredovečni vratar tako odlučio.

Zalutale sponzoruše

Na "Entransu" se moglo videti puno različitih fizionomija. Neke devojke su pre mogle da budu zamišljene na splavovima beogradskih reka, nego na događaju ove vrste. Bilo je tu i novih modnih trendova, muškaraca u suknjama i haljinama, maski preko celog lica, našminkanih ratničkim bojama. Možda je, najveći šok prisutnih poslednje noći, izazvao par u šestoj deceniji života, kako pod dejstvom opojnih sredstava đuska u podmorničkom tunelu.

Da bi "Entrans" preživeo (a mnogi misle da nema perspektivu sa ovakvom organizacijom), Ministarstvo turizma Crne Gore, koje je od ove godine Festival uvrstilo u svoju zvaničnu ponudu), moralo bi više da pobrine o geslu događanja "život na plaži". Posebno, ako se ima u vidu podatak da je kroz Rose ovoga avgusta prodefilovalo oko 10.000 festivalskih fanova. Uz muziku oni traže i ostale vrste uživanja pored kristalno čistog mora.

Ni "č" od čil-auta

Obećanog čil-auta, nastavka provoda u toku dana uz domaće di-džejeve na plaži nema. Valjda je organizator tako odlučio u hodu.

Klincima koji su doputovali u Crnu Goru zbog festivala to i nije smetalo, ali stariji poklonici ovakvog vida zabave ostali su uskraćeni za obećani dnevni provod na ležaljkama plaže na Rosama uz voće i koktele.


G. Tadić

 


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:54h

Treću godinu zaredom, mesto Rose u Boki okuplja ljubitelje tehno zvuka

16:18h

Madona na električnoj stolici za 225 evra

16:36h

Sve spremno za "Beer fest" na Kalemegdanu

17:01h

Danas počinje 38. zaječarska gitarijada

17:22h

Zanimljivosti: Ćerka Džona Kerija dobila Fulbrajtovu stipendiju

   
 


     


FastCounter by LinkExchange