[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aleksandra Milenov demantuje portparola DSS-a da SCG traži rešenja za pritiske zbog Haga

Sa srpskim vlastima

se ne vode pregovori

Ratko Mladić, četvorica generala, kao i svi drugi haški optuženici, moraju da se uhapse i predaju Tribunalu - izričita je predstavnik beogradske kancelarije Tribunala

BEOGRAD - Posle izjave Andreje Mladenovića portparola DSS da državni organi sa predstavnicima Haškog tribunala traže rešenja koja će pomoći da se izbegnu pritisci međunarodne zajednice, iz beogradske Kancelarije Haškog tribunala, demantuju takve navode i tvrde da "sa srpskim vlastima nema nagodbe".

- Nije mi poznato da se vode bilo kakvi pregovori. Mogućnost pravljenja nagodbi ne postoji. Ratko Mladić, četvorica generala, kao i svi drugi haški optuženici, moraju da se uhapse i predaju Tribunalu - izričita je Aleksandra Milenova, koordinator za informisanje javnosti iz Haške kancelarije u Beogradu.

Ona kaže da Tribunal pozdravlja pozitivne izjave političara, ali da ipak od njih očekuje konkretne rezultate, odnosno izručenja svih optuženih.

O sve češćim najavama domaćih političara da se generalima sudi u zemlji, ukoliko se u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu nađe najtraženiji haški begunac Mladić, Milenova kaže:
- To je nemoguće. Odluku da li će jedan predmet biti prebačen u nadležnost domaćeg pravosuđa jedino mogu da donesu sudije Tribunala - ponovila je i ovoga puta za "Glas" Aleksandra Milenova i dodala:

- Teodor Meron, predsednik Suda krajem prošlog meseca izrazio je sumnju da u SCG može da se sudi po najvišim standardima. Jedan od problema je i sistem zaštite svedoka, a SCG nema ni jedno iskustvo u suđenju nekome ko je optužen po komandnoj odgovornosti - objasnila je ona.

Na pitanje da li je moguće da se generali puste na slobodu do početka suđenja, Milenova naglašava da je na donošenje takve odluke utiče više faktora.
- Sudije u obzir uzimaju da li se optuženik dobrovoljno predao, koliko je vremena prošlo od podizanja optužnice do njegove predaje...Sekretar Suda u dva navrata tražio je odgovor zašto nema pomaka u slučaju četvorice generala, ali od srpskih vlasti još nije stigao odgovor.

Sagovornik "Glasa" iz Vlade Srbije juče nije mogao da potvrdi da li se i kakvi razgovori vode sa predstavnicima Haškog tribunala.
- Nije mi poznato da vlada vodi bilo kakve razgovore - kratko je rekao izvor iz Vlade Srbije.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Narodna skupština Srbije juče usvojila preporuke državnih znamenja

17:25h

Soren Jesen Petersen obratio se novinarima u Prištini

17:30h

Aleksandra Milenov: Sa srpskim vlastima se ne vode pregovori

17:40h

Pukla koalicija NDS sa Koštunicom

17:55h

Ministarka CG za evropske integracije: Samostalnost po svaku cenu

18:15h

Goran Radosavljević Guri razrešen dužnosti

23:30h

Guri razrešen zbog "reorganizacije" MUP
   


     


FastCounter by LinkExchange