[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Od juče Veliki grb
Republike Srbije

Narodna skupština Srbije juče usvojila preporuke državnih znamenja

Himna, zastava i

grb nisu obavezni

Pajtić: Nažalost, Srbija nije dobila državne simbole i može se desiti da oni budu negde isticani, a negde ne. Aligrudić: Ako se u praksi potvrdi da su simboli dobri, lako ćemo ih staviti u novi ustav

BEOGRAD - Poslanici Narodne skupštine usvojili su juče ekspresno, na sednici koja je trajala samo jedan sat, predlog preporuke o korišćenju grba, zastave i himne Republike Srbije. Pošto je usvojena samo preporuka, a ne zakonski akt o korišćenju državnih znamenja, njihovo neisticanje na javnim mestima i državnim institucijama neće podlegati sankcijama.

Novi grb Republike Srbije je grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine i koristiće se u dva nivoa, kao Veliki grb i kao Mali grb.

Pesma bez kralja

Nova zastava postoji takođe u dve verzije, kao Narodna i kao Državna. Narodna je horizontalna trobojka sa crvenim, plavim i belim poljima iste visine, postavljenim odozgo na dole, a državna na istoj trobojci ima umetnut Mali grb Srbije, koji je pomeren od centra ka jarbolu i ima veličinu jednaku jednoj sedmini od ukupne dužine zastave.

Himna Srbije je svečana pesma Bože pravde, koju je komponavao Davorin Jenko, a tekst je napisao Jovan Đorđević, s tim što su predlagači iz originalne verzije izbacili sintagmu "srpskog kralja" i umesto nje umetnuli sintagmu "srpske zemlje".

Foto

Nova zastava Srbije

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Bojan Pajtić izrazio je žaljenje što državna znamenja nisu usvojena dvotrećinskom većinom u parlamentu, a zatim potvrđena na referendumu, kao što to predviđa član pet Ustava Srbije.
- Nažalost, Srbija danas nije dobila državne simbole, već samo preporuku o njima i može se desiti da zastava i grb budu negde isticani, a negde ne, a da pri tom niko za to ne odgovara - kazao je Pajtić.

Nasuprot njemu, predstavnik predlagača i šef poslaničkog kluba DSS Miloš Aligrudić smatra da je preporuka o korišćenju zastave, grba i himne "pokazna vežba u kojoj će se videti da li građani Srbije žele ovakva znamenja ili ne".
- Ako se u praksi potvrdi da među građanstvom postoji saglasnost da su simboli dobri, lako ćemo ih staviti u novi Ustav i učiniti ih obaveznim - tvrdi Aligrudić.

Predlog preporuke o državnim znamenjima podržale su sve poslaničke grupe, izuzev poslanika SPS koji nisu učestvovali u glasanju. Njihov stav obrazložio je šef poslaničke grupe Ivica Dačić.
- Ne možete predlagati grb koji je prihvatljiv samo monarhistima. Trebali ste da predložite grbovnik cara Dušana sa dvoglavim orlom bez krune i štitom sa ocilima. Umesto toga predlaže se grb Obrenovića koji je bio zvaničan simbol samo 36 godina. Mi nećemo glasati za ove predloge, ali budite sigurni da nećemo ni zviždati himni, niti ćemo cepati zastavu.

Princ zadovoljan znamenjima a Karić nije

BEOGRAD (Beta) - Princ Aleksandar Karađorđević izrazio je danas zadovoljstvo zbog usvajanja preporuke o državnim znamenjima Srbije, navodeći da bi zadovoljstvo bilo potpunije da malim intervencijama u tekstu himne nije donekle narušen njen istorijski kontekst. Nasuprot njemu, Pokret "Snaga Srbije" kritikovao je način odlučivanja o državnim znamenjima Srbije, uz ocenu da je usvajanje preporuke o korišćenju grba, himne i zastave neustavno i uvredljivo.
"Oni koji su svoj politički kapital poslednjih godina gradili na priči o Srbiji kao pravnoj državi, legalizmu i ustavu kao temelju Srbije, ne samo da ništa ne rade na pripremi novog ustava, već se grubo poigravaju sa proklamovanim principima ne razmišljajući o posledicama", navodi se u saopštenju.

Zalaganje za original

Ova sednica ostaće upamćena po tome što je na njoj predložen samo jedan amandman i to od strane poslaničke grupe SPO - NS na tekst himne "Bože pravde"
- Smatramo da je nekorektno menjati tekst himne bez odobrenja njenog autora. Pošto Jovan Đorđević više nije živ, naš predlog je da tekst himne ostavimo u autentičnom obliku - kazao je Zoran Ćirković obrazlažući amandman SPO - NS.

Amandman nije prihvaćen, kao ni inicijativa Esada Džudževića, poslanika DS sa Liste za Sandžak. On je predložio da u grb Srbije u vidu heraldičke trake budu umetnuti i motivi grbova tri najbrojnije nacionalne manjinske zajednice: mađarske, bošnjačke i hrvatske. Ovaj predlog nije blagovremeno prijavljen predsedniku Skupštine, pa nije ni uziman u razmatranje.

Uroš Kandić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Narodna skupština Srbije juče usvojila preporuke državnih znamenja

17:25h

Soren Jesen Petersen obratio se novinarima u Prištini

17:30h

Aleksandra Milenov: Sa srpskim vlastima se ne vode pregovori

17:40h

Pukla koalicija NDS sa Koštunicom

17:55h

Ministarka CG za evropske integracije: Samostalnost po svaku cenu

18:15h

Goran Radosavljević Guri razrešen dužnosti

23:30h

Guri razrešen zbog "reorganizacije" MUP
   


     


FastCounter by LinkExchange