[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gordana Đurović, ministarka Crne Gore za evropske integracije

Samostalnost po svaku cenu

BEOGRAD - Pri čvrstom stavu da samo nezavisna Crna Gora može postati članica Evropske unije, bez obzira na sve moguće posledice koje bi iz toga mogle da proisteknu ostaje Gordana Đurović, ministarka za evropske integracije u Vladi CG.

- Ustavna povelja pruža dve ravnopravne mogućnosti ulaska Crne Gore i Srbije u EU, tako da smesta treba da krenemo odvojeno, pošto ne možemo zajedno. Usklađivanje naših ekonomija prema Povelji, osim stvari koje same države moraju da urade, podrazumeva da stvorimo i zajedničko tržište. To nije isto što i jedinstveno tržište, čija bi prva pretpostavka bila ista valuta u celoj SCG. I zato su samo politički okviri ograničenje za naše kretanje ka Uniji, jer u EU ulaze države, a ne državna zajednica poput naše sa slabim institucijama i malim ovlašćenjima.

Srpska i Kancelarije SCG za pridruživanje EU optužuju vas kao glavnog krivca za kočenje svih napredovanja SCG ka EU.
- Iako iz Srbije stižu optužbe na naš račun kao da smo haški optuženici, mi ne preuzimamo ni najmanje odgovornosti za sadašnje katastrofalno stanje u odnosu na EU. Spremni smo da aktivno učestvujemo u promenama koje moraju uslediti, a dogovor o tome mora da bude postignut u trouglu Podgorica-Beograd-Brisel.

Mihailo Crnobrnja, iz srpske Kancelarije nedavno je najavio mogućnost blagih sankcija EU protiv Crne Gore zbog nesaradnje sa Srbijom.
- Iz Evropske komisije nikada nisu stigle ni najmanje naznake da postoji mogućnost uvođenja sankcija Crnoj Gori, a i da je stvarno tako, krajnje je nekorektno da Crnobrnja to medijski promoviše. Uostalom, mi smo već napravili svoj plan kratkoročnih mera za sprovođenje Evropskog partnerstva, dok Srbija ima samo prazan papir.

U ranijoj izjavi rekli ste da ćete sa kancelarijom SCG sarađivati samo u "neophodnoj meri". Šta pod time podrazumevate?
- To su samo one stvari koje moramo da uradimo u skladu sa Ustavnom poveljom, a ta kancelarija je samo još jedan dokaz da je za Srbiju i Crnu Goru bolje da odvojeno uđu u EU. Kancelarija SCG je od Evropske unije tokom dve godine postojanja finansirana sa 1.300.000 evra, a svega pet odsto te sume dobila je Crna Gora, i to tek od septembra 2003. godine.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Narodna skupština Srbije juče usvojila preporuke državnih znamenja

17:25h

Soren Jesen Petersen obratio se novinarima u Prištini

17:30h

Aleksandra Milenov: Sa srpskim vlastima se ne vode pregovori

17:40h

Pukla koalicija NDS sa Koštunicom

17:55h

Ministarka CG za evropske integracije: Samostalnost po svaku cenu

18:15h

Goran Radosavljević Guri razrešen dužnosti

23:30h

Guri razrešen zbog "reorganizacije" MUP
   


     


FastCounter by LinkExchange