[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Preksinoćna gužva u fabrici

Stotinak pripadnika "GPS Plus" ušlo u krug zrenjaninske "Jugoremedije"

Obezbeđenje opet

upalo u fabriku

Inspekcija rada utvrđuje da li je taj potez zakonit, generalni direktor kaže da većinski vlasnik nije imao izbora, a štrajkači poručuju da je u pitanju skandal

ZRENJANIN - Nakon što je stotinak pripadnika privatnog beogradskog obezbeđenja "GPS Plus", u ponedeljak, oko 20 časova, ušlo u Fabriku lekova "Jugoremedija", juče je u ovoj farmaceutskoj industriji boravila inspekcija rada, kako bi ustanovila da li je odluka aktuelnog rukovodstva i većinskog vlasnika, makedonske kompanije "Jaka 80" iz Radoviša, o angažovanju "GPS plus" bila u skladu sa zakonom.

Generalni direktor "Jugoremedije" Aleksandar Radovanović kaže da većinski vlasnik nije imao drugog načina da u preduzeće uvede legalno fabričko obezbeđenje, kojem štrajkači, i nakon postignutog dogovora, nisu dozvoljavali ulazak u krug.

Izašao samo jedan kamion

- Iako je ustanovljen minimum procesa rada i započeta proizvodnja medikamenata, štrajkači nisu dozvoljavali da kamioni sa robom izađu iz fabrike. Dozvolili su da se iz "Jugoremedije" jedan kontingent lekova, čija se vrednost procenjuje na svega 70.000 dinara, zaputi ka Subotici i to je bilo sve - kazao je Radovanović.

On je dodao da štrajkači nisu imenovali svoje predstavnike, koji bi ubuduće predstavljali polovinu legalnog fabričkog obezbeđenja, kako je, inače, predložio menadžment "Jugoremedije". Očigledno je da, što se štrajkača tiče, ne postoji volja da se stanje u preduzeću konačno normalizuje - ocenio je Radovanović.

Očekivala se stabilizacija

Inspektorka rada zarobljena jer su blokirani svi izlazi

Prema rečima Živke Đurić, pomoćnika ministra za rad i zapošljavanje, situacija u "Jugoremediji" već prevazilazi nadležosti i mogućnosti inspekcije rada, jer se više ne zna šta je kamen spoticanja.
- Presudom Trgovinskog suda dokapitalizacija preduzeća je legalno završena, tako da ovo što se trenutno dešava u zrenjaninskoj fabrici lekova prevazilazi mogućnosti Inspekcije rada, koja je dosad uradila sve što je u njenoj moći - objašnjava Đurićeva. Ona je dodala da bi u ovaj problem trebalo da se uključe i druge državne institucije i da je inspektorka još zatvorena u fabrici jer su štrajkači zatvorili sve ulaze u fabriku.

M. S. B.

Stevan Budišin, predsednik Štrajkačkog odbora, kaže da se u ponedeljak uveče u fabrici pojavila policija kako bi sprečila moguće incidente između radnika i pripadnika privatnog obezbeđenja. Budišin je rekao da su štrajkači očekivali neki incident, pošto "Radovanović uvek preduzima neke nepredviđene korake u trenucima kada se pregovori privedu kraju". Ovo je skandal - napomenuo je Budišin.

Pripadnici obezbeđenja "GPS Plus", i ranije su, odnosno nekoliko dana od početka generalnog štrajka, upali u kasnim noćnim satima u "Jugoremediju" i tada je došlo do kraćeg fizičkog sukoba sa radnicima, koji je okončan intervencijom policije. Od tada su se intenzivirali pregovori oko započinjanja proizvodnje, ali su uvek završavani bez dogovora. Kada je republičko Ministarstvo za rad i zapošljavanje naložilo direktoru Radovanoviću da obezbedi minimalnu proizvodnju stvoreni su realni uslovi da se situacija u "Jugoremediji", u kojoj tri meseca nije bilo proizvodnje, konačno stabilizuje.

To se ipak nije dogodilo jer su, prema Radovanovićevim rečima, štrajkači u početku onemogućavali direktorovim najbližim saradnicima ulazak u "Jugoremediju", a kasnije su saopštili da ne dozvoljavaju da se pripadnici fabričkog obezbeđenja pojave na svojim radnim mestima.

K. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:11h

Stotinak pripadnika "GPS Plus" ušlo u krug zrenjaninske "Jugoremedije"

17:20h

Miroljub Labus: Mleko i šećer su neopravdano skuplji

17:29h

Kanjiža: U "Keramici" još snajperista na krovu

17:37h

Tupanjac: Još nisam odlučio da li ću da kupim Zastavu

17:46h

Ministar Ilić: Glavni problem obnavljanja puteva nedostatak kamena

   


     


FastCounter by LinkExchange