[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ko je kandidovao Radovana Belog Markovića za prestižnu nagradu

Ebart ne predlaže

pisce za Nobela

Očekuje se zvanična potvrda ili demanti iz sarajevskog Radio Hajata i iz centrale u Stokholmu

Iako je"Glasu javnosti" juče, iz nekoliko izvora, potvrđena mogućnost da je Fondacija Fridrih Ebart odlučila da kandiduje Radovana Belog Markovića, poznatog prozaistu iz Valjeva, za nominaciju za Nobelovu nagradu za književnost, što je potvrdio i njegov beogradski izdavač, ispostavilo se da ove lepe vesti, nažalost, još nemaju krajnju potvrdu. Nedoumice koje je sam pisac izrazio bile su opravdane s obzirom na to da se fondacija Fridrih Ebert ne bavi aktivnostima vezanim za književnost već je njen cilj promocija demokratije i politička edukacija.

Ana Ivanović, portparol beogradske kancelarije fondacije Fridrih Ebert, zvanično je demantovala da je ova institucija odlučila da kandiduje za nominaciju Radovana Belog Markovića za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost.
- Mi se, pre svega, bavimo političkom edukacijom i promocijom demokratije u zemljama Jugoistočne Evrope i potpuno je nelogično da mi u kancelariji u Srbiji nemamo nikakvu informaciju o eventualnoj kandidaturi srpskog pisca.

Naša centrala u Berlinu demantovala je bilo kakvu nominaciju za Nobelovu nagradu. U našoj fondaciji postoji interna nagrada za književno delo koje promoviše načela demokratije ali se nijedno Markovićevo delo nije našlo u konkurenciji. Eventualna samoinicijativna akcija naših ljudi u odeljenjima u Banjaluci ili Sarajevu je isključena jer bi, pre toga, morali da kontaktiraju i sa centralom u Berlinu i našom kancelarijom u Beogradu, rekla je Ana Ivanović.

Iako je potvrđeno ko nije kandidovao Radovana Belog Markovića, još uvek se ne zna da li je i ako jeste, ko ga je kandidovao. "Glas"koji je prvi objavio da je glavni izvor ove priče, koja je stigla u Valjevo, sarajevski Radio Hajat, očekuje potvrdu ove informacije iz tog medija.

Istovremeno, očekujemo i zvanično obaveštenje o propozicajama za kandidaturu pisaca za Nobelovu nagradu za književnost od švedskog Komiteta za dodelu Nobelove nagrade budući da su proteklih godina, u više navrata, prema medijskim informacijama ovdašnji pisci slovili za potencijalne kandidate za književnog Nobela.

A. N. - LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Ko je kandidovao Radovana Belog Markovića za prestižnu nagradu

16:14h

Olivera Gavrić-Pavić: Mozaik na Kosovu je simbol graditeljskog

16:22h

Mingela na desetom filmskom festivalu u Sarajevu

16:31h

Nagrada Trga pjesnika Poljakovu

   


     


FastCounter by LinkExchange